37. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Uçaklar nasıl uçuşa geçiyorsa, bebeğiniz de bu hafta artık inişe doğru geçiyor diyebiliriz. Otuz yedinci hafta ile beraber artık bebeğimiz dünyaya hazır hale geldi diyebiliriz. Kilo alımı ise eski haftalara göre yavaşladı. Günde 10 ile 20 gram arasında yağ alarak, gelişimine ve kilo alımına devam etmektedir.
37. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bu hafta itibari ile bebeğimiz artık 2 kilo 900 gram civarına ulaşmış olacaktır. Boyunun ise 48 santim civarında olması beklenmektedir. Bebeğimiz artık neredeyse diz kapağımıza başı gelecek kadar uzamıştır, müthiş bir gelişim değil mi? Daha düne kadar fındık kadar, mandalina kadar diye örneklemeler yapıyorduk.
37. Haftada Bebek Gelişimi
Bebeğimiz artık vücut sıcaklığını eskisine nazaran çok daha maharetli bir şekilde düzenleyebilmektedir. Elbette bunu artık sürekli aldığı yağ hücrelerine borçludur. Kendi kan şekeri de kendi vücudu tarafından düzenlenmektedir. Bu gelişimlerin sağlıklı olması için annenin sağlıklı yağları ve proteinleri düzenli olarak alıyor olması önemlidir.
Beyin hızla gelişmeye devam etmekte ve kafa tası, doğum öncesindeki en büyük haline yaklaşmaktadır. Bebek artık inişe geçmiştir ve bu da doğum öncesi annenin rahatlamasını sağlayacaktır. Çok büyük olmasına rağmen aşağıya indiği için annenin akciğer ve diyaframı üzerindeki baskısı yok olmuştur. Bu da anne adayının daha rahat nefes almasını sağlar ve üzerindeki baskıyı alır.
Bebeğiniz annesini düşünerek, doğum öncesinde onun biraz nefes almasını sağlıyor diyebiliriz. Gebeliğin geneline baktığımız zaman aslında en zor zamanları atlattınız diyebiliriz.
Bu haftada en çok merak edilen şey, bebeğim dış dünya için hazır mıdır? konusudur. Bebeğiniz dünya için yaşayabilecek kadar olgunlaşmıştır fakat akciğerleri ve beyni tam olarak hazır değildir. Doğumu yüksek ihtimalle sorunsuz olur fakat dış dünyada bu gelişmeleri yapmak anne rahminde yapmaktan daha zordur. Buna ek olarak biraz daha kilo alması, kan dolaşımının güçlenmesi ve dış dünyaya karşı korunaklı olması açısından çok önemlidir.
37. Haftada Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz artık aşağıya indiği için eskisi gibi derin nefesler alabileceksiniz. Elbette yukarıda olan baskı artık yoktur fakat bu sefer aşağıda olan baskı ortaya çıkmıştır. Hatırlarsanız hamileliğin 6. ayı civarlarında ağırlık merkeziniz değiştiği için ayağınızı oraya buraya vurabilir veya sendelersiniz demiştik.
Bebeğin aşağıya düşmesi ile beraber ağırlık merkezi tekrar değişir ve beynin bunu algılaması bir süre sürer. Bu süreç içerisinde de anne adayının çok sakar olması beklenir. Bunu önlemek adına yavaş hareket etmeli ve daha dikkatli olmalısınız. Özellikle doğuma kadar bilmediğiniz yerlere gitmemeye veya genelde evde kendinizi dinlenmeye çekmeye çalışabilirsiniz.
Bebeğinizin valizi veya çantası artık hazır tutmanızda fayda var. Hatta sadece hazır tutmakla kalmayın, kapının önünde ve çıkarken sizi uğraştırmayacak kadar hazır şekilde durması önemlidir. Çanta içerisinde mutlaka giyeceğiniz rahat bir pijama, ekstra bir elbise, terlik, çoraplar, emzirme sutyeni, bebeğinizin yeni doğan seti ve tuvalet için gereken kişisel eşyalarınızı yerleştirin.
Doktorunuz ile artık her hafta görüşüyorsunuz. Muayeneler sırasında doktorunuz leğen kemiği muayenesi yapacaktır. Rahim boyunun genişlediğini veya inceldiğini kontrol edecek, buna ek olarak doğum sancısı grafiğini de inceleyecektir. Bazı kadınlarda doğum anına kadar hiçbir rahim genişlemesi olmaz ve hatta bazı kadınlar hiç sancı dahi çekmezler. Bazı kadınlarda ise rahim incelmesi ve genişlemesi, kademe kademe sürerek birkaç hafta sonra doğum ile sonuçlanabilir. Bu nedenle doktorunuzun sizi yakın takipte tutması önemlidir.
37. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeğiniz artık aşağıya kaydığı için rahatlayacaksınız fakat sakarlık yeniden başlayabilir. Ağırlık merkezinin neden olduğu bu sakarlığı önlemek adına daha yavaş hareket etmeniz gerekecektir.
- Hastaneye götüreceğiniz valiziniz, dış kapının hemen önünde ve tamamen hazır olmalıdır. Doğum artık her an ve ansızın gelebilir.
- Anne, kayın anne veya herhangi bir akraba size doğum sonrasında destek olmayacaksa, şimdiden yemek yaparak, onları dolabınızın buzluk kısmında muhafaza edebilirsiniz. Özellikle ilk birkaç hafta yemek yapmak için vaktiniz çok olmayacaktır.
Doğuma son 3 kala kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Bu zorlu yolun neredeyse tamamını başarı ile geçtiğiniz için sizi tebrik ederim. Doğuma moralle gitmeyi ve moralle çıkmayı unutmayın. Bu sayede hem bebeğiniz ile ilk duygusal ilişkiniz unutulmaz olacak hem de sütünüz çok bol gelecektir.
Başlıklar
Cevap Bırak