Anason Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Keskin kokusu ile bilinen Anason, ilaç ve içki yapımında kullanılan bir bitkidir. Genelde alkolle karıştırılsa da, içkilere alkol etkisi veren bitki anason değildir. Binlerce yıldır çay ve baharat olarak kullanılan Anason, sindirim sistemini düzenlemesi nedeni ile asırlardır şifalı bir bitki olarak tercih edilmektedir. Aynı zamanda solunum problemlerine iyi gelen anason, onlarca farklı hastalıkta da yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
İçeriğin devamında, anason bitkisinin faydalarını ve zararlarını aktarırken, aynı zamanda anasonun nasıl kullanılması gerektiğine dair de faydalı bilgiler aktaracağız.
Anason Nedir?
Anason, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunması nedeni ile vücudun birçok fonksiyonunu destekleyici özelliği bulunan bir bitkidir. En çok kozmetik ve eczacılık alanında kullanılan anason, en fazla 55-60 santime kadar uzayabilen bir bitkidir ve toprak seçmez. Dünyanın neredeyse her bölgesinde yetişen anasonun çıkış noktası ise Güney Amerika olarak bilinmektedir.
Binlerce yıldır iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılan anason, keskin konusu sayesinde ağız kokusu sorunu yaşayan kişiler için de ilaç niyetine kullanılabilmektedir. Bitkisi gibi tohumu da kullanışlıdır ve yağı da üretilebilmektedir. Türkiye’de en çok rakı üretiminde kullanılmaktadır.
İçerisinde en çok C ve B vitamin gruplarını içermektedir. Mineral açısından da çok zengin olan anason içerisinde magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, çinko, bakır, selenyum, manganez, kalsiyum ve potasyum bulunmaktadır.
Anason Ne İşe Yarar?
Anason, çok özlü ve keskin bir bitkidir. Bu sayede solunum yollarını açar ve nefes almakta zorlanan, boğaz hastalıklarına yakalanmış olan hastaları rahatlatır. Antioksidan özellik taşıması sayesinde iltihap ile savaşır. Özellikle ağrılı ve acılı hastalara tavsiye edilir zira doğal ve hafif bir uyuşturma etkisi de bulunmaktadır.
İdrar söktürücü özelliği ile de bilinen anason, sinir sistemini rahatlatması sebebiyle uyku sorunu olan kişilere önerilmektedir. Cilt hastalıklarına da olumlu etki gösteren anason, neredeyse vücudumuzdaki tüm bölgeler için az veya çok faydası olan şifalı bir bitkidir. Bitlenme ve uyuz gibi durumlarda da fayda gösterdiği kanıtlanmıştır.
Anasonun Faydaları Nelerdir?
Bu şifalı bitkinin faydaları, saymakla bitmiyor fakat biz en yaygın tespit edilmiş anason faydalarını aşağıda maddeler halinde listeleyelim.
Hıçkırık: Özellikle kalp ve akciğer bölgesinde cerrahi operasyon geçirmiş hastaların iyileşme süreçleri uzun sürmektedir. Bu ameliyatlar sonrasında, hiç beklenmedik yan etkiler görülebilir ve bunlardan bir tanesi de kronik hıçkırık halidir. Anason çayının, bu kronik hıçkırıklar üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir ve bu durumda olan kişilere önerilmektedir. Yazımızın devamında anason çayının nasıl hazırlanacağını da detaylı bir şekilde aktarmış olacağız.
Uyku Sorunları: Anason, sinir sistemini rahatlatan bir bitkidir. Bu sayede uyku getirici etkisi bulunan anason, herhangi bir sebepten dolayı uyuma sorunu yaşayan kişileri de uyutmaktadır. Anason çayı bu durumda etkili olacağı gibi bir bardak suya birkaç damla anason yağı eklenerek de aynı etki gerçekleştirilebilir. Her yaştan insan bu yöntemi deneyebilir fakat bebekler için mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz. Ayrıca yazımızın sonunda, anason kullanmaması gereken kişileri de listeleyeceğiz, o maddeleri dikkatle okumanızı rica ediyoruz.
Öksürük ve Balgam: Anason, antik çağdan bu yana balgam sökücü olarak kullanılmaktadır. Balgam sorunu olan hastalara, anason çayı önerilmektedir. Anason yağına göre daha etkilidir zira çayın sıcak olması, boğaz yollarını ve solunum sistemini de rahatlatmaktadır. Çayı içmeye başlamadan önce buharını solumak da faydasını artırmaktadır.
Özellikle gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı başlangıçlarında, anason çayı içmek hem solunum yollarını rahatlatır hem de bitkinin içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalığın daha kısa sürmesini sağlar. Üşüyen kişilere de önerilmektedir, kısa zamanda vücudu besler ve vücut ısısının artmasını sağlar.
Cinsel Güç: Anason içerisinde bulunan minerallerin ve vitaminlerin, cinsel güce de olumlu etki ettiği bilinmektedir. Doğal bir afrodizyak olan anason bitkisinin ezilmiş tohumlarını, bir bardak suda kaynattıktan sonra tüketebilirsiniz.
