Ağız Mantarı Kaç Günde Geçer? Hangi Doktora Gidilir?
Ağız mantarı, ağız içerisinde ortaya çıkan ve enfeksiyon kaynaklı bir deri hastalığıdır. Her yaştan insanda görülebilir ve ağızdan bulunan bakteri florasındaki dengenin bozulması nedeni ile oluşmaktadır. Zararlı bakterilerin, yararlı olanlara karşı üstünlük sağlaması ilk olarak ağız yaralarının ortaya çıkmasını sağlar ve bu aslında, ağız mantarının gelişinin habercisidir.
Bu yaralar, ağız içerisindeki her alanda görülebilir. Ağız yaralarının ortaya çıkmasının ilk nedeni, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve enfeksiyon ile baş edemez hale gelmesidir. Buna ek olarak kişinin kullandığı bazı ilaçlar da ağız içerisindeki zararlı bakterileri çoğaltıp, dost bakterileri azaltıyor olabilir.
Ağız mantarı, yeni doğan bebeklerde dahi görülebilir. Annenin meme uçlarında yuvalanan bakteriler, bebeklerde enfeksiyonlara neden olabilir.
Ağız Mantarı Nedir?
Candida isimli bir bakterinin ağız astarında birikmesi nedeni ortaya çıkar. Aslında bu organizma, her sağlıklı insanın ağzında yer alır fakat çoğalması, rahatsızlık verir ve hastalık nedenidir. Ağız içine, yanaklara, diş etlerine, bademciklere ve hatta bazen boğazın tamamına sarkabilir.
Genel olarak bebeklerde ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda ortaya çıkar. Bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçlar da ağız mantarını tetikleyebilir. Bağışıklık sistemi güçlü bir insanda farklı nedenler dolayısı ile ortaya çıkmışsa, tedavisi çok hızlı olur. Diğer türlü, doktor hastanın bağışıklık sisteminin neden zayıf olduğuna odaklanarak, ona göre bir tedavi süreci işletecektir.
Cadida isimli bu mantar sadece ağzımızda değil derimizde ve sindirim sistemi içerisinde de bulunur. Vücudumuzdaki dost bakteriler tarafından sürekli kontrol altında tutulur fakat bazen bu kontrol dengesi bozulur ve mantar ortaya çıkar.
Sürekli antibiyotik içen insanlarda bu denge bozulabilir. Buna ek olarak bazı hastalıklar da bakteri dengesini bozar ve ağız için mantarının ortaya çıkmasına neden olur.
Ağız Mantarına Neden Olan Faktörler?
- Aşırı sigara ve alkol tüketimi
- Ağız kuruluğu
- Kanser hastalıkları
- AIDS
- Şeker hastalığı
- Stres
- Yanlış protez kullanımı
- Gebelik
- Bebeklerde emzirme
- Ağız Mantarının Belirtileri Nelerdir?
- Hafif kabarmış ve peynir görüntüsü veren doku bozulmaları
- Dil, yanak veya damakta görülen kremsi beyaz lezyonlar
- Yeme ve yutma güçlükleri
- Yanma ve ağrıya neden olan kızarıklıklar
- Lezyonların kanaması
- Ağız kenarında çatlama
- Ağızda pamuk varmış gibi hissetmek
- Tat kaybı ve tat alamama
Çok ciddi ağız mantarı vakıalarında, mantarlar ağızdan mideye kadar uzanır ve bu da kişide ciddi yutma güçlüklerine neden olur.
Emziren Anneler Ne Yapmalıdır?
Emzirme döneminde bebekler, enfeksiyon kapabilir ve bu enfeksiyonu annelerine de geçirebilir. Enfeksiyon annenin meme ucu ile bebeğin ağzı arasında transfer olmaktadır. İki tarafta birbirine geçirebilir.
Bu durumda anne memelerinde kaşıntı ve hassasiyet, meme çevresindeki kahverengi dokuda pul pul deri görüntüsü, emzirme sırasında acı ve göğüste adeta bıçak saplanır gibi acılar hissedebilir.
Bebekte ağız mantarı görülmesi durumunda acil olarak doktora görünülmesi şarttır. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ağız mantarı çok nadir görülür. Annenin bağışıklık sistemi güçlüyse, tedavi çok rahat olacaktır.
Ağız Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız mantarının, yukarıda da belirttiğimiz gibi bağışıklık sistemi güçlü olan kişi ve çocuklarda tedavisi çok rahattır. Tedavinin zor olması, kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olmasını göstermektedir.
Bunun için doktorlar çeşitli jel ve pastiller reçete edebilir. Ağız temizliği için oral süspansiyon da verilebilir. Doktorunuz, enfeksiyon kontrolü için ek testler de talep edebilir. Tedavi genelde 1 hafta sürmekte ve ağız mantarları tamamen ortadan kalkmaktadır.
Bağışıklık sistemi tekrar zayıflarda veya anneler, emzirirken meme ucu temizliğine dikkat etmezse, mantarlar tekrar ortaya çıkabilir.
Ağız Mantarı Nasıl Önlenir?
Mantar oluşumu ağız hijyeni ile de alakalıdır ve mutlaka kişi günde en az 2 kere dişini fırçalamalı ve 1 kere diş ipi kullanmalıdır.
Düzenli diş hekimi muayeneleri, ağız mantarı ile hiç muhatap dahi olmamanızı sağlayacaktır. Sağlıklı her insan, 6 ayda 1 kere diş hekimi koltuğuna oturarak rutin kontrollerini yaptırmalıdır.
Kronik bir sağlık sorununuz varsa bunun takipçisi olmanız önemlidir. Şeker hastalığı ve HIV gibi rahatsızlıklar, vücuttaki bakteri dengesini bozar ve mantarlara neden olabilir.
Ağız gargaralarının tamamı faydalı değildir. Alkollü gargaralar ağız içerisindeki bakteri dengesini bozabilir.
Astım ve KOAH gibi kronik ciğer hastalığı olan kişiler solunum cihazları kullanıyor olabilir. Bu cihazların rutin temizliğinin yapılması önemlidir.
Şeker içeren besinler, ağız içerisindeki bakteri dengesini bozar ve mantarların büyümesine neden olur. Özellikle ekmek, şarap ve bira tükettikten sonra mutlaka ağız bakımınızı iyi yapın zira bu ürünlerde maya bulunur ve mantarları besler.
Ağız Mantarı Evde Tedavi Edilir Mi?
Ağız mantarı, enfeksiyon kaynaklı bir sorundur ve evde tedavi edilemez. Ancak ilerlemesini durdurmak adına yumuşak bir diş fırçası ile ağız bakımınızı yapabilir, ağzınızı ılık tuzlu su ile çalkalayabilir, diş fırçanızı yenileyebilir, yoğurt tüketebilir ve alkolden uzak durabilirsiniz.
Ağız mantarı için öncelikle diş hekiminize görünmeli daha sonra onun yönlendirmesi ile ilgili hekime başvurmalısınız. Direkt kulak burun boğaz hekimine de gidebilirsiniz.
Kendi ağız mantarı hastalığı öykünüzü aşağıdaki kutucuklara yazarak diğer okurlarımız ile paylaşabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak