Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Adet Sancısı Nasıl Geçer?
Kadınlar arasındaki en yaygın problem, hiç şüphesiz ki adet sancılarıdır. Bazı kadınlarda bu sancılar, doğal bir rutin olmaktan çıkıp onları gerçekten zorlayan ciddi ağrılara dönüşebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre kadınların yarısı, şiddetli adet sancısı çekmektedir. Her 4 kadından 1 tanesinde ise bu ağrı, hayatlarını olumsuz etkileyecek kadar yüksektir.
Bu denli adet sancısı çeken kişiler, eğitim hayatlarını veya iş performanslarını aksatabilmektedir. Özellikle okul çağında olan ve ergenlik ile yeni tanışan kız çocukları, bu sancılara alışma evresinde çok kötü günler geçirebilmektedir.
Bu doğrultuda doğal olarak en çok merak edilen şeylerin başında adet ağrısına ne iyi gelir ve adet sancısı nasıl geçer konuları oluyor. Yazımızın devamında adet sancısının neden ortaya çıktığını ve sancının azaltılması için neler yapılabileceğini okuyacaksınız.
Adet Sancısı Nedir?
Adet dönemi sırasında duyulan ağrının nedeni mensturasyon dönemidir. Adet ağrısı, kanama başlamadan önce başlayabilir, bazı kadınlarda ise kanama ile başlar. İlk gün çok şiddetli olur ve şiddeti daha sonra azalır. Üçüncü günden sonra ise rahatsız edecek seviyede değildir. Elbette bunun da istisnaları olabilir, ilk 3 günün tamamında yüksek şiddet ile adet sancısı çeken kadınlarda bulunmaktadır.
Adet sancısına mide bulantısı, tansiyon düşüklüğü, sırt ve bel ağrıları, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi de eşlik edebilir. Özellikle migren gibi kronik bir ağrı hastalığı olan kişilerde, adet sancısı ile beraber bu ağrılarda da artış görülebilir.
İş ve sosyal hayatı derinden etkileyecek adet sancısı, çok şiddetli olması durumunda doktor gözetiminde tedavi süreci gerektirebilir. Uyku ve beynin konsantrasyon sistemini de derinden etkileyecek olan adet sancısı, bir süre sonra kadının sosyal hayattan çekilmek zorunda kalmasına dahi neden olabilir.
Adet Ağrısı Neden Olur?
Adet döneminde bildiğiniz gibi dışa doğru bir kanama söz konusudur. Bu kanın kontrollü bir şekilde atılabilmesi için rahim kasları kasılır ve rahimde prostoglandin isimli bir kimyasal üretilir. Bu kasılma, rahim bölgesindeki oksijen miktarının da azalmasına neden olur. Kimyasalın etkisi ile kişinin duyduğu şiddetli ağrı ortaya çıkar.
Bu sistem, tüm kadınlarda aynı olsa da bazı kadınlarda şiddetli ağrılara neden olur fakat kadınların çoğunda kabul edilebilir düzeydedir. Bu ağrıların şiddeti kadının psikolojik yapısı, ağrı eşiği ve sosyal yaşamı tarafından dahi etkilenmektedir.
Adet Ağrısı İçin Doktora Gidilir Mi?
Bu ağrı her ne kadar doğal bir sürecin parçası olsa da çok sancılı adet dönemi geçiren her kadın, bir jinekolojik muayene geçirmelidir. İlk muayenede kadın doğum uzmanı tarafından hastaya ultrason ve pelvik ile muayene yapılır. Bu süreçte doktor, rahim ve yumurtalıkları inceleyerek, ağrıya neyin neden olduğunu anlamaya çalışır.
Bazı durumlarda ağrılara yumurtalık üzerinde bulunan kistlerin varlığının neden olduğu anlaşılır. Kist küçükse ilaç tedavisi ile yok edilebilir, kist büyümüş ise cerrahi operasyon söz konusu olacaktır.
Ağrılara neden olabilecek bir diğer tanı da endometriozis olarak karşımızdadır. Rahim iç tabakasının farklı bir yerde bulunması ve salgılanan kimyasallara tepki vermek zorunda kalarak kanaması ve enfeksiyon kapması nedeni ile de ağrılar oluşur. Buna genel olarak spiral kullanımı neden olmaktadır.
