Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? İyi Gelen Şeyler ve Bitkisel Çözümler
Ağız kokusu, her zaman bir hastalığın belirtisi olmaz fakat zararsız olsa bile insanları rahatsız eder. Genelde yemeklerden sonra veya sabah uyandığımızda kötü ağız kokusu ile karşılaşırız. Sürekli bir ağız kokusunun söz konusu olması ise genelde farklı hastalığın belirtisi olarak kabul edilir ve tıp biliminde patolojik ağız kokusu olarak tanımlanır.
Bu kötü kokuya akciğer veya sinüs kaynaklı iltihaplar, şeker hastalığı veya karaciğer yetmezliği gibi çok çeşitli sorunlar neden olabilir.
Eksik ağız hijyeni, alkol ve sigara bağımlılığı, diş eti sorunları ve diş çürükleri de yine ağız kokusunun sürekli hale gelmesini sağlayan etkenler arasında yer almaktadır. Günümüzdeki kötü ağız kokularının neredeyse tamamı ağız hijyeninin eksik olmasından veya ağız hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Çok küçük bir bölümü de akciğer kaynaklı sorunlardır. Geriye kalan ve nadir görülen ağız kokuları ise metabolik sorunlardan ortaya çıkmaktadır.
Patolojik nedenli bir ağız kokusu söz konusu ise diş hekimi hastayı ilgili uzman hekime yönlendirecek ve kokunun altında yatan sorunun bulunması sağlanacaktır. Fizyolojik ağız kokusunun nedeni ise genelde diş hekimleri tarafından tespit edilir ve kısa sürede çözülür.
Şimdi ağız kokusu neden olur, nasıl tedavi edilir ve kişisel olarak ağız kokusunu geçirmek adına hangi doğal yöntemleri kullanabileceğimizi inceleyelim.
Ağız Kokusu Neden Olur?
- Diş aralarında kalan artık besinler, ağız kokusuna neden olan ilk faktörlerdir. Bu atıklar dil üzerinde veya diğer çevre dokularında da kalmış olabilir. Bunlardan kurtulmak için ağız bakımının eksiksiz olması gerekmektedir.
- Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları da ağız kokusuna neden olur ve tedavi gerektirir.
- Karaciğer yetmezliği veya karaciğerinde herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerde de kötü bir ağız kokusu görülür.
- Protez kullanan kişiler eğer protez temizliğini iyi yapmaz ve ağız bakımlarına önem vermezse, kötü koku kaçınılmazdır.
- Tükürük, ağızda kötü kokuya neden olabilecek bakterilerin yok edilmesine önemli görev alır. Bir takım ilaçların kullanımı, tükürük bezlerinin işleyişini değiştirip ağız kokusuna neden olabilir.
- Akciğer kaynaklı veya boğazda çıkan enfeksiyonlar da ağız kokusuna neden olur.
- Şeker hastalarının da ağzının kokması normaldir.
- Bazı yiyecekler de kötü ağız kokusuna neden olabilir. Bunlardan en çok bilineni sarımsak, soğan, et, peynir ve balıktır. Bazen ağzımızı çok iyi temizlesek de bu koku ortadan kalkmaz. Besinlerin vücudumuzdan tamamen atılması gerekir.
- Böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde de ağız kokusu görülebilir.
- Sürekli tütün ürünlerini veya alkol ürünlerini kullanan kişilerde de ağız kokusu görülür.
Ağız Kokusu Türleri
Sabahları uyandıktan sonra ağzınız çok kokuyor fakat gün içinde bu koku gidiyorsa, sizde fizyolojik ağız kokusu var demektir. Bunun nedeni uyku süresince tükürük salgısının azalması ve kötü kokuya neden olan bakterilerin daha rahat yaşam fırsatı bulmasıdır. Tedavi gerektirmez, iyi ağız bakımı ile üstesinden gelinir.
Ağızdan ziyade kokuya diliniz de neden oluyor olabilir. Dilin derin çukurlarında yaşam fırsatı bulan bakteriler kokuya neden olur. Diş hekiminizden tedavi talep edebilirsiniz veya düzenli olarak ağız gargarası ve dil fırçası kullanabilirsiniz.
Kokuya boğaz veya ciğerlerinizdeki bir enfeksiyon neden oluyor olabilir. Hekiminiz bilgisayarlı tomografi veya MR talep ederek tanı koymaya çalışacaktır.
