Anne Sütü Ne Kadar ve Nasıl Saklanabilir?
Anne sütü, bebeklerin özellikle ilk 6 ay tek tükettikleri besin olmalıdır. Gelişimlerini tamamlamaları ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmaları açısından bu çok önemlidir. Anne sütünün tek alternatifi ise formül mamalardır. Bu mamalarda ancak anne sütünün yeterli gelmemesi durumunda, bebeğin gelişiminin durmaması ve aç kalmaması için kullanılmaktadır.
Anne sütü hiç gelmiyorsa, bebeğin tek tüketmesi gereken besin de yine bu formül mamalardır. İlk 6 ay boyunca bebeğin bunun haricinde su dahi tüketmesi gerekmez ve önerilmez.
Bebeklerin ihtiyacı olan tüm besinler, anne sütünde mevcuttur. Bu nedenle ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin tüm sistemleri sağlıklı bir şekilde gelişir.
Peki anne sütünün saklama koşulları neler olmalıdır? Özellikle sütü çok gelen veya çalışan anneler tarafından merak edilen bu konuya net bir şekilde açıklık getirelim.
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Saklamak için öncelikle iyi bir saklama kabınızın olması gerekir. Cam kavanozlar veya bunun için üretilmiş olan anne sütü kaplarını tercih etmelisiniz. Cam kavanozların öncesinde çok iyi yıkandığından da emin olmalısınız.
Anne sütü saklama poşetleri de saklamak için muhteşem ürünlerdir. Tüm ürünlerin kaynar suda yıkandığından ve sterilize edildiğinden emin olmalısınız.
Anne sütünü sağmadan önce memenin ve ellerin de temiz olması çok önemlidir. Her bir kaba, bebeğinizin tek öğünlük sütünü koymayı unutmayınız.
Sağılan süt için 3 farklı sıcaklık ortamı bulunmaktadır. Oda sıcaklığı, buzdolabı ve derin dondurucu. Bunların hepsinin saklama koşulları elbette farklı olacaktır.
Anne sütü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve derin dondurucu da 3 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir. Buzdolabınızın 0-4 derece arası olması ve derin dondurucunun da -18 derece olması önemlidir.
Günleri karıştırmamak için sütü koyduğunu kaba veya poşete, tarihi eklemeyi de unutmayınız.
Anne Sütü Nasıl Kullanılır?
Oda sıcaklığındaki sütü direkt içirebilirsiniz. Derin dondurucudan gelen süt, sadece oda sıcaklığına bırakılmalı ve erimesi beklenmelidir. Ekstra bir ısıtma işlemi uygulanmamalıdır. Aceleniz olsa dahi mikrodalga veya kaynatma gibi yöntemlerden uzak durunuz.
Çözülen süt ile kesinlikle tekrar dondurulamaz. Bu durumda süt bozulacak ve bebeğinize zarar verecektir.
Cevap Bırak