26. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeğimizin artık burun delikleri açılmaya başladı ve onun için yeni bir evre söz konusu. Kaslarının iyice gelişmesi, akciğerini de kullanma imkanını ona veriyor. Bakalım yirmi altıncı hafta ile beraber bebeğimizde ne gibi gelişmeler var ve anne adayında yani sizdeki değişiklikler neler? Hazırsanız başlayalım.
26. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Kabak yemeğini sever misiniz? Eğer yumurtalı olursa ben yemelere doyamam. Bebeğimiz artık en organiğinden olmak şartı ile şöyle kocaman bir kabak boyuna ulaşmış durumda. Yirmi altıncı hafta ile beraber bebeğimiz artık 850 grama yaklaşıyor ve boyu da 35 santim civarında. Çok hızlı büyümeye başladı değil mi?
26. Haftada Bebek Gelişimi
Bu hafta artık bebeğimizin nefes alması için alt yapı çalışmaları hızlanıyor. Burun deliklerinin açılması ve yeni gelişen kasları sayesinde akciğerin faaliyete geçmesi, ona ilk nefes alma alıştırmalarını yapma fırsatı sunmaktadır. Burada elbette bir şey eksiktir; hava. Olsun bunun yerine bebeğiniz onun her şeyi olan amniyotik sıvıyı solur ve onu geri verir. Bu, akciğer ve solunum yolları için inanılmaz faydalı bir antrenmandır.
İlk yazılarımızda hatırlarsanız, bebeklerin doğduklarında tek bildikleri şeyin emmek olduğunu söylemiştik. Hatta daha bebeğimiz insan formuna bile benzemezken, 10. haftada emme refleksi gelişmiştir. Yirmi altıncı haftada artık emme refleksi neredeyse doğduğunda olacak kadar güçlüdür. Ultrasonda onu gizlice izlerken, onu parmağını emerken yakalayabilirsiniz.
Emme refleksi kadar, küçük elleri de güçlü bir şekilde gelişmektedir. Doğduğunda annesinin ve babasının parmağını sıkıca tutabilmek adına şimdiden antrenman yapmaktadır. Şimdilik anne ve babasının parmağı olmadığı için göbek bağını tutarak, onun üzerinde antrenman yapmaktadır. Korkmayın, göbek bağı bu bilerek yaratılmış olan bir dokudur ve öyle birkaç antrenman ile yerinden çıkamaz.
26. Haftada Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz ne zaman beslenir hiç düşündünüz mü? %90 siz ne zaman beslenirseniz, o da o zaman beslenir. Sık ve azar azar beslenmek, bu yönden çok değerlidir. Bu sayede hem kan şekeriniz düşmez hem de kendinizi daha dinç hissedersiniz.
Anne adayı olmak, kişiye belirli sorumluluklar getirecektir. Biliyorum, siz de bir oturuşta 4 lahmacun yediğiniz günleri arıyorsunuz fakat bu şekilde beslenmek, size zarar verecektir. En önemlisi de bebeğinizi de huzursuz edecektir. Lahmacun mu yemek istiyorsunuz? 1 tane yiyin, 1 saat sonra 1 tane daha yiyin. Sizin için en doğru beslenme şekli budur. Bu sayede kendinizi yorgun hissetmezsiniz.
Beslenme ile devam edelim. Özellikle ülkemizin doğu bölgesinde veya iç Anadolu civarlarında, acısız yemek olmaz. Acı elbette sağlık açısından, ölçülü olmak şartı ile faydalıdır fakat gebeler için değil. Hormon dengenizi bozma ihtimali olması ve daha da kötüsü midenize dokunması riski ile şimdilik acılardan ve bol baharatlı besinlerden uzak durmanız gerecektir.
26. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sık sık beslenin fakat azar azar yiyin. Bu sayede kan şekeriniz gün boyu dengede kalmış olacaktır ve kendinizi yorgun hissetmemiş olursunuz.
- Evde çok durmuyorsanız, çantanıza ara öğün niteliğinde besinler koyun. Kuru yemişler, kuru meyveler veya evde yaptığınız doğal içecekler, bu küçük besinler için güzel birer örnektir.
- Bebeğinizin doğum tarihi hakkında doktorunuz ile konuşmaya başlayabilirsiniz. O döneme şimdiden hazırlıklı olmaya gerekirse eşinizin iş durumu gibi değişkenleri, planlamaya başlayın.
26. hafta hamilelik süreci ile alakalı söyleyeceklerimiz bu kadar. Bu haftada yaşadıklarınızı bizimle paylaşarak yirmi altıncı haftalık gebelik ve annedeki değişiklikler konumuzun gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak