20. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz artık tamamen koruma altında. Geçen hafta bebeğinizin cildinin üzerinin bir koruma tabakası olan 2. cilt ile kaplanmaya başladığından bahsetmiştik. Bu hafta, bu tabaka artık tamamen kaplanmıştır ve bebeği amniyotik sıvının zararlı etkilerinden korumaktadır.
20. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Dolma sever misiniz? Kıymalı olursa ben çok severim. Bebeğiniz artık orta boy bir dolma biberi büyüklüğüne ulaşmış durumda. Bu hafta ile beraber artık ağırlığı 300 gram, boyu ise 23 santim civarında olacaktır. Dikkat ettiyseniz, çok hızlı büyümeye başladı ve giderek daha hızlı kilo alıyor. Ya da gram alıyor diyelim 🙂
20. Haftada Bebek Gelişimi
En dikkat çeken gelişim, yukarıda da belirttiğimiz verniks cilt tabakasının gelişmiş ve bebeği koruma altına almış olmasıdır.
Bebeğimizin bu hafta dikkat çeken gelişimlerinden birisi de beyin bölgesinde oluşmaktadır. Beyin, sinir merkezi üzerinde hummalı bir çalışma söz konusudur. Bu sayede artık bebeğinizin sizin hareketlerinizi ve ortamdaki diğer sesleri algılaması çok daha net olacaktır. Beyinde gelişen başka bir bölüm de tat almaya yarayan bölümdür. Bu sayede bebeğimiz, çok lezzetli olmasa da amniyotik sıvının tadını alacaktır.
Bebeğiniz bu dönemde çok kez hıçkırabilir. Bunun nedeni ise amniyotik sıvıyı yutması nedeni ile onu geri atmak için uyguladığı reflekstir. Hıçkırıkların bebekler için hiçbir zararı yoktur. Güçlü bir hıçkırığı siz de hissedebilirsiniz. Çok şanslı olmanız lazım fakat eğer gerçekten o kadar şanslı olursanız, hıçkırık anını ultrasonda da görebilirsiniz.
Önceki haftalarda bebeğinizin geçici saçları olan lanugo tüylerinin oluştuğundan bahsetmiştik. 20. hafta ile beraber artık gerçek saçlar da kendini göstermeye başlar. Gerçek saç olsalar da, bunlarda doğum sonrasında dökülürler fakat kökleri kalır. Döküldükten sonra çok daha güçlü olarak yerlerini alırlar.
Yirminci hafta ile beraber, burun artık çok daha şekillidir ve kulak içindeki dengemizi sağlayan ve çok çeşitli görevleri olan küçük iç kulak kemikleri de tamamen oluşmuş olacaktır.
20. Haftada Annedeki Değişiklikler
Sizinle tanışmıyoruz fakat bu sizi tebrik etmemizin önünde engel değil. Neden mi? Bu zorlu fakat bir o kadar da keyifli yolcuğun tam olarak yarısına gelmiş bulunuyorsunuz.
Bazı ebeveyn adayları, cinsiyet öğrenmek istemezler. O nedenle doktorunuz 20. haftaya kadar ultrason kullanmaya gerek duymamış olabilir. Bu haftada ise artık bebeğin göbek bağının durumuna, plasentaya ve genel olarak rahim içinde bir sorun olup olmadığına bakacaktır. Cinsiyeti söylememesi konusunda onu uyarmanız yeterli olacaktır. Ekrana bakmaktan çekinmeyin, bebeğinizi ilk kez gördüğünüz andan itibaren, her şeyin daha da gerçek olduğunu hissetmiş olacaksınız.
Bu haftalarda bebeğinizin hareketlerinin bazılarını adeta bir telefon titremesi gibi hissedebilirsiniz. Bunun nedeni bebeğin diyaframının neden olduğu küçük hıçkırıklardır. Bebeğimizin saçları ve kaşları da bir yandan hızla büyümeye devam etmektedir.
Yolu yarıladınız ve bundan sonra artık karnınız çok daha hızlı büyüyecek. Bebeğinizin hareketlerini de hissediyor olmanız, her şeyi çok daha gerçekçi kılıyor değil mi? Basur gibi bir sorununuz varsa, bol su içmeye devam edin ve lif yönünden zengin besinlere yönelin. Hafif yürüyüşler de sizi rahatlatmaya devam edecektir. Basur için gerekirse doktorunuzdan, gebeliğe uygun kremler reçete etmesini isteyebilirsiniz.
20. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Altıncı aya giriş yaptınız ve her şeyin doğru gittiğinden emin olmak için ultrason kontrolü zamanı.
- Cinsiyeti artık çok net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
- Hafif egzersizlere ve su içmeye devam ediyoruz.
Yirminci hafta ile alakalı söyleyeceklerimiz bu kadar. Sizin 20. hafta nasıl geçiyor?
Başlıklar
Cevap Bırak