Akromegali Hastalığı Neden Olur? Tedavisi ve Tanısı
Akromegali, büyüme hormonunun fazla salgılanması nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Çok nadir olarak ortaya çıkan hastalık, hipofiz bezinin aşırı hormon salgılaması sonucunda tümöre yol açar.
Bu neden ile Akromegali hastalarının bir çok vücut bölgesinde fazla büyüme görülür. Bu büyümeler genelde yüz, el ve ayak da görülür. Ayrıca kişide kemik büyümesi de gerçekleşebilir, bu durumda ise normalden çok daha iri kemikli kişiler ortaya çıkar.
Sadece kemikleri ve dış organları değil, iç organları da etkileyebilir. Özellikle kalbi olumsuz etkileyen Akromegali, çocuklarda da yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Genelde 40 yaş civarındaki insanlarda çıkan hastalık, cinsiyet ayrımı da yapmamaktadır.
Akromegali tedavisinde ilaç, radyoterapi ve cerrahi operasyon seçenekleri bulunmaktadır. Hastalık ölümcüldür, daha doğrusu ömrü kısaltmaktadır. Akromegali ne kadar erken teşhis edilirse, o kadar rahat tedavi edilebilmektedir. Geç teşhisler ise kalıcı ömür kısalması ile sonuçlanacaktır.
Akromegali Nedir?
Hormonların, hücrelerin ve dokuların olması gerektiğinden çok daha hızlı büyümesine neden olan Akromegali, çok nadir görülen bir rahatsızlıktır. İlk belirti olarak genelde kişinin el ve ayaklarında büyüme görülmektedir. Kemiklerin de kalınlaşması yine en yaygın belirtiler arasındadır.
Bunlar yaygın olan belirtiler olsa da, vücudun herhangi bir yerinde de büyüme görülebilir. Doğal olarak bu olmaması gereken büyümeler vücudu yorar. Kalp yorulur, eklem ağrıları ortaya çıkar, halsizlik oluşur ve uyku sorunları görülür.
Kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda görülen hastalık, bir hormon bozukluğu olduğu için kadınları daha çok etkiler. Özellikle adet bozukluğu görülmektedir. Erkeklerde ise ereksiyon problemleri yaşanması olasıdır.
Akromegali çok yavaş ilerler ve bu nedenle geç fark edilir. Erken teşhis çok önemli olduğu için belirtilerden şüphelenen kişiler, hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Eğer yakınlarınızda da bu anormal büyümeleri gözlemliyorsanız, onu Akromegali hakkında bilgilendirebilirsiniz.
Kişiler her gün kendilerini aynada gördükleri için küçük değişimleri rahat göremeyebilirler. Genelde ilk değişimler, dışarıdaki insanlar tarafından fark edilecektir.
Akromegali Neden Oluşur?
Hipofiz bezi, vücudun fiziksel değişimini ve dengesini düzenlemektedir. Bu bez normal çalışmayıp aşırı hormon üretirse, fiziksel gelişimde anormallikler görülmeye başlar. Peki hipofiz bezi neden büyür ve neden daha fazla hormon üretir?

Çok ileri derecede bir Akromegali Hastasını görüyoruz.
Buna tıp dünyası dış etkenler ve stres olarak cevap vermektedir. Ayrıca radyasyona bağlı kalmak da hipofiz bezinde bozukluklara ve tümör oluşumlarına neden olabilmektedir. Hipofiz bezinde ortaya çıkan tümör Akromegali durumuna neden olsa da vücudun başka bir yerinde çıkan tümörler de çok nadiren de olsa Akromegali’ye sebep olabilir.
Genetik değildir fakat genetik etkisi bulunmaktadır.
Akromegali Belirtileri Nelerdir?
- Ereksiyon sorunu.
- Adet düzensizliği.
- Cilt yağlanması.
- Dışkıda kan görülmesi.
- Vücudun kötü kokması.
- Sık ve aşırı terleme.
- Kaslarda güçsüzlük hissetme.
- Uyuyamama.
- Yoğun baş ağrısı.
- Halsizlik.
- Bulanık görme.
- Ses kısılmaları.
- Dişlerin arasının çene genişlemesi nedeni ile aralıklı olması.
- Eklemlerin ağrıması.
- Şişlikler.
- Kilo alımı.
- Yüz hatlarında büyüme.
- Kadın veya erkek fark etmeksizin aşırı kıllanma.
- Yüz, ayak ve el kemiklerinde gelişmeler.
Yukarıdaki belirtilerden sizde veya herhangi bir yakınınızda olduğunu düşünüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz zira Akromegali, erken teşhiste tedavi edilebilir.
Akromegali Tanısı Nasıl Konur?
Doktor, öncelikle hastanın tıbbi öyküsünü dinleyecek ve inceleyecektir. Test olarak MRG, tomografi ve kan-glikoz testleri talep edilir. Sonuçlara göre hekim, Akromegali tanısını koyabilir. Burada ilk amaç hipofiz bezindeki tümörü tespit etmek olacaktır. Ayrıca tümörün büyüklüğünden ve kan testinden çıkan değerlerden, hastalığın ne kadar ilerlediği de anlaşılmış olacaktır.
Akromegali Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastanın sahip olduğu semptomlar, Akromegali tedavi sürecini de belirleyecektir. Tedavi sürecindeki amaç, hipofiz bezindeki bu anormal büyümeye neden olan tümörü yok etmek olacaktır. Bazı durumlarda tümörün etkisi ilaç ile tedavi edilir fakat genelde çözüm sadece cerrahi operasyon ile mümkün olabilmektedir.
