32. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz artık çok kritik bir dönemden geçiyor. Bu haftalar genelde bebeğin baş aşağı veya tepe üstü pozisyonuna yerleştiği dönemlerdir. Bu pozisyon, annenin de iç organlarını rahatlatır ve gebeliğin son döneminin daha rahat geçmesini sağlar.
32. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bebeğimiz bu haftada artık iri bir göbek marulu kadar olmuştur. Ağırlığı 1 kilo 700 gram iken boyu ise 43 santim civarındadır. Giderek daha fazla büyüdüğü için kıvrılmak zorunda kalmaktadır. Kemikleri ve kas dokuları o kadar yenidir ki, sürekli kıvrımlı pozisyonda durmak onu hiçbir şekilde rahatsız etmez.
32. Haftada Bebek Gelişimi
Yazımızın giriş bölümünde de bahsettiğimiz gibi bebeğimiz artık baş aşağı veya tepe üstü pozisyonuna geçmiştir. Bazı bebekler doğuma kadar başlarını doğum pozisyonuna sokmaz ve bu durumda %99 sezaryen ile alım yapılır. Normal olanı ise bebeğin baş aşağı pozisyonunu şimdi alması ve doğuma kadar bunu değiştirmeyecek olmasıdır.
Çok nadir de olsa baş aşağı pozisyonunu aldıktan sonra tekrar eski pozisyonuna da dönebilir fakat bu oldukça zordur zira artık çok irileştiği için rahim içerisinde dönmek eskisi kadar dolu değildir.
Bebeğin 32. haftada baş aşağı dönmesini sağlayan şey hala en az 1 litre civarında olan amniyotik sıvıdır. Bu sıvı artık her gün azalacak, yerini bebeğin kaslarına ve yağlarına bırakacaktır. Çünkü bebeğimiz doğuma kadar şu anki ağırlığının yaklaşık olarak 2 katına çıkacak ve gideren bu sıvıya daha az yer bırakacaktır.
Bazı durumlarda bebekler, sert bir hareket ile bu suyu taşıyan zarın delinmesine ve suyun dışarıya çıkmasına sebep olurlar. Bu her doğumun beklenen rutinidir fakat bazı durumlarda erken yaşanabilir. Bunun için haftanız kaç olursa olsun suyunuz geldiği zaman en acil şekilde hastaneye gitmeniz gerekir.
Bebeğiniz artık neredeyse her hafta 200 gram daha büyümekte ve adeta cildinin içi dolmaktadır. Bu da ona salık bir görüntü yerine pürüzsüz bir cilt sunmaktadır. Aslında şu anda bile çok sevimli bir görüntüye ulaşmıştır. Baş aşağı pozisyona gelmesi zaten hadi artık ne zaman geliyorum? mesajıdır. O kendisini her ne kadar dünyaya hazır hissediyor olsa da, biraz daha zamanı vardır.
32. Haftada Annedeki Değişiklikler
Bebeğinizin hareketlerini artık daha farklı hissetmeye başlayacaksınız. Sevimli tekmeler yerini içinizdeki büyük bir şeyin hareketine bırakacaktır. Bazen bebekler ayaklarını sizin göğüs kafesinizin yani kaburga olarak bildiğiniz yerin altına koyarak sizi rahatsız edebilir. Bunu değiştirmek için yan tarafınıza doğru uzanın, pozisyon değiştirin ve hafif şekerli bir şeyler tüketin. Meyveler bunun için ideal olacaktır, özellikle 5-10 adet üzüm yiyebilirsiniz.
32. hafta ile beraber artık doktor muayenelerinizin de sıklaşması gerekir. Doktorun bu önerisine kesinlikle uyun. Bu süreçte doktorlar erken doğum ve enfeksiyon risklerini kontrol etmiş olacaklardır. Tıp teknolojisinin ilerlemesi, NTS adı verilen sistem ile erken doğum sancılarının seviyesinin ölçülmesine imkan vermektedir.
Doğum yapacağınız hastanedeki doğum odasını ve kalacağınız odaları, hastane yönetiminin izin verdiği kadarı ile görebilirsiniz. Bu sizi daha da rahatlatacaktır. Doğum ücreti hakkında hala bilgi almadıysanız, tüm detayları muhasebe bölümünden öğreniniz. Aklınızda doğum günü ne yapacağınız konusunda soru işareti kalmaması iyidir.
Burada babalara da önemli görevler düşüyor elbette. Doğum anında en kısa güzergahı akıllarında tutmalılar, araçları yoksa bunun için birkaç ulaşım alternatifini hazırda bulundurmalıdırlar. Bu bir arkadaşın arabası olabilir veya taksi ile ulaşım sağlanabilir. En az 2 alternatif ve 2 ayrı güzergahın cepte olması, sizi o gün rahat ettirecektir.
32. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Göğüs kafesinizde baskı hissediyorsanız endişelenmeyin. Muhtemelen bebeğinizin minik ayağı orada. Pozisyon değiştirin. Çok uzun süre bu baskı geçmez ise doktorunuz ile iletişime geçin.
- Muayenelerinizi artık aylık değil 15 günde bir yapın, doktorunuz önermez ise siz önerin.
Bu hafta ile alakalı söyleyeceklerimiz bu kadar. Otuz ikinci hafta sizin için nasıl geçiyor? Bu hafta en çok neyden zorlandınız? Merak ettiklerinizi de bize soru olarak aşağıdan iletmeyi unutmayınız.
Başlıklar
Cevap Bırak