8. Hafta Gebelik Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeklerde bir kuyruk oluşumunun var olduğunu daha önce hiç duydunuz mu? İşte bu bebek kuyruğu, 8. hafta ile beraber artık kaybolmaya başlayacaktır. Bu haftada en dikkat çeken gelişmeler arasında bebeğimizin ellerinin ve ayaklarında artık parmakların, perdeler şeklinde oluşmaya başlamasıdır. Adeta bir kurbağa eli gibi de düşünebilirsiniz bunu.
8. Haftada Bebek Ne Kadar Olur?
Bebeğiniz bu hafta, minik bir böğürtlen veya dut boyutuna ulaşmıştır. Hatırlarsanız geçen hafta bir fındık boyutundaydı ve bu haftada neredeyse 2 katına çıkmış oldu. Sekizinci hafta itibariyle bebeğinizin boyu 10 ile 15 milimetre arasında olabilir. Ağırlığı ise ancak 2. ayda 1 grama ulaşabilmiştir. Elbette bu her bebekte değişebilir fakat dünya ortalamaları bu şekildedir.
8. Haftada Bebek Gelişimi
Bebeğinizin bağırsakları artık temel olarak ortaya çıkmıştır fakat bebeğimiz o kadar küçüktür ki, bağırsaklar kendilerine tam bir yer bulamadıkları için bir kısmı işlevlerine göbek bağı içerisinde devam eder. İleri ki haftalarda bebeğin göbek kısmı genişlediği zaman, bağırsaklar da kendilerine ait olan yeri edineceklerdir.
8. hafta itibariyle artık sinir sistemi kendisini göstermeye başlar ve kaslar ile ilk ilişkileri kurar. Yani bir şekilde ona dokunma şansımız olsaydı, kesinlikle bu temasa karşı cevap verebilecektir. Geçen hafta kasları bu dokunmayı hissedemezdi fakat artık sinir sistemi, beyne mesaj göndermeye başladı ve kaslarına hakim.
8. Haftada Annedeki Değişiklikler
Annedeki değişikliklere girmeden önce, bu haftalarda bilinmesi gereken önemli bir detaya geçelim. Hamilelik döneminde kadınlar oldukça hassas oldukları için çoğu zaman doktorları ile anlaşamazlar. Doktorlarımızın hepsini çok seviyoruz fakat bazı doktorlar, gebelere iyi davranmıyor. Eğer sizin de doktorunuz, hassasiyetlerinize önem vermiyorsa veya sorularınızı sürekli geçiştirip, arada da size sert çıkıyorsa, o doktoru değiştirin. Sonuçta binlerce doktorumuz var ve bunların çoğu da gerçekten canla başla çalışan güzel insanlar.
Gebeliğin ilk aylarında herhangi bir aksilik olmadığı sürece, kontroller her ayda 1 kere olmak üzere devam eder. Doğuma yaklaştıkça ise bu sıklık, yine bebeğin ve annenin durumuna göre sıklaşır. Düzenli kontroller, gebeler için çok önemlidir. Doktora giderken, hem sizin hem de onun değerli vaktini çok da fazla suistimal etmemek adına, tüm sorularınızı bir kağıda veya telefonunuza güzel bir şekilde not almayı unutmayın. Telefonun bazen şarjı bitebiliyor, o anda birisi arayabiliyor vs. Bu nedenle en güzeli, en klasiğinden bir not defteri diye düşünüyorum.
Bu ayda gebelik ailelere söylenmeli mi? Benim önerim bu güzel haberi vermek için 3. ayın sonunu beklemeniz yönünde olacaktır. Üçüncü ayın sonuna kadar her annenin düşük riski bulunur. Bunu da düşünerek, insanları yok yere heyecanlandırmak istemeyebilirsiniz.
8. haftada hala mide bulantıları yaşıyor olmanız çok normal. Yataktan kalktığınız anda hemen başınızda bir tuzlu kraker bulundurarak, bu bulantıyı yatıştırabilirsiniz. Mideniz aç kaldığı her an bulanmak isteyecektir, bu nedenle sık sık fakat azar azar yemek yiyerek, bu bulantı sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Sekizinci Haftada Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Size iyi davranan, mesleki başarılarından da şüpheniz olmadığı ve mümkünse size referans yolu ile gelmiş olan doktoru tercih ediniz.
- Doktorunuzun tatile çıkmayı düşündüğü ayı sorunuz, bu ayın sizin doğum ayınız ile çakışmaması önemlidir.
- Gebelik haberini cümle aleme duyurmak konusunda biraz daha bekleyiniz. Olmadı sadece anne ve babaya bildiriniz ve kimseye dememeleri konusunda sıkı bir şekilde tembihleyiniz. Olası bir düşükte, 100 tane ‘geçmiş olsun canım’ mesajları ile uğraşmak, son isteyeceğiniz şey olacaktır.
- İlk 3 ay düşük riski yüksektir. Yoğun fiziksel aktivitelerden ve stresli yaşamdan uzak durunuz.
Başlıklar
Cevap Bırak