Eğer Akromegali çok ilerlemiş ise tümörün de çok büyümüş olma ihtimali vardır. Bu durumda cerrahi operasyon çok riskli olacağı için ilaç tedavisi veya radyoterapi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Akromegali ameliyatı için hasta genel anestezi ile uyutulur. Üst dudağın altından veya burundan giren cerrah, hipofiz bezine ulaşır. Buradan ışıklı bir kamera ile girer ve tümörü görüntüler.
Bunun ardından özel cerrahi aletler ile tümör tek seferde veya parçalanarak çıkarılır. Hipofiz bezindeki anormalliğe sebep olan ve Akromegali durumunun ortaya çıkmasına sebep olan şey bu tümördür. Tümörün yok edilmesi ile beraber büyüme hormonu salınımı anında düşer ve artık doku büyümesi durur. Tümörün alınması ile beraber, birçok büyüme de zamanla geri çekilir ve hasta normale döner.
Akromegali Ameliyatı Riskli Midir?
Baş bölgesinde olmasından dolayı Akromegali hastaları, bu ameliyattan korkarlar. Elbette her ameliyat aslında bir risktir fakat Akromegali ameliyatları genelde çok düşük riske sahiptirler.
Nadir görülen sorunlar arasında cerrahın tümörü alırken hipofiz bezine zarar vermesi söz konusu olabilir. Buna ek olarak beyin sıvısının da dışarıya sızması bazen olabilmektedir. Bu olasılıklar, oldukça nadir görülür.
Ameliyat sonrasında halen büyüme devam ediyorsa, ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Tümörün büyük olması, cerrahi operasyon seçeneğini tamamen masadan kaldırmaz. Öncelikle ilaç tedavisi ve radyoterapi uygulanarak tümör küçültülür ve daha sonra ameliyat yapılır. Bu süreç aylar boyunca sürebilir.
Akromegali’ye İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Bitkisel tedavi yöntemleri, Akromegali hastalığını ortadan kaldırmaz fakat hastalığın neden olduğu olumsuz metabolik durumlara karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Soğan
- Zencefil
- Keten tohumu
- Sarımsak
- Kivi
- Badem
- Pırasa
- Tarçın
- Çörek otu
- Brokoli
Akromegali hastalığına iyi gelmesi amaçlı kullanacağınız bitkilerden, doktorunuzun mutlaka haberi olması gerekir. Her Akromegali hastası farklı bir öykü içerir ve ona özel bir süreç işletilmesi gerekir.
Akromegali, Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Akromegali hastalığı mutlaka tedavi edilmelidir. Tümör kaynaklı olmasından dolayı kendiliğinden geçmesi söz konusu dahi olamaz. Eğer tedavide gecikilirse, Akromegali hastaları aynı zamanda;
- Kalp yetmezliği,
- Nefes darlığı,
- Tip 2 diyabet,
- Karaciğer büyümesi,
- Dalak büyümesi,
- Sinir sıkışmaları,
- Rahim hastalıkları,
- Guatr,
- Omurilik sıkışması,
- Görme kaybı,
- Yüksek tansiyon
ve bunlar gibi çeşitli hastalıklar ile karşı karşıya kalabilirler. Hızlı doku büyümesi, vücudun dış bölgelerinde ve iç organlarında ödem birikmelerine de neden olacaktır. Özellikle kalp ve akciğer de ödem birikmesi, kişiye çok acı çektirebilir ve hayati fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.
Akromegali, bir metabolizma düşmanıdır ve ilerlemesi durumunda solunum sorunları, böbrek yetmezliği, artrit ve kolesterol gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlar.

Nadir olsa da Akromegali, dil gibi vücudun beklenmeyen bölgelerinde de etki gösterebilmektedir.
Ayrıca Akromegali, bir hormon bozukluğu olmasından dolayı, kadınların adeta döngüsünü de bozacaktır. Özellikle bu nedenle, kadınlarda aşırı kıllanma görülmektedir. Hamilelik döneminde ise süt üretiminde dengesizlikler ortaya çıkacaktır.
Akromegali Ölümcül Müdür? Hastalar Ne Kadar Yaşarlar?
Akromegali hastalarına ömür biçmek elbette doğru değildir. Henüz çok net tespitler yapılamayan bu hastalığın, kişinin ömrünü %20 oranında azalttığı artık bilinmektedir. Eğer Akromegali tedavi edilmezse, bu oran daha da yükselecek ve neden olduğu hastalıklar yüzünden ani ölümlere dahi sebep olabilecektir.
Çok nadir görülen bu hastalığın görülme sıklığı ise milyonda 60 civarındadır. 60 kişinin 50 kadarı erken teşhis sayesinde, başarılı bir şekilde tedavi edilmekte ve hastalıktan tamamen kurtulmaktadır.
Akromegali hakkındaki sorularınızı, hiç çekinmeden bizlere iletebilirsiniz. Tüm okurlarımıza sağlıklı bir tedavi süreci diliyoruz.
Başlıklar
- 1 Akromegali Nedir?
- 2 Akromegali Neden Oluşur?
- 3 Akromegali Belirtileri Nelerdir?
- 4 Akromegali Tanısı Nasıl Konur?
- 5 Akromegali Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 6 Akromegali Ameliyatı Riskli Midir?
- 7 Akromegali’ye İyi Gelen Besinler Nelerdir?
- 8 Akromegali, Hangi Hastalıklara Neden Olur?
- 9 Akromegali Ölümcül Müdür? Hastalar Ne Kadar Yaşarlar?
Cevap Bırak