30. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Geçen haftalarda olduğu gibi 30. haftada da bebeğimizin beynindeki gelişim inanılmaz bir hızla devam etmektedir. Bildiğiniz gibi bebekler, yetişkinlere göre çok küçük bir kafa ile doğarlar. Bu da aslında beyinlerinin, neden son aylarda hızla gelişmeye başlamasının göstergesidir. Bebeğin beyninin gelişimini sonlara bırakmasının nedeni, doğumun rahat olmasını sağlamaktır.
30. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bu hafta ile beraber artık bebeğimiz 1 kilo 300 gramlık bir ağırlığa ulaşıyor. Boyu ise 40 santim civarında olacaktır. Bir şeye benzetmemiz gerekirse bebeğimiz şu anda orta boy bir lahana büyüklüğüne ulaşmış olacaktır.
30. Haftada Bebek Gelişimi
Beyin bildiğiniz gibi kıvrımlı bir yapıdır. Bu haftaya kadar bebeğimizin beyninde bu kıvrımlardan eser yoktu fakat artık kıvrımlı yapı kendisini göstermeye başladı. Beynin daha küçük bir alanda daha fazla hücre barındırmasını sağlayan bu kıvrımlar, oldukça mucizevi bir yapının eseridir.
Bu hafta ile beraber bebeğimizin vücudunu kaplamış olan çok ince tüyler ve bir diğer adı ile lanugo tüyleri, dökülmeye başlarlar. Yani bu tüyleri bebeğiniz prematüre olarak doğmadığı müddetçe siz hiç görmemiş olursunuz.
Bebeğimiz artık hızla kilo almakta yani büyümektedir. Bu kilolar sadece yağ hücresi değil aynı zamanda kemik ve kas dokularıdır. Bunun için anne adayının kalsiyum ve protein yönünden zengin beslenmesi ve yeterli miktarda demir tüketmesi çok önemlidir.
30. Haftada Annedeki Değişiklikler
Yedinci aya girdiğiniz için artık cildiniz giderek gerilmektedir. Bu da rahatsız edici bir kaşıntının ortaya çıkmasına neden olabilir. Her ne kadar dayanmak çok zor olsa da kaşımamanız sizin için daha iyi olacaktır. Kaşınmayı azaltmak adına doktorunuzun tavsiye ettiği bir losyonu kullanabilir ve cildinizi rahatlatmak için badem yağı ile masaj yapabilirsiniz.
Önceki haftalarda önermiştik fakat yine hatırlatmak da fayda var. Çocuk doktorunuzu şimdiden aramaya başlamanız önemlidir, hatta aramaktan ziyade bulmuş olmanız gerekir. Bundan sonraki haftalarda, kendinizle uğraşacağınız için buna pek enerjiniz olmayabilir. Doğumdan sonraki ilk ay içerisinde mutlaka bir çocuk doktoruna görünmeniz gerektiğini unutmayın. Çocuk doktorları, bebeklerin ilk 18 aylık gelişimlerinin takip edilmesi adına çok önemli bir görev görürler.
30. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğimiz bu hafta ile beraber artık vitesi 5’e takarak büyüyecektir. Bu nedenle anne adaylarının kalsiyum, protein ve demir yönünden zengin beslenmeleri çok önemlidir. Kalsiyum alımınız az olursa, bebeğinizi kemikleri de zayıf olabilir. Buna ek olarak bebeğiniz yeterli kalsiyumu bulamazsa, sizin dişlerinizde depolanan kalsiyuma yönelecek ve bu da sizin diş hassasiyetlerinizin başlamasına ve hatta ileri seviyede dişlerinizin dökülmesine neden olacaktır.
Karın bölgenizdeki rahatsız edici kaşıntılar olduğunu biliyoruz fakat kesinlikle kaşımayın. Eşinizden doktorun verdiği losyon veya badem yağı ile karın bölgenize masaj yapmasını rica edin. Bu masajı her gün yaparsanız ve günlük hafif egzersizlere devam ederseniz, kaşıntı ve kas krampları ile daha az karşılaşırsınız.
Doğumun nasıl olduğuna dair bilgilenmeniz önemlidir. Bunu doktorunuza danışabileceğiniz gibi, Youtube üzerinde doktorlar tarafından yapılan eğitim amaçlı yayınları da takip edebilirsiniz.
Gebeliğin son 3 ayına girdiniz ve artık belki de hamileliği en çok hissedeceğiniz aylar içerisindesiniz. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? 30. hafta gebelik ile alakalı yorumlarınızı veya aklınıza takılan soru işaretlerini, aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanarak bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak