Antrikot – Bonfile – Kontrfile – Biftek Marinasyonu Nasıl Yapılır?
Antrikot, Bonfile ve Biftek, bir danadan çıkan en özel etlerdir. Bu etlerden Antrikot ve Bonfile’nin marinasyona aslında çok ihtiyacı yoktur fakat pamuk gibi bir et yemeyi tercih edenler bu yönteme başvurabilir. Biftek ise bu iki ete göre daha fazla kas içerdiği için marine edilmesi önemlidir.
Antrikot ve Bonfile, dananın hareketsiz kalan sırt kısmında bulunduğu için bu etler içinde neredeyse hiç kas yoktur. Antrikot, Bonfile’ye göre daha yağlı olduğu için marinasyon işlemine en az ihtiyacı olan et türüdür. Yazımızda bu 3 çeşit et için ayrı ayrı marinasyon yöntemlerini sizler ile paylaşacağız. Et marine etme yöntemlerini öğrendikten sonra artık tabağınıza hiçbir zaman sert veya tabiri caiz ise kayış gibi etler gelmeyecek.
Antrikot Marinasyonu
Antrikotu boş ve geniş bir tabağa alın. İlk olarak 1-2 dakika kadar kaya tuzu ile bütün veya parça halindeki antrikotunuza masaj yapın. Etin tuzu tamamen yemesine gerek yoktur, tuz ile ovalamanız yeterlidir. Daha sonra etin üzerine tane karabiber ve biberiye ekleyin. Evde varsa taze kekik de eklemeniz, marine işlemini uzay seviyesine çıkaracaktır.
Çok bilinmese de et içerisine sarımsak eklemek de etin kalitesini artıracaktır. Et üzerinde açtığınız küçük deliklere, sarımsak dişlerini adeta gömün. Bu işlemi özellikle antrikotu fırında pişirecek okurlarımıza öneriyorum, eğer döküm tava veya ızgarada yapacaksanız sarımsağı eklemeyebilirsiniz.
Son olarak etin tüm bölgelerini kaplayacak şekilde zeytin yağı dökün, mümkünse birkaç defne yaprağı ile de marine işlemini taçlandırın. Şimdi bu bütün malzemelerin ete maksimum seviyede işlemesi için çıplak elleriniz ile tüm eti ovalayın. Üstüne streç film çekin ve 1 veya 2 gün buzdolabında bekletin. 2 gün bekleyen et muhteşem bir lezzete ulaşacaktır fakat antrikotun daha fazla bekletilmesini önermiyorum. 3 günü kesinlikle bulmamalıdır.
Bonfile Marinasyonu
Bonfileyi bütün veya kalın dilimler halinde keserek marine edebilirsiniz. Eti fırında yapacaksanız bütün halinde bonfile marinasyonu yapmak daha mantıklı olacaktır. Biz dilimlenmiş halini anlatacağız, siz aynı işlemi bütün bonfile için de uygulayabilirsiniz.
Bonfileyi en az 2 santim kalınlığında dilimlere ayırın. Geniş ve derin bir kaba bu dilimleri dizin. 4-5 diş sarımsağı iyice ezmeden, hafif kırarak etlerin üzerine bırakın. Daha sonra birkaç parça taze kekik, biberiye, karabiberi etlerin üzerine serpiştirin. Bonfile dilimlerinin hava ile temasını tamamen kesmek için en üstteki bonfile de yağda kalacak kadar ayçiçek yağı veya zeytin yağını kaba doldurun. Zeytinyağı değerli bir yağ olduğu için ayçiçek yağı da kullanılabilir, hiçbir zararı veya lezzet kaybı yaşatmayacaktır.
Bu şekilde bonfileler pamuk kıvamına gelmekle kalmaz, 4 derecelik buz dolabında 1 hafta boyunca muhafaza edilebilir. İstediğiniz kadar bonfile dilimini çıkarıp, birkaç dakikalık mühürleme işleminden sonra afiyetler tüketebilirsiniz. Özellikle eti çok alıp, buzluğa da atmak istemeyenler için harika bir yöntemdir.
Kontrfile Marinasyonu
Bonfile’nin üst kısmından çıkarılan bir ettir ve sırtın üst bölümüne daha yakındır. Adeta bonfilenin yumuşak olabilmesi için kendini feda etmiştir. Sırta yakın olması nedeni ile daha sert olan kontrfile, kızartma için çok uygun bir ettir. Özellikle kaliteli bir eti, ince dilimler halinde kızartarak yemek isteyen et sevenlerin, Kontrfile kullanmasını öneriyoruz.
Kontrfile’yi kalın olarak tüketmek için kesinlikle marinasyon şarttır. Yukarıdaki bonfile marinasyon işlemine ek olarak, karışıma sütte ilave edilmelidir. Marine işleminde tıpkı bonfilede olduğu gibi kesinlikle tuz kullanılmamalıdır. Bu durum eti daha da sert hale getirecektir. Bu karışımda kalan Kontrfile, 2 gün sonra pamuk gibi olacaktır. Yine ince bir yağda kızartabilir veya bonfile gibi döküm tavada pişirebilirsiniz. Az pişirilmesi önemlidir yoksa tüm değerini kaybedip, tekrar sertleşecektir.
Kontrfile’yi Antrikot ve Bonfile’den ayıran en önemli özelliği dışındaki kalın yağ tabakasıdır. Bu tabaka neredeyse yarım santim kalınlığındadır. Özellikle Antrikot sipariş ettiğinizde kasapların size Kontrfile vermeye çalışmaları gibi durumlarda, bu tabaka sizin eti tanımanızda faydalı olacaktır.
Biftek Marinasyonu
Biftek halk arasında, ne olduğu bir türlü anlaşılamayan hatta çoğu zaman kasapların dahi müşterileri bilinçli veya bilinçsiz olarak yanılttığı bir et türüdür. Aslında bu yanılgı, kelimenin Türkçe’deki yanlış kullanımından da kaynaklanıyor olabilir.
Biftek aslında Steak kelimesinin karşılığıdır ve yukarıdaki tüm etleri kapsayabilir. Kasaplarda ise biftek adı altında bazen kontrfile bazen de inciğin üst kısmında kalan parça etin satıldığını görebiliriz. Bu et fiyat olarak da kendiniz zaten belli edecektir.
Normal şartlarda fiyatları bonfile üzerinden tahmini oranlarsak, Bonfile 100 lira ise Antrikot 90, Kontrfile 80 lira olmalıdır. Reyonda gördüğünüz et 60 lira civarında ise ve üzerinde biftek yazıyorsa o et bu 3 değerli etten birisi değildir. Genelde yağsız bir et olduğu için bonfile ile de karıştırılır fakat bonfile gibi pişirilmeye çalışıldığında, sonuç hüsran olacaktır. Tranç kısmından alınan parça biftekler, tencere yemeklerinde kullanılmalıdır. Döküm tavayı görürlerse, çiğnemekte dahi zorlanacağınız bir et sizi bekleyecektir. Bu eti yumuşatmak için ise yukarıdaki marinasyon yöntemi ile 3 gün dolapta bekletebilirsiniz. Bu çabaya girmemek adına 10-15 lira daha fazla verip, yukarıdaki 3’lüden almak da fayda var.
Et Marine Etme
Özetle iyi et yemek istiyorsanız kasabınızdan Bonfile, Antrikot veya Kontrfile talep ediniz. Biftek istiyorum derseniz, her kasaptan farklı bir et almanız muhtemel. Çoğu kasap size elinde kalan eti vermeye çalışacaktır. Yukarıda her paragrafta, etin net bir şekilde göründüğü fotoğrafları ekledik. Bu örnekler sayesinde, etleri görüntü olarak da tanıma imkanına kavuşmuş olacaksınız.
Bonfile, Antrikot ve Kontrfile marinasyonu hakkında yazıda bulamadığınız fakat merak ettiğiniz her şeyi yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz. Ayrıca konuya katkıda bulunmak için tavsiyelerinizi de iletebilirsiniz. Şimdiden tüm et sevenlere, afiyetler olsun.
Başlıklar
Cevap Bırak