24. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bu hafta ile beraber bebeğimizin gözleri artık neredeyse tamamen gelişmek üzeredir. Cildi hala çok ince olmasına rağmen gelişmeye devam etmektedir.
24. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Yirmi dördüncü hafta ile artık 6. ayıda bitirmiş oluyoruz. Bu ayda bebeğimiz orta boy bir kara lahana hatta ondan da biraz daha büyük olabilir. Boyu 30 santim civarındadır ve ağırlığı da ortalama olarak 700 gramdır. Artık o kadar hızlı büyüyecek ki her ay neredeyse ağırlığının 2 katına ulaşacaktır. Bu da anne adayının da bunun 2 katı kadar kilo alması demektir.
24. Haftada Bebek Gelişimi
Altıncı ayın bu son haftasında bebeğimizin cildi hala çok incedir. O kadar incedir ki cildinin altındaki organları ve damarları çok net bir şekilde görebiliriz. Hatta onu elimize alabilseydik, damarlarının içerisindeki kan akışını bile görebilirdik.
Şimdi herhalde onun ne kadar narin bir canlı olduğunu daha iyi anlamışsınızdır. Elbette doğuma kadar cildi mat bir renk alacak ve çok daha kalın bir halde dünyaya gelecektir.
Gözleri ise artık önemli bir aşama almıştır. Altıncı ayın sonuna kadar gözlerinin tamamen gelişmiş olacaktır. Gözleri henüz rengine kavuşmadı, hatta bu renge doğumdan sonra da kavuşması bir ihtimal. Bazı bebeklerin tam göz renkleri doğumdan sonra 6. aya kadar ancak belli olabilmektedir.
24. Haftada Annedeki Değişiklikler
Artık çok kritik bir haftayı da bitirmiş oluyorsunuz. Yedinci aya girerken erken doğum sancıları görünmeye başlayabilir. Anne bu konuda çok bilinçli olmak zorundadır. Bu sancılar arasında adet benzeri kramp ağrıları, vajinal akıntılar ve bel ağrıları görülebilir. Rahim kasılabilir ve sanki bebek geliyormuş gibi hissiyata kapılabilirsiniz.
Bu gibi belirtilerin olması durumunda doktorunuz ile iletişim kurmayı unutmayın.
Bebeğinizin yüzü artık bu hafta ile beraber tamamen tamamlanmış durumdadır. Ultrason görüntüleri ile artık neredeyse kime benzediğini bile anlayabilirsiniz. Elbette gözlerini hala açmadı, bunun için hala birkaç haftası bulunmaktadır. Bu haftanın bitmesi ile beraber gözleri de kapalı olsa bile tamamen gelişmiş olacaktır.
Bu haftada anne adayı kendisini sürekli yorgun veya zayıf hissediyorsa, mutlaka doktoru ile görüşmeli ve demir eksikliği olup olmadığını tespit ettirmelidir. Demir eksikliği bulunan anne adaylarının ciğer veya kırmızı eti, normale göre daha fazla tüketmesi önemlidir. Buna ek olarak mercimek başta olmak üzere demir açısından zengin olan bakliyatlar da mutlaka beslenme programı arasında olmalıdır.
Kara lahana ve ıspanak da demir açısından zengindir. Doktorunuz demir takviyesine ek olarak vitamin de önermiş olabilir. Bol bol meyve yemeyi ve doktorunuzun reçete etmesi halinde vitamin takviyelerini de düzenli olarak kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyiniz.
24. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Erken doğum konusu hakkında bilinçli olmanız önemlidir. Doktorunuz ile hangi belirtilere karşı nasıl davranmanız gerektiğini konuşmanız önemlidir.
Suyunuz gelmesi durumunda hiçbir şekilde vakit kaybetmeden acil servise veya doktorunuza gidiniz.
Doğum artık yakın, bebeğinizin adını hala bulamadıysanız mutlaka bunun üzerinde de karar vermeye çalışınız.
Doğum sonrasında eşlerin hayatı baştan sona değişecektir. Eşiniz ile beraber doğum sonrasını hayal edip zorluklar ile uyumlu bir şekilde nasıl mücadele edeceğinizi konuşunuz.
24. hafta ile alakalı söyleyeceklerimiz bu kadar. Bebeğinize kavuşmanıza artık neredeyse 3 ay kaldı ve o artık sizi hem duyuyor hem de tepki verebiliyor. Sizin yirmi dördüncü haftanız nasıl geçiyor? Yorumlarınızı veya sorularınızı merakla bekliyoruz.
Başlıklar
Cevap Bırak