19. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Cinsiyetlerin artık bariz bir şekilde belli olduğu ve hatta bebeklerin cinsel organlarının ve de sistemlerinin oluştuğu 19. haftaya girmiş bulunuyoruz. Peki bu haftada bebekteki gelişmeler ve annedeki değişiklikler hakkında ne söyleyebiliriz? İşte tüm detayları ile 19. haftadaki gebelik.
19. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Hayatınızda hiç avokado yediniz mi? İşte bebeğiniz bu hafta şöyle güzel ve olgun bir avokado büyüklüğüne ulaşmış durumda. Ağırlığı 250 gram civarında iken boyu ise 18 santim gibi bir ortalamaya sahip olacaktır. Bu rakamların ortalama olduğunu unutmayınız, yani sizin bebeğiniz 200 gram ve 15 santim de olabilir. Doktorunuz normal dediği müddetçe, bu rakamlara takılmayın.
19. Haftada Bebek Gelişimi
Yukarıda giriş yaptığımız gibi bebeğimizin artık cinsel organları ve üreme sistemleri oluştu. Örneğin kızınız olacaksa onun minik üreme sistemi olan yumurtaları çoktan yerini buldu bile. Şu anda 6-7 milyon civarında yumurtası var fakat doğduğunda bunların sadece %20’si yerinde olacak. Erkeklerde de durum farklı değil. Testis torbaları oluşan bebeğimiz, 10. haftadan itibaren erkeklik hormonu salgılıyor. Yani genç bir delikanlı içeride çoktan hazırlanmaya başladı bile. Küçük genitelya da büyümeye ve ultrasonda daha net görünmeye devam etmektedir.
Bebekler, bu haftadan önce çok ince ve tek tabaka halinde bir cilde sahipti. On dokuzuncu hafta ile beraber artık ikinci cilt tabakası olan verniks kazeoza da yerini alır. Bu sayede bebeğimiz artık hem daha iyi ısı dengesi kuracak hem de onu sarmalayan amniyotik sıvının zararlarından daha iyi korunmuş olacaktır.
Bu arada, bu oluşan cilt tabakası gebeliğe özeldir. Bebek doğmadan önce bu tabaka kendini yok eder ve gerçek cilt tabakasına yerini bırakır. Yani bu cilt tabakasının tamamen amniyotik sıvıya göre tasarlandığını söyleyebiliriz.
19. Haftada Annedeki Değişiklikler
Bu hafta ile beraber burnunuzda, yanaklarınızda veya yüzün herhangi bir bölgesinde kahverengi lekeler çıkabilir. Bu lekeler göbek çevresinde de görülebilir. Bunun nedeni, hormon değişiklikleridir ve korkulacak bir durum yoktur. Bu lekelerin tamamı, doğum sonrasında yavaş yavaş kaybolur. Anne adayları güneş kremi olmadan güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır, aksi takdirde bu lekelerin sayısı bir anda yükselebilir.
Bebeğiniz büyüdükçe, rahmi tutan bağ dokularda da esneme gerçekleşir. Bu esneyen dokular, ara ara anne adayında ağrılara neden olabilir. Özellikle ani hareketlerde veya uykudayken pozisyon değiştirildiğinde bu ağrılar görülmektedir. Ağrı olması normaldir fakat çok şiddetli ağrılar çekiyorsanız, mutlaka doktorunuzu bu durumdan haberdar etmeyi de unutmayınız.
Bebeğinizin cinsiyetini önceki haftalarda öğrenemediyseniz, bu hafta içerisinde öğrenme şansınız çok daha yüksektir.
19. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Dışarıya çıkarken mutlaka cildinize uygun bir güneş koruyucu krem kullanmayı unutmayınız. Kış ayında olsanız dahi hafif bir güneş koruyucu krem kullanabilirsiniz.
- Eklem bağlarınızda ve özellikle dizlerinizde ağrı hissediyorsanız, bu size dinlenmeniz gerektiğini gösteren bir sinyaldir.
- Artık 5. ayında sonuna doğru geliyoruz ve yolun yarısını çoktan geçtik. Bu da demek oluyor ki kadın doğum uzmanına yakında elveda diyecek ve yeni doktorunuz olan çocuk doktoruna merhaba diyeceksiniz. Bebeğinizin gelişimi için iyi bir çocuk doktoru ile görüşmeniz önemlidir, doktor araştırmalarını şimdiden yapabilirsiniz.
- Gebeliğin en güzel dönemlerinde olmaya devam ediyorsunuz. Ağrılar biraz can sıkıyor olsa da, hala rahat dönemlerde olduğunuzu unutmayın. Bunu fırsat bilerek hafif yürüyüşleri aksatmadan devam edin ve mutlaka her zaman da hatırlattığımız gibi günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
On dokuzuncu hafta gebelik nasıl geçiyor? Yorumlarınızı bekliyorum.
Başlıklar
Cevap Bırak