21. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Yolun yarısını geçtik ve artık 2. yarının ilk adımlarını atıyoruz. Yirmi birinci hafta ile beraber artık bebeğinizin kalp atışları oldukça kuvvetli olmaya başlayacaktır. Uyku düzeni de artık çok daha belirgindir.
21. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bebeklerin, anne sütünden sonra en sevdiği besinlerden birisi de muzdur. Yirmi birinci haftada bebeğiniz, şöyle uzunundan bir çikita muz kadar boyuta ulaşmıştır. Bu hafta bebeğiniz 400 grama doğru yaklaşırken, boyu ise 26-28 santim civarında olacaktır.
21. Haftada Bebek Gelişimi
Yazının ilk başında bahsettiğimiz gibi bebeğimizin kalp atışları artık çok güçlü. Öyle ki eğer evinizde bir stetoskop varsa, bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bunu duymak biraz zor olabilir zira sizin de kalp atışlarınız gelecektir. Kendi kalp atışınızdan ayırmanın tek yolu, ritm sayısıdır. Bebeğinizin kalbi, sizinkinin tam 2 katı hızında atacaktır.
Bu aralar bebeğiniz uyku uyumayı çok seviyor. Uyuması çok güzel fakat dua edin de ultrason öncesinde uyumasın. Bebeğinizi ultrason öncesi biraz hareketlendirmek için meyve tüketebilirsiniz. Şekerli gıdalar onun hemen ilgisini çekecek ve hareketlenmesini sağlayacaktır. Bu hareketlenmeler, bir yandan da onun kas ve eklem sisteminin gelişmesine destek olacaktır.
21. Haftada Annedeki Değişiklikler
Annede bu hafta ortaya çıkan en büyük sorun, sırt ve bel ağrıları olacaktır. Bunun nedeni ise gerilen eklem bağları ve büyüyen uterusun ağırlık merkezini kaydırmasıdır. Belin öne çekilmesi nedeni ile ortaya çıkan ağrılar, aslında leğen kemiğinizin genişlemesini sağlamaktadır. Bu sayede doğum da daha rahat olacaktır. Doğum sonrasında, kemikler yine eski haline dönecektir.
Sırt ağrılarınızı dindirmek için ayaklarınızı hafif bir yükseltide tutmanız çok faydalı olacaktır. Özellikle televizyon izlerken yani uzun süre hareketsiz kalacağınız zaman ayağınızın altına bir sehpa koymayı unutmayınız.
Uzun süre ayakta kalmanız gereken durumlarda ise ara ara ayaklarınızı, bir kaldırıma veya tabureye koyarak havaya kaldırmaya çalışın.
Evde iseniz ılık bir banyo da, kasların daha rahat gevşemesine ve ağrıların azalmasına neden olacaktır. Sırt ağrılarınız eğer dayanılmaz boyutlara ulaşmış ise daha farklı bir sorun olabilir, mutlaka bu konuyu doktorunuz ile paylaşmayı unutmayınız.
Özet olarak bu hafta bebeğimiz artık kendine özel bir uyku döngüsüne girmiştir. Biraz dikkatli düşünürseniz, siz de günün belirli dönemlerinde bebeğinizin daha hareketli olduğunu fark edebilirsiniz. Siz gece hareketsizken, o daha hareketli olacaktır zira ortam müsaittir. Siz uyandığınızda ise her hareketiniz ile rahminiz adeta bir beşik gibi sallanacağı için o da daha sık uyuyacaktır.
Bu hareketler, aslında onun gelişen beyin ve sinir yollarının da bir işaretidir. Hareketli olması, kas ve kemik gelişimi için de hayati öneme sahiptir.
21. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Oturur pozisyonda iken mutlaka ayaklarınızı bir sehpa üzerine veya yükselti üzerine koyun. Bu sayede hem daha az bel ağrısı çekecek hem de ayaklarınızda ortaya çıkacak olası şişliklerin önüne geçmiş olacaksınız.
- Sırt ağrılarınız şiddetlenmiş ise ılık bir banyo yaparak, kaslarınızı ve eklem yerlerinizi rahatlatabilirsiniz. Sırt ağrıları geçmiyorsa, en kısa zamanda doktorunuz ile iletişime geçmeyi ihmal etmeyiniz.
- Bebeğinizin doğumu sonrasında bir parti düzenlemek istiyorsanız, şimdi tam zamanı zira birkaç hafta sonra yükünüz iyice ağırlaşacak.
- Hastane kapı ve oda süslemesi için gerekli malzemeleri de yine bu hafta almayı düşünebilirsiniz.
21. haftada hamilelik nasıl gidiyor? Bu haftada yaşadıklarınızı bize yorum olarak iletebilir veya aklınıza takılan soru işaretlerini şimdi aşağıdaki yorum formunu kullanarak bize gönderebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak