18. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
On sekizinci hafta ile beraber artık bebeğinizin sadece ona özel olan bir özelliği oluşuyor. Parmak izleri! Henüz parmakları belki de bir incir çekirdeği kadar ama izleri çoktan ona özel olarak oluştu bile.
18. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bu hafta ile beraber bebeğimiz küçük boy bir patates büyüklüğüne ulaşmış olacaktır. Bu haftada bebeğimizin ağırlığı 200 grama yaklaşmış ve boyu da 17 santim civarında olacaktır.
18. Haftada Bebek Gelişimi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeğimizin artık parmak izleri ona özel olarak oluşmaktadır. Bu sadece el parmakları için değil ayak parmakları için de geçerlidir. Parmak izlerinin oluşumu, buralarda biriken yağ dolgularındaki değişim ile ortaya çıkmaktadır.
Bebeğimizin sindirim sistemi, birkaç haftadır öneli gelişimleri geride bıraktı diyebiliriz. Fetus tarafından içilen amniyotik sıvı, artık mide ve bağırsaklardan geçmekte ve bağırsaklarda mekonyum ismini verdiğimiz bir siyah katran benzeri madde dönüşmektedir.
Her bebek doğduğunda ilk kakasını neredeyse, zift gibi simsiyah yapar. İşte çıkan madde de, bu bahsettiğimiz mekonyum yani ilk kakadır.
18. Haftada Annedeki Değişiklikler
Annenin fiziksel değişimlerinden önce başına gelebilecek bir durumdan bahsedelim. Genelde akraba veya yaşı sizden biraz daha ileride olan kişiler, sürekli olarak size tavsiyelerde bulunabilir. Bu tavsiyeler genel olarak yeme içme ile alakalıdır. Herkese saygı ile cevap verdikten sonra bu tavsiyeleri çok da umursamadan hayatınıza devam edin. Unutmayın, stres sizin en büyük düşmanınız. Doktorunuzdan başka kimseyi dinlemeniz gerekmediğini de unutmayın.
18. hafta ile beraber, bebek hızlı bir büyüme grafiğine girmiş ve bu da anne adayının artık çok daha fazla kan pompalamasına neden olmaktadır. On sekizinci haftada, kalbiniz ilk haftaya göre 1.5 kat daha fazla kan pompalamakta ve hızlı atmaktadır.
Buna ek olarak büyüyen bebeğin kan damarlarına yaptığı baskı nedeni ile ani kalkışlarda başınız dönebilir ve kendinizi bayılacakmış gibi hissedebilirsiniz. Buna neden olan şeylerden birisi de düşük kan şekeridir. Böyle durumlarda hemen biraz meyve yemek, size iyi gelecektir. Kendinizi gerçekten çok kötü hissediyorsanız, meyve suyu için. Bu sayede şekerin kana daha hızlı ulaşmasını da sağlamış olursunuz.
Bebeğiniz eğer biraz iriyse veya çok güçlü hareket ediyorsa, bu haftada da onun hareketlerini hissedebilirsiniz. Bazı bebekler 20. haftaya kadar biraz daha hareketsiz kalabilirler veya anne onun hareketlerini hissedemez.
Bu arada hissetme derken, kocaman bir tekme beklemeyin. Bebeğiniz henüz 200 gram bile olmadığı için hareketleri size ancak bir telefon titremesi gibi gelecektir.
Bu aralar bebeğiniz oldukça fazla esniyor. Eğer şanslı iseniz bu esneme hareketlerini ultrason üzerinden görme şansını yakalayabilirsiniz.
18. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Doktorunuzun önerilerine uymaya ve rutin kontrolleri aksatmamaya devam.
- Gebelik sonrasında yapacaklarınıza dair bir program hazırlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz şimdiden güzel kitaplar ve masallar okuyabilirsiniz. Sizin sesinizi artık tanıyor ve hatta sizin haberiniz olmasa da sesinize göre yön değiştiriyor.
- Yan yatarak, baş dönmelerini engelleyebilirsiniz.
- Şeker düşmesi veya sendeleme gibi durumlarda tüketebileceğiniz meyve suyu gibi ürünleri, dışarıda olsanız da yanınızda bulundurun.
- Oturur veya yatar halde iken ayağa kalkmanız gerektiğinde, yavaşça kalkınız.
On sekizinci hafta ile alakalı sorularınızı ve bu haftada yaşadıklarınızı şimdi bize aktarabilirsiniz. Bu hafta da hamileliğin en güzel dönemlerinden birisi. Şimdilik hala çok rahatsınız, bu nedenle yapacağınız işleri şimdiden bitirin ki gebeliğin 3. 3 aylık dönemine kalmasın.
Başlıklar
Cevap Bırak