10. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebekler doğdukları zaman dahi dişleri halen içeridedir ve 6. aydan itibaren çıkmaya başlarlar. Fakat daha anne karnındaki 10. haftada bile diş tomurcukları oluşmaya başlar ve damağı ona göre şekillenir.
10. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bebeğiniz artık çok hızlı büyümeye başladı. Onuncu haftada boyu 20 ile 35 milimetre arasında olacaktır. Ağırlığı ise çoktan 2 gramı aşmış ve 4 grama doğru yol almış olacaktır. 10. haftada bebeğiniz ortalama olarak orta boy bir papaz eriği boyutuna ulaşmıştır. Geçen haftaya göre yine 2 katına çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
10. Haftada Bebek Gelişimi
Bebeğinizin kulakları oluşmaya başladı fakat olması gereken yerlerde değiller. Hala çeneye çok yakın kısımdalar çünkü kafaları çok küçük. Baş kısmı büyümeye başladıkça, kulaklar da olması gereken yere geleceklerdir.
Bu hafta dikkat çeken gelişim ise gözlerde görülür. Gözlerin optik sistemi artık kurulmuştur ve göz kapakları gözleri korumaktadır. Gözler hale ön tarafta değil, başın sağ ve sol yanlarında durmaktadır. Yani hala tam olarak insan formunu alamadı küçük eriğimiz.
10. Haftada Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz büyürken, sizin de artık sorumluluklarınızın farkında olmanız, hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Günlük vazgeçmeniz gereken alışkanlıklarınız arasında çay ve kahve tüketimi bulunuyor. Kafein tüketimi, gebeler için uygun değildir. Kafein, iyi bir idrar sökücü olarak bilinir ve sıvıya çok ihtiyaç duyduğunuz gebelik döneminde size zarar verir.
Vücuttan çıkan su, sadece kendisi çıkmaz ve beraberinde vitaminleri, mineralleri de götürür. Bu nedenle, sıvı eksikliğinin yanında mineral ve vitamin eksikliği de yaşayabilirsiniz. Kafein içeren ve diğer tüm sağlıksız içeceklerden uzak durunuz.
Bazı kişiler kahveye çok düşkün olabilir. Bir anda bırakmamak adına 1 bardak kahve veya 1 bardak çay içebilirsiniz fakat bunun hemen sonrasında bol miktarda su içmeyi de unutmayınız.
Gebeliğin 10. haftası ile beraber artık vücudunuzdaki kan miktarı giderek yükselmiştir ve damarlarınız, daha da yoğun çalışmaktadır. Gebeliğin son haftalarına doğru, vücudunuzdaki toplam kan miktarı %50 oran ile artmış olacaktır.
Bu kanın büyük bölümü, plasentaya gönderilerek, bebeğin gerekli besinleri alması sağlanmaktadır. Günlük hafif yürüyüşler yapmak, yatarken sol yanınıza doğru uyumak, bacaklarınızı hafif yükseltmek ve bacakların otururken rahat olması gibi küçük hareketler, kan akışını rahatlatacaktır. Kan akışının rahat olması, bebeğinizin daha rahat beslenmesini ve sizin de gebeliğin olumsuz semptomları ile daha az baş başa kalmanızı sağlayacaktır.
10. haftanın özeti olarak, bebeğinizin artık giderek daha çok insan formuna benzediğini geçebiliriz.
10. Haftada Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kafeinli olan tüm besinleri, beslenme programımızdan çıkarıyoruz.
- Yürüme veya hafif yüzme gibi sportif hareketler ile kan dolaşımının daha rahat olmasını sağlıyoruz.
- Yatarken veya uzanırken, ayaklarımızın altına hafif bir yükselti koyuyor ve sola doğru dönerek uyuyoruz.
- Bu dönemlerde annenin dinlenmesi çok önemlidir. Bol bol uyuyun ve dinlendiğinizden emin olun. Doğumdan sonra zaten uykuya hasret kalacaksınız, en iyisi mi şimdi keyfini çıkara çıkara uyuyun.
- Ani hareketlerden ve sizi zorlayacak fiziksel aktivitelerden uzak durun.
- Stres yine uzak durmamız gereken 1 numaralı düşmanımızdır.
10. hafta için bahsedeceklerimiz bu kadar. Sorularınızı ve 10. hafta ile alakalı yorumlarınızı merakla bekliyoruz.
Başlıklar
Cevap Bırak