Alerjik Konjonktivit Nasıl Geçer? Neden Olur? İlaçları ve Damlaları
Genellikle çocukluk çağında başlayan Alerjik Konjonktivit, en çok rastlanan göz hastalıklarından bir tanesidir. Her 10 insandan 2’sinde görülen bu hastalığın bir kaç çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak çevre ile gözün teması nedeni ile ortaya çıkmaktadır.
Gözlerimiz dış dünya ile sürekli temas halinde olduğu için batma, kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Alerji nedeni ile göz kapakları şişebilir veya ışığa karşı hassasiyet ortaya çıkabilir. Alerjik Konjonktivit belirtileri arasında hapşırma ve solunum yollarında tıkanıklık da görülebilmektedir. Alerjik rinit bulgusu da görülmektedir.
Alerjik Konjonktivit Türleri Nelerdir?
- Temas göz alerjisi.
- Dev papiller konjunktivit.
- Atopik keratokonjunktivit.
- Bahar keratokonjunktivit.
- Mevsimsel olan veya olmayan Alerjik Konjonktivit.
Çocuklarda ve erkeklerde daha sık görülen hastalık, özellikle astım ve alerjik rinit hastalarında daha çok görülmektedir.
Alerjik Konjonktivit Neden Olur?
Özellikle deniz ve havuz ile teması çok olan kişilerde görülebilir. Havuzlar, denizlere göre daha kirlidir ve genelde uzun süre havuzda kalan kişilerin gözleri, havuz çıkışında kızarık olacaktır. Havuz suyunda fazla klor bulunması da göze zarar verir ve hatta göz ile beraber solunum yollarını da tahriş eder.
Gözlerdeki kızarıklık alerjiyi işaret edebilir. Çok fazla klorlu havuzlardan ve çok tuzlu deniz sularından uzak durmalısınız. Böyle bir ortamda yüzmeniz gerekiyorsa, suyun altında iken gözlerinizi kapalı tutmak en mantıklısı olacaktır.
Alerjik Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?
Alerjik göz hastalıklarının tanısı, fiziki muayenede konulabilir. Bazı durumlarda doktor, bazı laboratuvar testleri de talep edebilir. Rutin göz muayeneleri, hastalığın ilerlememesi adına önemlidir.
Göz muayenesi sırasında sadece göz değil, göz kapakları ve kirpikler de dikkatle incelenecektir. Göz kapakların arka yüzeyi de incelenmelidir.
Tedavi sürecinde en önemli şey, alerjiye neden olan faktörü tespit etmek ve hastanın bu riskli faktörden uzak durmasıdır. Örneğin havuz kullanımı nedeni ile Alerjik Konjonktivit ortaya çıkmış ise bir süre havuz kullanımı durmalı ve sonrası için de daha temiz bir havuz bulunmalıdır.
Gözdeki şikayetler genelde doktor tarafından reçete edilen göz damlaları ile tedavi edilir. Bazı durumlarda ağızdan alınan iltihap giderici ilaçlar da reçete edilebilmektedir.
Alerjik Konjonktivit ile alakalı kısa tıbbi öykünüzü hemen aşağıdan bizimle paylaşabilirsiniz. Göz sağlığı ve hastalıkları ile alakalı sormak istediğiniz konuları ve Alerjik Konjonktivit’e yönelik aklınıza takılan soru işaretlerini, hemen aşağıdan okurlarımız ve bizimle paylaşabilirsiniz.
Alerjik Konjonktivit tanısı konan okurlarımıza; gözünüzdeki bu tahribata ne neden oldu?
Başlıklar
Cevap Bırak