Akupunktur Noktaları Nelerdir? Faydalı ve Zararları
Akupunktur, onlarca farklı hastalığın tedavisi için insanoğlunun yüzyıllardır başvurduğu geleneksel bir tedavi yöntemidir. Türkiye’de de birçok noktada uygulanmaktadır. Bu metodun ana prensibi, vücuttaki enerji dengesini sağlamaktır. Zira akupunktur felsefesine göre vücutta çıkan hastalıklar, vücudumuzun enerji dengesinin bozulması sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
Akupunktur noktalarına iğne ve ısı uygulamaları yapılarak, bu enerji dengesinin tekrardan inşa edilmesi sağlanır. Bu sayede de, hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir. Birçok yardımcı tedavi yönteminin aksine akupunktur, tıp dünyası tarafından reddedilmemiş ve tam aksine önerilen bir tedavi haline gelmiştir.
Tamamlayıcı veya yardımcı tedavi yöntemleri arasında bulunan akupunktur, günümüzde birçok hastalığa sahip kişi tarafından başvurulan yöntemlerden birisi haline gelmiştir. Sigara bırakmadan, ağrı tedavilerine kadar birçok sorunun çözümü akupunktur tedavisinde bulunmaktadır.
Akupunktur Nedir?
Öncelikle akupunktur, antik çağlardan günümüze kadar gelmesi ile dünya tarihinin en eski tedavi yöntemlerinden birisi olarak bilinmektedir. Kaynağı tahmin edebileceğiniz gibi uzak doğu kültürüdür. Akupunktur tedavisinde kullanılan iğneler, çok çok ince oldukları için can yakmazlar.
Bu iğneler, tecrübeli bir uygulayıcı tarafından gereken kritik noktalara batırılır ve o bölgenin uyarılması sağlanır. Akupunktur tedavisi en çok ağrı şikayetlerinde kullanılmaktadır. Ağrı tedavilerine ek olarak vücuda enerji vermesi sebebiyle depresyon gibi ruhsal bozuklukların tedavisinde de kullanılır.
Bir takım kronik hastalıklar üzerinde de akupunktur tedavisinin olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Alkol bağımlıları veya sigara tiryakileri de, bu kötü alışkanlıklarından kurtulmak için akupunktur tedavisini tercih etmektedir.
Uzak Doğu kültürüne göre enerji, vücudumuzun belirli bölgelerinden akmaktadır. Elbette bu sadece bir fantezi değil, tıp dünyasının da onayladığı bir gerçektir. Bu tedavide uzmanlaşmış kişiler, bu enerji yollarına hakim oldukları için iğneleri doğru yerlere batırabilirler. İğnelerin batırıldığı yerdeki sinirler ve kaslar uyarılmakta, hastalıklı bölgede iyileşme beklenilmektedir.
Akupunktur Nasıl Yapılır?
Öncelikle akupunktur, bir tıbbi tedavidir ve kesinlikle bu konuda sertifikalı bir uzman tarafından uygulanmalıdır. Uygulamayı yapacak olan uzmanın, tıbbi öykünüzü ve genel sağlık durumunuzu iyi biliyor olması gerekir.
Akupunktur öncesinde bir fiziki muayene gerçekleşir ve öncesinde bir hazırlık gerektirmeden akupunktur tedavisi başlar. Öncelikle iğnelerin batırılacağı yerler dikkatli bir şekilde belirlenir ve artık uygulamaya geçilir. İşlem hastanın durumuna ve hastalığa göre oturur şekilde veya hastanın yatar vaziyette olacağı şekilde de uygulanabilir.
Hasta, yine hastalık bölgesine göre soyunmak zorunda kalabilir. Bu nedenle, işleme uygun giyinip çıkarılması kolay kıyafetler ile akupunktur tedavi merkezine gitmenizi öneriyoruz. Her kişinin tedavisi farklı olsa da genelde akupunktur sürecinde, 20’den fazla iğne batırılmaz.
İğneler elbette sterilize edilmiş olmalı ve tek kişide kullanılmalıdır. İğneler batırıldıktan sonra 15 ile 30 dakika arasında beklenir. Uygulayıcı, gerek görürse iğneleri hareket ettirebilir veya özel tedavi yöntemleri gereğince, iğneler üzerinden hastaya ısı veya elektrik verebilir.
Birçok kişi akupunktur tedavisinden, ağrı veya acı nedeni ile korkmaktadır. Normal bir kan alma sürecinden çok daha az acı hissedilmektedir. Eğer akupunktur yaptırırken, ciddi manada bir ağrı hissediyorsanız bu konuda uzmanı mutlaka bilgilendiriniz. Hastalığın şiddetine ve ne olduğuna göre değişse de, genel olarak akupunktur tedavisi toplamda maksimum 10 seans sürmektedir.
Akupunktur Noktaları Nelerdir?
Bu uzak doğu tedavisinin felsefesine göre, vücudumuz üzerinde yüzlerce farklı nokta bulunmakta ve bu noktaların her biri de farklı bölgeleri etkilemektedir. Örnek vermek gerekirse vücudumuzda karaciğerin uyarılabileceği 30 akupunktur noktası, beynin uyarılabileceği 20 akupunktur noktası vardır. Bu örnekler tamamen uydurmadır, sadece akupunktur felsefesinin noktalara bakış açısını anlatabilmek adına verdim.