Kabızlık ve İshal: Anason, kabız durumunu sonlandıran ve ishali kesebilen bir bitkidir. Kısaca sindirim sistemini düzenler ve bağırsaktaki yararlı bakterilerin görevlerini daha iyi yapabilmesini sağlar. Kabız veya ishal olan kişilerin anason çayı içmesi önerilmektedir.
Mide Sorunları: Anason çayı içen kişilerin, kısa sürede mide bulantısı sorunundan kurtulduğu bilinmektedir. Yaptığınız anason çayında birkaç yaprak nane ve birkaç damla limon da ekleyerek, mide üzerindeki olumlu etkisini yükseltebilirsiniz. Aynı şekilde bağırsak ve midede oluşan gazı atmak için de anason çayı önerilmektedir. Gaz sorunları için anason çayı içerisinde birkaç adet bademin de eklenmesi önerilmektedir.
Sindirim Sistemi: Anasonun en etkili olduğu alanlardan birisi de sindirim sistemidir. Sindirim problemleri arasında bulunan karın ağrıları, gaz sorunları, gastrit problemi, şişkinlikler, bağırsak kurtları, ödemler, mide bulantıları ve kronik kusmalar üzerinde çok etkilidir. Günde içilecek bir bardak anason çayı, sindirim sistemini düzene sokacaktır. Aç karnına içilmesi ve bir bardaktan fazla içilmemesi önerilmektedir. Çocuklar çay bardağı, yetişkinler de orta boy bir fincan kullanabilirler.
Anason Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Anason idrar sökücü özelliğe sahiptir.
- Solunumu kolaylaştırır ve astım hastalarını rahatlatır.
- Sinirleri uyuşturduğu için uyku getirir ve doğal bir ağrı kesicidir. Bu sayede migren hastalarına önerilmektedir.
- Depresyon hastalarının kaygılarını azaltır.
- Mide bulantılarını giderir ve iştah açar.
- Kan basıncını düzenlediği için kalp ve damar sağlığı için de faydalıdır.
- Bronşit, sinüzit, zatürre ve grip gibi solunum yolu hastalıklarının tedavilerinde yardımcı yöntem olarak kullanılmaktadır.
- Günde 1 bardaktan fazla içilmesi gereksiz ve sakıncalıdır.
Anason Nasıl Kullanılmalıdır?
Anason çay olarak, cilt bakım ürünü olarak, yemeklere lezzet katması amacı ile baharat olarak kullanılabilir. Ayrı şekilde ağız kokusunu gidermek ve anne sütünü artırmak için de kullanılabilmektedir.
Anason Bebekler İçin Zararlı Mıdır?
Anasonun bebekler üzerinde günümüze kadar bir zararı tespit edilmemiştir fakat fazla kullanımı, sadece bebekler için değil yetişkinler için de zararlıdır. Anasonun bebeklerin gaz sorununu çözdüğü ve onların daha uzun uyuduğunu sağladığı bilinmektedir. Bebeklere anason çayı sıcak olarak değil ılık olarak içirilmeli ve içirilecek miktar 1 çay kaşığını geçmemelidir. Elbette her bebeğin durumu farklı olabileceği için içirilmeden önce kesinlikle, çocuk doktorunuza danışmanız zorunludur.
Anason Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?
Anason tohumlarının içerisinde bir miktar yağ bulunur ve bu çok değerli yağ, yukarıda yazdığımız tüm anason faydalarını içerisinde barındırmaktadır. Yağlar genel olarak cilt üzerinde uygulanmaktadır fakat direkt olarak uygulanması, cilde zarar verebilmektedir. Özellikle karaciğer hastalığı olan, kanser tedavisi gören veya cildinde alerjik hastalıklara sahip olan kişiler güçlü bir etkisi olan anason yağından uzak durmalıdır. Aynı şekilde hassas bir cilde sahip olanlar da, uzman bir dermatolog tavsiye etmedikçe anason yağı kullanmamalıdır.
Anason yağı tüketildiğinde gaz problemlerine iyi gelir, bağırsakları temizler ve mide spazmlarını giderir. Deri üzerine uygulandığı zaman ise antiseptik özelliği sayesinde yaraların çok daha hızlı iyileşmesini sağlar. Deriye uygulamadan önce zeytinyağı ile karıştırılarak, yumuşatılmalıdır.
Tansiyon, mide hastalıkları, böbrek taşı düşürme, bronşit, solunum güçlükleri, romatizma, soğuk algınlıkları gibi durumlarda da fayda gösterdiği bilinmektedir. Bu yağı aktarlardan satın alabileceğiniz gibi kendiniz de evde üretebilirsiniz. Hemen aşağıda anason yağının nasıl yapılacağını anlatmış bulunuyoruz.
Anason Yağı Nasıl Yapılır?