Ağız kokusuna sindirim sistemi de neden olabilir. Yoğun bir gaz kaynağı, ağza kadar ulaşabilir. İnce bağırsak veya midedeki bir bakteri kolonisi, kokunun nedeni olabilir. Bazı besinleri vücut enzimleri sindiremez ve bakterilerin insafına bırakır. Bakteriler o besini tamamen sindiresiye kadar vücutta bir çürük kokusu ortaya çıkar ve bazen bu koku ağızdan sızabilir. İlerleyen yaş ile orantılı olarak bu tip ağız kokusu daha çok görülür zira mide ile yemek borusu arasındaki kapak gevşer. En çok rastlanan ağız kokusu tipidir.
Bir diğer ağız kokusu da nefes kokusu olarak bilinen ve akciğerden gelen kötü kokudur. En çok narkozdan çıkan hastalarda belirgin olarak görülür. Ağız kokusu değildir, direkt ciğerden gelir. Ağız tedavisi ile iyileşmez. Şeker ve gut hastalarında da görülür.
Son olarak ağızları kokmamasına rağmen bazı kişiler psikolojik olarak ağızlarının sürekli koktuğunu düşünüp bunu takıntı haline getirebilirler. Bu kişilerin ağız tedavisine değil psikolojik tedaviye ihtiyaçları vardır.
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Olur?
Kokuya yetersiz ağız bakımı veya dil neden oluyorsa, bu durumda tedavi kolaydır. Kişi eğer 20’lik diş çıkarıyorsa, kokuya bu da neden oluyor olabilir. Kokunun ortadan kalkması için o dişin tedavisinin yapılması gerekir.
Bu en basit ağız kokusunda kişi günde 2 defa dişlerini en az 4 dakika olacak şekilde fırçalamalıdır. Aynı şekilde uygun bir diş fırçası ile dil de fırçalanmalıdır. Çinko içeren bir diş macunu kullanılması, dilin de bakterilerden arınmasına neden olacaktır. Her fırça sonrasında çinkolu fakat alkolsüz bir gargara ile ağız çalkalamak da faydalı olacaktır.
Gün içerisinde ağız kokusu olan kişiler çinkolu sakız da çiğneyebilirler. Bu sayede, ağız hijyeni de yükselmiş olacaktır. Markası belirsiz olan tüm ağız bakım ürünlerinden uzak durmanızı öneriyorum.
Sürekli aynı besinleri tüketen insanlarda da ağız kokusu görülmektedir. Aynı şekilde sürekli aynı ilacı kullanan kişilerde de ağız kokusu görülebilir. Doktorun da onayı ile beraber bu ilaçlara ara verilebilir.
Yenildiği zaman ağız kokusu olduğu düşünülen besinler tespit edilmeli ve mümkünse o besinler tüketilmemelidir.
Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları
- Gece yatmadan önce ve sabah kalkınca, dişlerinizi en az 4 dakika olacak şekilde fırçalayın.
- Dilin derin yarıklarına bakteriler yerleşerek ağız kokusuna neden olur. Mümkün olduğu kadar dilinizi de fırçalayın ve çinko içeren ağız gargaraları kullanın. Alkol içerenleri kullanmayın zira ağzınızı kurutur ve daha çok ağız kokusuna neden olur.
- Diş fırçalama sonrasında diş ipi günde en az 1 kere kullanılmalıdır.
- Çinko içeren diş macunları ve sakızlar kullanılmalıdır.
- Hazır ve işlenmiş gıdalar, ağız içerisindeki zararlı bakterileri besler ve ağız kokusunu artırır. Bu tip sağlıksız ve basit şeker içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
- Yemek yerken lokmalarınızı uzun uzun çiğneyin ve tükürük salgısı ile besinlerin temas etme şansını artırın. Bu sayede yemek kırıntıları iyi sindirilir ve dişlerinizin arasında kalmaz.
- Diş ipi ülkemizde kullanılması gereken fakat çok az kullanılan ürünlerin başında gelir. Kokusuz bir ağız için kritik öneme sahiptir.
- Günde 2 litre su için. Sadece ağzınızın değil vücudunuzun kuru kalması da ağız kokusuna neden olacaktır.
- Sinüzit olan kişiler, geceleri farkında olmadan ağızdan nefes alırlar ve bu da ağız kokusuna neden olur. Burnunuzu açmadan uyumayınız.
- Biberiye ve limonlu çaylar, ağız kokusuna iyi gelir.
- Havuç, elma, maydanoz, yoğurt ve rezene gibi besinler de ağız kokusuna iyi gelmektedir.
Ağız kokusundan ne kadar zamandır şikayetçisiniz? Ağız kokunuzun hangi türden olduğunu ve bugüne kadar ağız kokusu ile nasıl mücadele ettiğinizi, hemen aşağıdan bize iletebilirsiniz. Sorularınızı ise merakla bekliyoruz.
Başlıklar
Cevap Bırak