Modern tıp da bazı görüntüleme cihazları ile vücutta bazı damar kümelenme noktaları tespit etmiştir. Akupunktur noktaları ile bu mikro-damar noktaları benzerlik göstermektedir.
Geleneksel akupunktur yöntemlerine göre vücutta 2 binden fazla akupunktur noktası bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre ise modern akupunktur tekniklerinde 300 civarında nokta kullanılmaktadır.
Bu tedavi yöntemi temelde ikiye ayrılmaktadır. İlkinde tüm vücut, tedavide söz konusudur. En yaygın olarak akupunktur tedavisi yapılan bölgeler ise baş, sırt, bacak, kol, boyun, el ve ayaklardır.
Diğer yöntem ise kulak akupunktur tedavisi olarak bilinir. Uzak doğu felsefesine göre kulak, akupunktur tedavisi için en önemli organdır. Vücudun yansıması olarak kabul edilir ve tek bir kulakta, tüm organların ortak noktalarının bulunduğu kabul edilir. Türkiye’de çok yaygın olmasa da, yurt dışında sadece kulağı kapsayan akupunktur tedavileri bulunmaktadır.
Akupunktur Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
- Alkol ve sigara başta olmak üzere bağımlılıkların bırakılmasını sağlar.
- Fazla kilolu olan kişilerin de, çok zayıf olan bireylerin de ideal kilolarına ulaşmalarını sağlar.
- Ruhsal açıdan çok faydalıdır. Akupunktur tedavisinden sonra hastalar kendilerini çok daha iyi hissederler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu sayede birçok hastalığa karşı vücudu savunur.
- Kronik hastalıklarda iyileşmeyi hızlandırır.
- Ağrıları giderir. En çok da kronik ağrılar için başvurulan bir yöntemdir. Çoğu zaman akupunktur tedavisi sayesinde kişi, ilaç içmeden ağrılarından kurtulma fırsatı bulur.
Not: Akupunktur tedavisi ülkemizde en yaygın olarak konvansiyonel yani iğnelerin batırılması şeklinde yapılmaktadır. Buna ek olarak iğne kullanılmadan, basınç uygulanan aküpresür yöntemi de bulunmaktadır. Lazer, elektro-akupunktur ve mosibüsyon da bilinen akupunktur tedavileri arasında yer almaktadır.
Akupunktur Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Akupunktur tedavisinin ilk amacı ağrıları kesmektir fakat buna ek olarak birçok hastalığa dolaylı veya direkt olarak da fayda göstermektedir. Aşağıda akupunktur tedavisinin en çok iyi geldiği hastalıkları listeleyelim.
- Diş ağrıları
- Mide bulantıları
- Yüz ağrıları
- Doğun sancıları
- Kemoterapinin olumsuz yan etkileri
- Dizanteri
- Ülser
- Kemik travmaları
- Felç
- PMS
- Alerjik rinit
- Tansiyon hastalıkları
- Uykusuzluk
- Adet sancıları
- Migren
- Baş ağrıları
- Kronik ağrılar
- Osteoartrit
- Boğmaca
- Omurga ağrıları
- Nevralji
- Fibromiyalji
Akupunktur tedavisi hamilelere, kalp pili kullanan hastalara, kan sulandırıcı ilaç kullanan insanlara ve kanama bozukluğu olan kişilere kesinlikle uygulanmaz. Hamileler akupunktur yaptırmaları durumunda, erken doğum sürprizi ile karşı karşıya kalabilirler.
Akupunktur Tedavisinin Zararları Nelerdir?
Tedavinin kendi başına bir zarar yoktur fakat tedavi sürecinde, tedaviyi yapan kurumların veya bireylerin ihmalleri sonucunda, steril olmayan ürünler kullanılabilir. Bu da kişide enfeksiyon sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle mutlaka güvenilir ve seçkin merkezlerde akupunktur tedavisi yaptırınız.
Tedavinin yan etkileri arasında sersemlemek, hasta hissetmek, iğne bölgelerinde uyuşukluk, kanama veya ağrı. Akupunktur tedavisinin daha ağır belirtileri arasında ise hastalığın daha da kötüye gitmesi, sinir sistemi hasarı, akciğer sorunları ve delinen bölgede enfeksiyon yaşanması bulunmaktadır.
Akupunktur ile Zayıflamak Mümkün Müdür?
Kilo vermek için harcadığınız kaloriden daha azını almanız gerekir. Vücut bu sayede, işlettiği fonksiyonlar için enerji bulamaz ve yağlarınızı yakmak zorunda kalır. Akupunktur ise direkt olarak kilo verdiren bir etkiye sahip değildir. Şimdiye kadar akupunktur tedavisinin sadece yağ yakımına vücudu teşvik ettiğini gösteren çalışmalar vardır fakat bunlar henüz kesin değildir.
Kesin olan ise akupunktur tedavisinin kişiyi rahatlatması ve streste uzak tutmasıdır. Bu da stres yüzünden daha çok yemek yiyen ve diyete giremeyen kişiler için iyi bir durumdur.
Sigara ve alkol kullanımını bıraktırması ile de bilinen bu tedavi, vücudu adeta fiziksel ve ruhsal açıdan dengeye sokmaktadır.
Başlıklar
Cevap Bırak