Anevrizma Ne Demek? Anevrizma Tedavi Yöntemleri
Kan damarlarının duvarları zayıflar ise mukavemeti düşer ve balon gibi şişmeye başlar. İşte bu durumu tanımlayan hastalığın adı anevrizma olarak belirlenmiştir. Anevrizma’da damar duvarları zayıflamış ve incelmiştir. Bu durum, damarın yırtılmasına dahi neden olabilir.
Herhangi bir damarda meydana gelme riski bulunsa da, en çok kalpten çıkan ve tüm vücudu besleyen aort damarında görülmektedir. Genelde basıncın yüksek olduğu kalpten çıkış bölgesinde görülmektedir. Bu hastalığa en çok damar sertliği durumu neden olmaktadır.
Anevrizma Neden Olur? Ne Demektir?
Günümüzde sigara kullanımı, anevrizma hastalığına neden olan en yaygın risk faktörü olarak görülmektedir. Şeker hastalığı, genetik yatkınlık, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol de aynı şekilde bu damar hastalığına neden olmaktadır.
Son dönemde stresli kişi sayısının artması da, stresin anevrizma için önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkmasına neden olmuştur.
Hastalık ilk olarak kendisini karın ağrısı ve karın bölgesinde bir şişlik olarak göstermektedir. Bunun neden damarın şişmesidir. Bu durumda damar patlayabilir ve karın içerisinde yırtılabilir.
Bu durum kişinin şuurunun kaybolmasına, bayılmasına ve hatta bazen ölmesine dahi neden olabilir. Çok ciddi bir hastalıktır. Karın bölgesinde ağrı hisseden her hastanın hiç vakit kaybetmeden acil servise başvurması çok önemlidir. Hastalıkta erken teşhis, hayat kurtarabilmektedir.
Anevrizma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Damar hastalıklarında etkin bir şekilde kullanılan stent tedavisi, anevrizma için de tercih edilen yöntemler arasındadır. Çok dayanıklı kumaşların metal teller ile güçlendirilerek tüp haline getirilmesi ile oluşturulan stentler, hastanın şişmiş olan damarına yerleştirilir. Bu işlem genelde kasıktan girilerek yapılmaktadır.
Gelen basınçlı kan, tüpün yerleştirilmesinden sonra artık tüpün içinden geçer ve şişmiş daha doğrusu incelmiş olan damar kısmı devre dışı kalmış olur.
Karın veya göğüs içerisinde atar damarında anevrizma tespit edilen ve bu şişkinliğin büyüklüğünün 5 santimden daha fazla olduğu kişilere stent tedavisi önerilmektedir.
Karın ağrısı ve sırt ağrısı, hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Hasta hızlı bir şekilde incelenmeli ve tanı konmalıdır zira hastalığın ölüm riski her zaman mevcuttur ve ani gelişmektedir.
Özellikle 65 yaşını geçmiş ve düzenli olarak sigara kullanan kişiler, anevrizma yaşama riskine her aman sahiptir. Ülkemizde sigara tüketimi yüksek ve sağlık bilinci düşük olduğu için birçok hasta, anevrizma olduğunu bilmeden hayatını sürdürmektedir.
Öyle ki hastanelerde, birçok tanı damar artık iyice şişip yırtılma gerçekleştikten sonra konabilmektedir.
Ülkemizde en yaygın anevrizma tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyatın kendine özel riskleri mevcuttur fakat genel olarak başarı ile sonuçlanmaktadır. Başarı ile sonuçlansa da, hasta uzun süre müşahede altında tutulabilmektedir.
Bu nedenle dünyanın gelişmiş ülkelerinde artık endovasküler tedavi yöntemleri yapılmakta ve hastalar birkaç gün sonra hızlıca taburcu edilerek yaşamlarına geri dönebilmektedir.
Anevrizma ile alakalı tıbbi öykünüzü bizlerle paylaşabilir ve sormak istediğiniz soruları, aşağıdan bize şimdi iletebilirsiniz.
Cevap Bırak