Ağız Ülseri Nasıl Geçer? Bulaşıcı Mıdır?
Halk arasında aft yaraları olarak da bilinen ağız ülseri, ağız ve diş etleri üzerinde çıkan yaralardır. Ağrılı olmaları nedeni ile kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilerler. Son derece rahatsız edici bir yara türü olan ağız ülseri, genelde zararsızdır ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Rahatsız ettiği için kişiler ağız bakımlarını bile yapmaktan imtina ederler ve iştahları da kesilir.
Ağız ülserini tetikleyen bir dizi faktör bulunmaktadır. Bunların başında birçok hastalıkta da olduğu gibi stres gelmektedir. Sigara kullanımı da aft ortaya çıkmasının başlıca nedenlerinden bir tanesidir.
Ağız ülserleri genel olarak 1 veya 2 hafta sürer ve kendiliğinden geçer. Bu süreleri geçiyorsa, en kısa zamanda bir doktor veya diş hekimine başvurulması önerilmektedir.
Ağız Ülseri Neden Olur?
Öncelikle ağız ülseri yani aft bulaşmaz. İlk çıkış nedeni bilinmemektedir fakat ağız ülserine neden olan risk faktörleri tespit edilmiştir. Bunların en yaygın olanlarını aşağıda listeliyoruz.
Sigara tiryakisi olmak, ağız ülseri ortaya çıkması için başlı başına bir nedendir. Sigara, içerdiği zehirler ile ağız içi dokulara zarar verir.
Baharat ve asit yönünden zengin gıdalar ile beslenmek. Bunu sürekli yapmamız, ağız içi dokuların, diş etinin ve hatta dişin bile aşınıp, zarar görme riskini yükseltmektedir.
Dişe takılan fakat ağza uygun olmayan protezler ve herhangi bir aparat.
Stres, ağız ülseri sorunun başlıca nedenidir. Stresli bir iş veya eğitim hayatı yaşıyor olmak, özel hayatta travmalar ile yüzleşmek ağız yaralarının ani bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir.
Gebelik de ani değişen hormonlar nedeni ile ağız yaralarını ortaya çıkarabilir. Yine hormonlarda radikal değişiklikler görülen ergenlik ve menopoz dönemlerinde de ağız içi yaralar çoğalmaktadır.
Ağrı kesiciler başta olmak üzere bir takım ilaçların yan etkileri olarak da görülebilir.
Genetik faktörler de aft yaraları üzerinde etkilidir. Bazı insanların genetik yapısı, onlardaki ağız içi yaralarının oluşum riskini doğal olarak artırmaktadır.
Yetersiz beslenme veya başka bir hastalık da ağız içi yaraları tetikleyebilir. Özellikle, çölyak ve Crohn hastalıkları.
Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, demir ve B12 vitamini eksikliği bulunan kişilerde de ağız içi yaralar daha sıklıkla görülür.
Ağız Ülseri Kansere Dönüşür Mü?
Ağız ülserleri, bazen kişilerde kanser korkusu yaratmaktadır. Aft yaraları ile kanserli tümörler arasında bazı belirgin farklılıklar vardır.
Kanserli yaralarda hiçbir ağrı olmaz, aft ise ağrılıdır. Ağız ülseri maksimum 20 gün içerisinde yok olur, kanserli ağız yarası ise geçmez ve tam aksine büyür. Ağız kanseri lekeleri daha serttir.
Ağız kanserinin en yaygın nedeni sigara ve alkol kullanımıdır.
Ağız Ülseri Tedavisi
Ağız yaralarınız 3 hafta olmasına rağmen hala geçmemiş ise en kısa zamanda doktora gitmeniz gerekir. Aynı şekilde ağız yaraları yayılıyorsa, çoğalıyorsa veya ağrısız şekilde ortaya çıkmış ise 3 haftayı da beklemeden doktora gitmelisiniz.
Ağız ülserleri için ilk seferde doktora gitmek gerekmez. Hiçbir tedavi uygulamasanız dahi bağışıklık sisteminiz birkaç hafta içerisinde onu yok eder ve kendiliğinden geçer. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise bu yaraların sizde ne sıklıkta çıkıyor olmasıdır.
Örneğin birkaç ayda bir bu yaralar ile muhatap oluyorsanız, bu bir sorundur ve hemen doktora gitmeniz gerekir. Ağız ülseri yaralarının acısını azaltmak için doktordan merhem ve gargara reçete etmesini talep edebilirsiniz.
Ağız ülserine yakalanmamak için günlük ağız bakımını fırçalama ve diş ipi ile yapmanız önemlidir. Buna ek olarak düzenli gargara kullanımı da önerilir. İşlenmiş ve sağlıksız gıdalardan uzak durmak da aft yaralarını önlemek için güzel bir yoldur.
Cevap Bırak