Adet Ağrısı Nasıl Geçer?
Ağrı kesiciler, adet ağrılarında ilk başvurulan yöntemdir. Elbette doktor tarafından verilmeyen ağrı kesiciler kesinlikle kullanılmamalıdır. Ağrı kesicilere cevap vermeyen tedavilerde doktorunuz doğum kontrol hapı önerebilir.
Buna rağmen adet sancılarının şiddetinde bir azalma görülmüyorsa, cerrahi operasyon yapılabilir. Bu ameliyatta kamera kullanılmakta ve ameliyat sonrasında hasta çok çabuk iyileşmektedir.
Doğum Yaptıktan Sonra Adet Sancıları Azalır Mı?
Gebelik süresinde anne adayı hiçbir zaman adet olmaz, bunun da istisnai durumları var olsa da. Rahim ağzı, doğum yapmış kadınlarda iyice açılmış olur ve rahim kasları çok daha az kasılarak kanı boşaltabilir. Bu da kadınların daha az ağrı çekmesini sağlar.
Bu doğrultuda doğum sonrasındaki adetlerin daha ağrısız geçtiğini söyleyebiliriz. Elbette bu durum herkes için geçerli olmayacaktır.
Evlendikten sonra ise adet sancıları azalmaz. Sadece kadın yaşlandıkça, doğal olarak zaten adet sıklığı ve şiddeti azalacaktır. Burada kadının evlenmesi veya evlenmemesi durumu değiştirmeyecektir. Adet sancıları, vajina ile değil rahim kasları ve orada salgılanan kimyasallar ile alakalı bir durumdur. Evlilik, sadece vajina ve çevre dokularını fiziksel olarak etkilemektedir.
Adet Ağrılarını Azaltmak İçin Öneriler
Alt karnınıza sıcak su torbası koyun veya torbanız yok ise bir havluyu iyice ısıtarak, karın bölgenize kompres uygulayın. Bu sayede rahim içerisindeki kan dolaşımı artacak ve bölgeye daha çok oksijen molekülü ulaşacaktır. Bu da ağrıların bir nebze de olsa azalmasını sağlar.
Ilık duş almak veya ayakları sıcak su içerisinde bekletmek de aynı şekilde iyi gelecektir. Buradaki su sıcaklığının 38 ile 42 derece arasında olması önerilir.
Dengeli beslenen kişilerde de adet sancılarının daha hafif geçtiği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalara göre B ve E vitaminlerine ek olarak Magnezyum mineralinin, rahim kasları üzerinde gevşetici etkisi olduğu düşünülmektedir.
Yeni doğum yapan annelere de süt artırıcı olarak önerilen rezene çayı ve kişinin rahatlamasını sağlayan papatya çayı, adet sancısı çekilen dönemlerde tüketilebilecek doğal ürünlerdir.
Özellikle kahve, çikolata ve çay gibi kafein içerikli her türlü besinden uzak durulmalı, alkol ve sigara tüketimine de mümkünse ara verilmelidir.
Adet sancılarını azaltacak bir diğer faydalı yöntem de hafif egzersizler yapmaktır. Egzersiz yapan kişide de kan dolaşımı hızlanır ve sıcak kompres uygulamasındaki gibi rahim içerisindeki kan miktarı artarak, oksijen bolluğu sağlanır.
Adet sancısı, aslında kadının doğurgan olduğunun bir kanıtıdır ve her şeye rağmen iyi bir haberdir. Adet sancısını şiddetli çekiyor olmanız, ömür boyu öyle çekeceğiniz manasına gelmez. Bu durumu kabullenmeyin, ağrının altında bir kist yatıyor olabilir. Mutlaka jinekolog gözetiminde muayene olun.
Sancılara alışmanız mümkün değildir, yaşantınız olumsuz yönde etkilenecektir. Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicileri, mutlaka yanınızda bulundurunuz. Doktorunuzun vermediği ilaçları ise kesinlikle tüketmeyiniz.
Adet sancısı nasıl geçer konusunda aklınıza takılan diğer soru işaretlerini de hiç çekinmeden aşağıdan bize iletebileceğinizi unutmayınız. Tüm Bilgilerinize okurlarına az ağrılı ve sağlıklı yaşamlar diliyorum.
Başlıklar
Cevap Bırak