31. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Doğum günü giderek yaklaşıyor ve bebeğimiz artık neredeyse gelişimini tamamlamak üzerine. Beyin, cilt ve akciğerler hala gelişiyor ve dış dünyaya adapte olmak adına ellerinden geleni yapıyorlar.
31. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bu hafta bebeğimiz artık 2 aylık bir kedinin boyutlarına ulaşmış durumda. Kilosu 1.5 kiloyu aşarken, boyu ise 42 santim civarına ulaştı. Artık o kadar büyüdü ki kıvrılmak zorunda kalıyor ve meşhur cenin pozisyonunu almaya başladı.
31. Haftada Bebek Gelişimi
Bu hafta bebeğimiz büyümesine hız verdi ve önümüzdeki 30 günde ağırlığına tam 1 kilo daha eklemiş olacaktır. Sadece 9 hafta sonra da artık bebeğiniz, omzunuzda ağlıyor olacaktır. Elbette bu normal rutin süre için geçerlidir, bebeğiniz birkaç hafta önce de gelmeye karar verebilir.
Bazı durumlarda rahim içi suyunuz azalabilir veya doktorunuz erken doğum riski görebilir. Bu gibi durumlarda kontrollü ve daha sağlıklı doğum için yapay sancı verilerek doğum başlatılabilir. Elbette bu sizin isteğiniz ile değil doktorunuzun uygun görmesi ile gerçekleşecektir.
Bebeğimiz artık sizin tüm seslerinizi algılayıp, tanıma aşamasına geçti. Onunla bol bol konuşun hatta konuşmalarınızı yazıya bile dökerek hatıra olarak saklayabilirsiniz.
Bebekte 31. hafta gelişimleri bu şekilde, peki annede ne gibi değişiklikler göreceğiz. Hadi şimdi de onları konuşalım.
31. Haftada Annedeki Değişiklikler
Bebek büyüdükçe artık sizin de halk arasında dendiği gibi daralma zamanlarınız gelecektir. Bunun sebebi elbette sürekli genişleyen uterusun, diyafram ve akciğerlere yaptığı baskıdır. Artık tüm organlarınız için çok daha az yer vardır, kalp bile bu baskıdan etkilenebilir. Elbette vücudunuz buna göre tasarlandığı için bu durum sağlığınızı etkilemez, sadece sizi biraz daha zorlar.
Bu haftalarda anneler arasında en çok konuşulan konu da karnın aşağıda ve yukarıda olmasıdır. Karnınız hala yukarıdaysa yani bebeğiniz doğum pozisyonunu almamış ise daha fazla zorlanmanız mümkündür. Bu daralmaları en aza indirme için arada bir derin nefes almaya çalışın ve kendinizi fazla zorlamayın. Çok hareket ederseniz vücudunuz daha fazla oksijen almak isteyecek ve bu da zaten sıkışmış olan ciğerlerinizi zorlayacaktır.
Bu durum doğuma kadar devam etmeyecektir. Bebekler gelende en geç 37. haftada leğen kemiğine düşerler ve bu sayede organlarınız da rahatlar. Yani gebeliğin son ayı, şimdiye göre daha rahat geçecektir diyebiliriz.
Çalışan bir anne adayı iseniz ve bebeğinize doğumdan sonra bakacak bir akraba bulunmuyorsa, mutlaka bebek bakıcısına bakmaya başlayın. Tam zamanlı bir bakıcı bulmak oldukça zordur, şimdiden adayları değerlendirmeye başlamakta fayda var. Bu konuda acele etmeden en doğru kişiyi bulmanız, doğum sonrasında hayatınızın daha rahat olmasını sağlayacaktır. Uzun vadeli bir bakıcı için eğitim düzeyini de kriter olarak almayı unutmayınız.
Bu haftalarda erken doğum sancıları görülebilir. Kasılmalar başlar. Bunlar erken doğum kasılmaları değildir fakat size öyle gelebilir, panik etmenize gerek yok. Kasılmaların düzensiz olması ve pozisyon değiştirmenizde kaybolması, en önemli belirtidir. Kasılmalar düzenli olursa ve pozisyon değiştirmenize rağmen geçmiyorsa, bu doğumun yaklaştığını gösterebilir. Bu durumu kesinlikle doktorunuz ile paylaşın ve hangi durumda hastaneye gelmeniz gerektiği konusunda bilgi alın.
31. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Nefessiz kalabilirsiniz, bu durumlarda daha az hareket etmeye veya uzanmaya çalışın.
- Kasılmaları iyi takip edin. Hareket ettiğinizde gitmeyen ve düzenli aralıklar ile gelen kasılmalar söz konusu ise hemen doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerektiğini unutmayın.
31. hafta ile beraber kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Artık bebeğinizi elinize almanız için neredeyse 2 aylık bir süre kaldı.
Başlıklar
Cevap Bırak