36. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
36. haftaya girdiğinizde bebeğiniz artık sadece sizin sesinizi dinlemiyor ve aynı zamanda tanıyor. Bu sadece annesi için geçerli, belki biraz da babası. Öyle ki doğum sonrasında bebeğiniz sizin sesinizi diğer tüm seslerden ayırt edecek ve var olduğunuz her an kendisini güvende hissedecektir.
36. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bebeğimiz bu hafta 2 kilo 750 grama kadar ulaşmış olacaktır. Boyu ise ortalama 46 ile 50 santim arasında değişebilir. Artık doğum gerçekleşse bile bebeğin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilme ihtimali çok yüksektir. Elbette doğum için hala 1 ay kadar zamanımız var.
36. Haftada Bebek Gelişimi
Anne karnındayken bebeğinize hiç müzik dinlettiniz mi? Ona uygun dinlendirici müzikleri, doğduktan sonrada dinletirseniz, hoşuna gidecek ve sakinleşecektir. Yani kısaca ona tanıdık gelen her şey aslında onun huzurlu olmasını sağlayacaktır. Bu durum, yeni doğan bebekler üzerinde yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
Bunun için geç kaldığınıza üzülmenize gerek yok. Doğuma kadar ona klasik müzik gibi onu rahatsız etmeyeceğinden emin olduğunu şarkıları dinletebilirsiniz. Sadece şarkı açmak zorunda değilsiniz, kendiniz de şarkı söyleyebilir veya ona kısa masallar okuyabilirsiniz. Emin olun sizin masallarınız onun çok hoşuna gidecek ve karnınızda dahi olsa onun mışıl mışıl uyumasını sağlayacaksınız.
Bebeğiniz artık doğuma hemen hemen hazır. Normalde 36. haftada bile bebeğinizin kafası, rahim boyunuzdan ve leğen kemiğinizden geçemeyecek kadar büyüktür. Fakat bebeklerin kafa tasları, henüz kaynamamış kemik parçalarından oluşur. Bu sayede doğum anında kemikler iç içe geçerek, anneden rahatça çıkarlar. Bu sayede hem bebeğin beyni zarar görmez hem de doğum esnasındaki ölüm riski çok düşüğe iner.
Kafa tası kemiklerinin tamamen kaynaşması ise doğumdan sonra gerçekleşir. Son olarak halk arasında bıngıldak olarak bilinen kafa tasının ön üst kısmının kaynaşması gerçekleşir ki bu 12. aya kadar sürebilir.
36. hafta ile beraber bebeğinizin dünyaya tek hazır olmayan sistemini sindirim sistemi olarak gösterebiliriz. Tıpkı kafa tası gibi sindirim sistemi de doğum sonrasında gelişimini tamamlayacaktır. Bağırsakları ve midesi, göbek bağı beslenmesi nedeni ile görevini yapmamaktadır. Doğumla beraber, ilk günden çalışmaya başlayacaklardır.
36. Haftada Annedeki Değişiklikler
Doktorunuza artık neredeyse her hafta gitmeniz gereken zamanlar gelecektir. Bazı durumlarda bu kontroller daha sık da yapılabilir. Doktor kontrollerinde rahim boyu gözlemlenir ve tansiyon ölçümü yapılır. Doktor, protein ölçümü için idrar testi de isteyebilir. Bu sayede gebelik rahatsızlıklarından olan preeklampsi kontrolü de yapılmış olur.
Uterus, normal büyüklüğünün bin katına ulaşmıştır. Anne adayının 36. haftada doğum öncesi kilosuna göre 12 kilo civarında almış olması beklenir. Kalan 1 ayda ise maksimum 2-3 kilo daha alınacaktır. Bazı kadınlar, son ayda hiç kilo da almayabilir zira bebeğin de kilo alımı artık yavaşlamıştır. Bu kilolar genelde ödem olarak alınır ve doğumdan sonra hızlı bir şekilde ortadan kalkar.
Bugüne kadar hafif olmak şartı ile egzersiz yapmanızı önermiştik fakat artık önermiyoruz. Artık 1 ay boyunca yavaş hareket edin ve genelde dinlenin. Ayaklarınızın altına bir yükselti koyarak uzanmayı tercih edin. Bu sayede dolaşım artacak ve bacaklar da hatta kollar da ödem toplanması engellenecektir. Sıvı alımını kesinlikle düşürmeyin, günde en az 2 litre su içmeye devam edin. Suyu bir anda değil gün boyuna yayacak şekilde tüketmeyi de kesinlikle unutmayın.
36. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeğiniz ile iletişimi artırın. Ona şarkılar söyleyin ve kitaplar okuyun.
- Doktorunuz ile haftalık randevular hakkında görüşün.
- Kasılmaları takip edin. Düzenli ve pozisyon değiştirme ile geçmeyen kasılma olması durumunda doktorunuzu arayın ve hastaneye gidin.
- Bu ay mümkün olan her anda dinlenin ve ayaklarınızın altına yükselti koyarak uzanın.
Doğuma artık çok az kaldı. 36. hafta gebelik sizin için nasıl geçiyor? Kendinizi nasıl hissettiğinize ve doğuma dair düşüncelerinizi bize aşağıdaki yorum formu ile gönderebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak