25. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeğinizi bu haftaya kadar bir şekilde elinize almanız mümkün olsaydı eğer, ona takacağınız lakaplardan birisi kesinlikle buruşuk olurdu. Cildi amniyotik sıvının da etkisi ile hep buruşuk olan bebeğimiz, bu hafta ile itibaren artık bunu geride bırakmaya başlayacak. Gelişen kas ve yağ dokuları, cildinin daha dolmasını ve gerilmesini sağlayacaktır.
25. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Kavun sever misiniz? Bebeğiniz artık şöyle tatlı mı tatlı ama birazcık daha küçük bir kavun boyutuna ulaştı diyebiliriz. Ağırlığı 750 gram civarında olan bebeğimizin boyu ise ortalama olarak 34 santim civarında olacaktır. Altıncı ayın son günlerine yaklaşırken artık siz de iyiden iyiye kilo almaya başlayacaksınız zira küçük yumurcak artık çok iştahlı.
25. Haftada Bebek Gelişimi
Yazımızın başında belirttiğimiz gibi bebeğimizin cildi artık dolmaya ve gerilmeye başlayacak. Bugün bizim cildimizin gergin ve düz görünmesi, altında bulunan kas ve yağ dokuları sayesinde gerçekleşmektedir. Bebeğimizin cildi bugüne kadar hep buruşuktu fakat kas ile yağ dokuları geliştiği için artık daha düz bir hal alacaktır. Cilt altında oluşan kılcal damarlar ise ona artık pembe bir cilt kazandırmış olacaktır.
Gelişim sadece cilt altında değil kafatası altında da devam etmektedir. Beyin zarı ve beyin içerisinde hala sırları çözülememiş olan karmaşık katmanlar büyük bir hızla gelişmektedir. Beyin geliştikçe, bebeğin hareket çeşitliliği de anne karnında yükselmeye devam etmektedir.
Bu arada bebeğiniz ilk nefesine hazırlanmaktadır. Akciğerleri içerisinde bulunan kan damarları artık kendini göstermekte ve burun deliklerinin de açılması ile artık ilk nefes için hemen hemen hazır olmaktadır. Tüm vücudunu saran kan damarları, cildinin de ince olması ile onu kocaman bir pamuk şekeri gibi göstermektedir.
25. Haftada Annedeki Değişiklikler
Uterus, artık kocaman bir top büyüklüğüne ulaşmış durumda. Bunun sonucu olarak annenin diğer organları sıkışacak ve adeta içim sıkıştı tabiri, gerçeğe dönüşmeye başlayacaktır. Bu hafta ile beraber artık glikoz tarama testini yaptırmayı düşünebilirsiniz. Medyada yayılan hurafe bilgilerin aksine, glikoz tarama testi tıp dünyası tarafından kabul görmüş ve tüm hekimler tarafından önerilen bir testtir.
Gebe kadınların yakalanma riski bulunan kan şekeri rahatsızlığının belirtilerini inceleyen bir testtir. Uygulaması çok basittir. Anne adayı bir şekerli su içer ve bu içim sonrasında kan şekeri testi ölçülür. Kan şekeri yüksek çıkarsa, bir kan glikoz testi daha yapılır. Sonuçlara göre tedavi uygulamasına geçilebilir. Bu konuyu mutlaka doktorunuz ile konuşmayı unutmayınız.
Gebelerin yakalanma riski olan hastalıklardan bir tanesi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bunun en yaygın belirtisi, idrar yaparken yanma ve idrarın normale göre çok daha kötü kokmasıdır. Biraz yukarıda organların sıkıştığından bahsetmiştik. Bunun bir yan etkisi de gebelerin daha fazla idrara çıkmasıdır. İdrarını tutmaya çalışan anne adayları, enfeksiyonu daha rahat kapabilir. Bu nedenle sık idrara gitmeyi unutmayınız, idrarınız geldiği anda vakit kaybetmeden tuvalete gidiniz.
25. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bu hafta en çok önemsemeniz gereken konu şeker testidir. Bu sayede diyabet olup olmadığınız ortaya çıkacaktır.
- İdrarınız geldiği anda tuvalete gitmeniz gerekir. İdrarı uzun süre tutmak, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olacaktır.
- Çalışan bir anne adayı iseniz artık izinler için amirleriniz ile görüşebilirsiniz. Doğum sonrasında en azından 3 ile 6 ay çalışmamaya çalışın. Elbette bu her meslek için maalesef mümkün olmayabilir.
25. hafta gebelik sürecinde yaşadığınız her şeyi bize aşağıdan iletebilir ve diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz. Neler hissediyorsunuz?
Başlıklar
Cevap Bırak