Satın aldığınız kuru anason tohumlarını, bir havada yağları çıkasıya kadar dövün. Burada dikkat etmeniz gereken ise çok fazla dövmemek olacaktır, zira bu durumda anason kuma dönüşecektir. Havanda dövülen anasonu, bir cam kaba ekleyin. Üzerine ise tercihen badem eğer yoksa zeytin yağı doldurun ve anasonun yağ içerisinde kalmasına dikkat edin. Cam kabın kapağını sıkıca kapattıktan sonra güneş gören bir bölgeye koyun.
Güneşten gelen ışınlar, döverek tam çıkaramadığınız yağların tamamen taşıyıcı yağ ile buluşmasını sağlayacaktır. 1 gün sonra kabı açın ve tüm malzemeleri temiz bir tülbentten geçirerek yeni bir kaba ekleyin. Yağ kullanıma hazırdır. Hazır olmuş olan yağı, artık güneşte değil tam aksine serin ve direkt güneş ışığı görmeyen kuru bir yerde saklayın.
Anason Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bir fincan kaynamış su içerisine, bir tatlı kaşığı anason tohumu ekleyin ve 10 dakika demlemeye bırakın. Çayınızı içerken tohumlar rahatsız edebileceği için farklı bir fincana süzerek çayınızı aktarın. Günde maksimum 2 fincan içebilirsiniz fakat tek fincan içmenizi önermekteyiz. Çayınızın daha yoğun bir aromaya sahip olması için demlemeden önce tohumları ezmeyi öneriyorum.
Anason çayını tatlandırmak için içerisinde zerdeçal, ada çayı, bal ve portakal dilimleri de ekleyebilirsiniz. Bu şekilde demlemek için de aynı yolu izleyin, kaynamış olan suya tüm malzemeleri atın. Sadece bal eklemesini, içmeden hemen önce yapmanızı öneriyorum.
Anason Çayının Faydaları Nelerdir?
- Mide spazmını ve herhangi bir bölge kramplarını giderir.
- Bebeklerde ve yetişkinlerde gerçekleşen gaz problemlerini çözer.
- Sinir sistemini yatıştırır ve bu sayede uyku sorunu yaşayan kişilere iyi gelir.
- Sinir sistemini yatıştırıyor olması, baş ağrısı ve migren gibi kronik rahatsızlıkları da yatıştırmasını sağlar.
- Doğum yapan kadınların sütünü artırmaktadır.
- Özellikle stres nedeni ile adet günleri değişen kadınların, tekrar adet düzenlerine kavuşmalarını sağlar.
Anason Zararları Nelerdir?
Anason aslında çok faydalı ve şifalı bir bitkidir fakat fazla tüketilmesi, farklı yan etkilere yol açabilir. Aşağıdaki maddelerde anason bitkisinin zararlarını da aktararak, anason hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz konumuzu sonlandırmış olacağız. Aşağıdaki belirtilerin büyük bölümü, anasonun fazla tüketilmesi durumunda gerçekleşmektedir. Ayrıca aşağıda belirtilen hastalıklara sahip olan kişilerin, anason tüketmeden önce doktorlarına başvurmaları zorunludur.
- Meme kanseri, yumurtalık kanseri gibi hastalıklara sahip olan kişiler ve hormon dengesizliği yaşayan kişiler, anason bitkisinden uzak durmalıdır.
- Hormon tedavisi görenler, doğum kontrol veya östrojen hapları kullananlar anasondan uzak durmalıdır. Bu durumda anason kullanmaları, ilaçların etkisini azaltacaktır.
- Rezene, dereotu, kişniş, kereviz ve kimyon gibi bitkiler ile kullanılmamalıdır. Aynı şekilde bu bitkilere alerjisi olan kişiler de anason kullanmamalıdır.
- Çocuklarda sadece çok az miktarda ve içerek tüketilmelidir. Çocukların ciltleri, yetişkinlere göre daha hassas olduğu için çocukların ciltlerine uygulanmamalıdır.
- Emzirme ve doğum öncesi dönemlerde kullanılmadan önce mutlaka hekim ile iletişim kurulmalı ve ancak onun onayı ile kullanılmalıdır. Hamilelik döneminde kullanımına dair yeterli araştırma bulunmadığı için kullanılması önerilmemektedir.
Hayatınızda iç anason çayı içtiniz mi? Anason hakkındaki düşüncelerinizi ve sorularınızı bizlere aşağıdaki yorum kutucuğundan iletebilirsiniz. Ayrıca kendinize has anason tariflerinizi de okurlarımız ile paylaşabilir ve tariflerinizi geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz.
Bu konudan sonra bergamot çayı nasıl hazırlanır veya lezzetli çay nasıl demlenir konularımızı da bakmak isteyebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Anason Nedir?
- 2 Anason Ne İşe Yarar?
- 3 Anasonun Faydaları Nelerdir?
- 4 Anason Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- 5 Anason Nasıl Kullanılmalıdır?
- 6 Anason Bebekler İçin Zararlı Mıdır?
- 7 Anason Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?
- 8 Anason Yağı Nasıl Yapılır?
- 9 Anason Çayı Nasıl Hazırlanır?
- 10 Anason Çayının Faydaları Nelerdir?
- 11 Anason Zararları Nelerdir?
Cevap Bırak