7. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz 7. haftada vitesi 4’e attı diyebiliriz zira artık çok hızlı büyüyor ve organlarının temelleri de atıldığı için artık en azından en temel gelişimini de tamamlamak üzere.
7. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Geçen hafta sadece bir nar çekirdeği büyüklüğünde olan bebeğiniz bu hafta, orta boy bir fındık boyutuna ulaştı. Yani bu hafta onu fıstığım veya fındığım diye sevebilirsiniz. Yedinci haftada bebeğin ortalama büyüklüğü ise 5 ile 10 milimetre arasında olacaktır. Burada bebeğinizin 6 milimetre olması onun ileride küçük bir adam/kadın olacağını veya 12-13 milimetre çıkması onun iri bir çocuk olacağını göstermez. Henüz işin çok başında, bu değerler ileride normal aralıklarına dönebilir veya tam tersi yönde de ilerleyebilir.
7. Haftada Bebek Gelişimi
Bebeğinizin beyin gelişimi elbette doğuma kadar ve hatta doğumdan sonra da yoğun bir şekilde devam edecektir. Yedinci haftada bebeğin beyin bölümlerinin hatları oluşmaya başlar. Haftalar ilerledikçe de bu bölünmeler neticesinde organ; ön, orta ve art olmak üzere 3 farklı parçaya ayrılacaktır.
Kişideki ön beyin akıl yürütme, sorunları çözme ve hafızaya bilgi aktarma gibi işlevleri görmektedir. Orta beyinde elektrik sinyalleri oluşturulur. Art beyin ise birçok organın, dokunun ve kaslarımızın hareketlerini kontrol eder.
Yedinci haftanın en sevimli gelişmesi ise kol ve bacakların adeta bir gül tomurcuğu gibi ortaya çıkmış olması ve büyümeye başlamasıdır. Yani bebeğinizin kolu ve bacağı artık var ve hızla büyüyorlar.
7. Haftada Annedeki Değişiklikler
Geçen hafta anne vücudundaki en belirgin farklılığın, kan miktarındaki artış olduğunu söylemiştik. Annenin bu dönemde kalbi de biraz büyüyecektir çünkü artık iş yükü artmıştır. Endişeye mahal yok, gebelik sonrasında her şey normale dönecek.
Dengesizleşen hormonlar ve yükselen kan hacmi, anne vücudunun doğal olarak daha fazla sıvı üretmesine neden olmaktadır. Bu nedenle anne adayları, gebeliğin ilk aylarında tuvaleti adeta yol ederler. Buna rağmen anne adayı asla su içmekten kendini geri tutmamalı, bol bol su içmeli. Bu alışkanlığı doğumdan sonra da devam etmeli. Bilinenin aksine süt yapan şey balı, kaymağı, eti falan değil sudur. Sütün %98’i sudan oluşmaktadır.
Gebelik süresi boyunca kedi ve köpek gibi hayvanlardan uzak durmanızı öneririz. Bu mümkün değilse en azından hayvanların pisledikleri yerlerden uzak durmaya çalışınız. Gebelik boyunca etinizi her daim iyi pişmiş olarak tüketiniz. Kedi pisliğinden ve çiğ etten gelebilecek enfeksiyon, size zarar vermez fakat bebeğinizin için zararlı olacaktır. Onun daha bağışıklık sistemi yok, bu nedenle ne yediğinize çok dikkat etmeli ve her daim sağlıklı beslenmeye çalışmalısınız.
Bebeğinizin yedinci hafta ile beraber kulakları ve burun ucu artık belirgin bir şekilde ultrasondan görülebilir. Bazı anne adayları ultrasonda, bu belirttiklerimizin hiçbirisini göremeyebilir. Bu aslında her hastanedeki ultrasonun aynı olmamasından kaynaklıdır. Bu konuda endişe etmeyin, ileriki aylarda bebeğinizi çok daha rahat ve net göreceksiniz.
Maddi gücü olan kişiler, renkli ve 4 boyutlu ultrason gibi teknolojiler ile bebeğini daha rahat görebilir ve hatta videosunu da anı olarak saklayabilir.
Yedinci Haftada Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bol bol su içmeye devam edin.
- Tuvalete gitmekten usandığınızı biliyoruz fakat bu durum kesinlikle su içmenize engel olmamalı. Günde 2 litre suyun altına düşmeyin. Bunun için size özel bir şişe edinin ve günün başında doldurarak, gün sonunda bitmesini sağlayın.
- Grip olan kişileri eve sokmayın, ortada bir salgın varsa mutlaka doktorunuza danışın ve aşı olmak istediğinizi söyleyin.
- Balık, tavuk veya kırmızı etleri çok iyi pişmiş olarak tüketin.
Yedinci hafta gebelik hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar. Sorularınızı ve bu haftada yaşadıklarınızı bize göndermenizi merakla bekliyoruz.
Başlıklar
Cevap Bırak