27. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz artık giderek daha fazla gerçek dünyaya hazır hale gelmektedir. Aslında şu anda bizim dünyamıza uygun olmayan tek yeri akciğerleridir. Erken doğum riski olan gebeliklerde, verilen bir ilaç ile bebeğin akciğerlerinin erken gelişmesi sağlanmakta ve bu sayede yaşama şansı daha da artırılmaktadır. Şimdilik rahat olun, doğuma hala uzun bir süre var.
27. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bu hafta bebeğiniz artık orta boy bir karnabahar boyutuna çoktan ulaştı. Tıpkı o bembeyaz karnabahar gibi sevimli olan bebeğimiz, yaklaşık olarak 1 kiloya ulaşmış olacaktır. Boyu ise ortalama olarak 36 santim civarına gelmiştir.
27. Haftada Bebek Gelişimi
Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi henüz akciğerleri olgunlaşmamıştır. Dış dünyaya tam olarak hazır olmayan bir diğer organı ise beynidir. Son haftalarda artık vücudunun büyümesi dışında, bu iki çok önemli organın da gelişmesini izliyor olacağız.
Bu hafta, bebeğimiz için çok önemli bir gelişme söz konusu. Sıkı bir takipçimiz iseniz önceki içerikleri de takip etmişsinizdir. Bebeğimizin gözleri çok uzun zamandır kapalı ve ilk bakış için can atmaktadır. İşte nihayet göz kapaklarının açılacağı haftaya gelmiş bulunuyoruz. Bebeğimiz, 27. hafta ile beraber artık göz yapısının neredeyse tamamını tamamlamış olacaktır. Bu da bebeğinizin artık dışarıdan gelen ışıkları dahi sezebileceği manasına gelmektedir. Göz kapaklarını açıp kapatarak, bu aralar bunu deneyimlemeye çalışacaktır.
Sadece göz kapakları açılmakla kalmayacak, beynin gözden sorumlu kısmı da gelişmeye başlayacaktır.
Bebeğimiz içeride ne yapıyor? Çoğunlukla uyuyor. Yenidoğan bebekler günde ortalama olarak 18 ile 20 saat uyurlar. Bir de hala doğmayanı düşünün? Sizin hareketleriniz, ona konforlu bir salıncak hissi verir ve kolayca uyur. En hareketli zamanları ise tatlı yediğiniz anlar olacaktır. Bebeğim hareket etsin diye sürekli tatlı veya çikolata yiyen anneler, büyük bir hata içerisindedir. Fazla şeker tüketimi, sizi ve bebeğinizi tehlikeye sokabilir.
Gözlerden sonra bir diğer önemli gelişme de dilde kendini göstermektedir. Bebeğimizin tat tomurcukları artık gelişmiştir ve amniyotik sıvıdaki farklı tatları algılayabilir. Bu da sizin yediğiniz besinlerin tadının artık bebeğinize de gitmesi demektir. Özellikle baharatlı yemekler yediğiniz zaman tadı daha yoğun alacak ve çoğu zaman bu sebepten hıçkıracaktır.
27. Haftada Annedeki Değişiklikler
Göğüsleriniz, henüz gebeliğin ilk haftalarında bir değişime girer. İlk haftalarda gerilip adeta bir balon gibi olur ve meme uçlarının rengi daha da koyulaşır. Sonra bir rahatlama dönemine giren göğüsler, yavaş yavaş büyürler. Bunların hepsi, küçük yavrucağın doymasını sağlamak içindir. Bu hafta ile beraber meme ucundaki kahverengi kısmın yayıldığını görebilirsiniz. Bazı kişilerde bu kahverengi kısım, göğsün yarısını dahi kaplayabilir. Korkulacak bir durum değildir. Doğum sonrasında eski halini alacaktır.
Bu aralar çok mu rüya görüyorsunuz? Gebelik süreci aslında bir hormon sapıtma sürecidir. Biraz argo bir tabir oldu fakat tam karşılığı budur. Şaşıran hormonlar, size geceleri çok tuhaf ve bazen de kabusa kaçan rüyalar oluşturabilirler. Bu rüyalara daha az maruz kalmak için gün içerisinde stresten uzak bir hayat yaşamayı ve gece yatmadan önce ağır yememeye dikkat ediniz.
27. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Hormon dengeniz bozulduğu için kabuslar görebilirsiniz. Bunu engellemek için yatmadan önce mutlaka su için ve stresten uzak durun.
- Bebeğiniz artık giderek size yaklaşıyor. Doğumdan sonra özellikle lohusa döneminde desteğe ihtiyacınız olacaktır. Anneniz veya destekçiniz kim olacaksa, onunla bir takvim programlaması yapmalısınız.
27. hafta hamilelik süreci ile alakalı söyleyeceklerimiz bu kadar. Bu hafta sizin için nasıl geçti?
Başlıklar
Cevap Bırak