29. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Doğum giderek yaklaşıyor ve bebeğimizin fiziği de artık neredeyse normal bir insanın yapabildiği tüm fonksiyonları yapabilir hale geliyor. Yirmi dokuzuncu hafta ile beraber özellikle beyin alanında çok değerli gelişmeler gözlemiyor olacağız.
29. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bu hafta ile beraber artık 7. ayın sonlarına doğru da gelmiş oluyoruz. Yirmi dokuzuncu haftada bebekler ortalama olarak 40 santim olurlar ve 1.100 gram civarında ağırlığa ulaşmış olurlar. Bu hafta bebeğimiz artık iri bir kavun boyutuna ulaşmış olacaktır.
29. Haftada Bebek Gelişimi
Bebeğimizin bu hafta en çok gelişen alanı beyin ve deri organlarında görülmektedir. Geçen haftada bahsettiğimiz gibi bebeğimiz artık vücut sıcaklığını daha iyi ayarlayabiliyor. Bu hafta ile beraber artık bebeğimizin beyni, vücut sıcaklığını düzenleyebilecek kabiliyete ulaşmış olacaktır.
Bu öyle basit bir sistem değildir, beynin milyarlarca siniri aynı anda yönetebiliyor olmasını göstermektedir.
30. haftaya doğru yaklaşırken bebeğimiz artık hiç olmadığı kadar insana daha doğrusu bildiğimiz küçük bebeklere benzemeye başlamaktadır. Kilo artışı sayesinde cildi gerilmekte ve daha pürüzsüz bir görüntüye sahip olmaktadır. Yani buruşuk bir minik yok artık içinizde.
Cildin gerilmesine ek olarak cilt altındaki yağ tabakaları da hızla üretilmektedir. Bu da bebeğimizin sıcak kalmasını sağlayan etkenler arasındadır. Belki anne rahminde kendi sıcaklığını koruması çok önemli değildir fakat dış dünyaya adımını attığı anda bu korumaya çok ihtiyacı olacaktır. Yenidoğan bebekler, bize gayet normal gelen oda sıcaklıklarında dahi üşürler. Yağ tabakaları gelişmemiş olsa, onları kundaklasanız da battaniyeler altında saklasanız da ısıtamazdınız. Yani dünyaya geldiği anda ihtiyacı olacak her şeye anne karnında sahip olacaktır.
29. Haftada Annedeki Değişiklikler
Bundan sonra kilo alımınız çok hızlanacak zira bebeğiniz de önümüzdeki 3 ayda neredeyse ağırlığını 3’e katlayacaktır. Bu haftada daha 1 kilo civarında olan bebeğiniz, 3 kilo civarında doğacaktır. Günümüzde 2.5 ile 4.5 kilo arasındaki doğumlar normal olarak kabul edilse de, doğumun rahatlığı ve bebeğin sağlıklı olması adına en verimli aralık 3 ile 3.5 arasında görülmektedir. 4 kilo ve üzeri çocuklarda genelde doktorlar sezaryen doğum seçeneğini önermektedir.
Bebeğinizin 2 kilo civarında alması, sizin de en az 5 kilo almanıza neden olacaktır. İştahlı olduğunuzu biliyoruz fakat az miktar sık öğün parolasına devam etmeyi unutmayınız.
Son 3 aya doğru girerken anne adaylarında bacak krampları en çok görülen sorunlar arasındadır. Buna tam olarak neyin neden olduğunu tıp dünyası henüz bulamamıştır fakat en güçlü aday, anne adayının ağırlığının bir anda artmaya başlamasıdır. İlk 6 ayda yavaş bir grafikte kilo aldığı için kramp görülmez fakat son 90 günde anne adayı neredeyse her ay 3 kilo alır ve bu da vücudun genel kilosuna göre çok yüksek bir orandır.
Bacak krampları, özellikle 55 kilo ve altındaki zayıf anne adaylarında daha sık görülmektedir. Bacak kramplarına potasyum ve kalsiyum eksikliği de neden olabilmektedir. Bunun için doktorunuzla bu kramp konusunu görüşmeniz gerekecektir.
Kramp geldiğini hissettiğiniz anda ayağınıza esneme hareketleri yapın ve yatarken bacaklarınızın altına küçük bir yükselti koyun. Gebeliğinizin başından beri önerdiğimiz hafif egzersizlere devam ederseniz, kramplar ile belki de hiç karşılaşmazsınız.
Bebeğiniz çok yakında kafasını, çıkacağı alana yerleştirmeye başlayacaktır. Artık neredeyse uterus alanının tamamını kaplayacak kadar büyümüştür. Gerçek büyüme 29. hafta ile beraber başladı diyebiliriz.
29. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bacak kramplarını azaltmak için bacağınızı esnetme hareketleri yapın fakat kendinizi zorlamayın.
- Süt ürünlerini bol tüketin, yoğurt yiyin ve potasyum yönünden zengin gıdalara yönelin. Bu da kramplara iyi gelecektir.
- Doğum organizasyonu yapacaksanız, son rötuşları bitirin. Bundan sonra bu detaylar için çok fazla enerjiniz ve imkanız olmayacaktır.
Yirmi dokuzuncu haftayı da atlatmış olduk. Bu hafta sizin için nasıl geçti?
Başlıklar
Cevap Bırak