Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Evde Ne Yapılır?
Arı sokması, arı içerisinde bulunan zehir nedeni ile vücudumuzda bir toksik reaksiyona neden olmaktadır. Arının soktuğu bölgede kızarıklık, kaşıntı, şişme ve yoğun ağrı görülebilir. Arı soktuğu anda bu belirtiler oldukça yoğun iken, birkaç saat içerisinde etkiler düşmeye başlar.
Elbette bu herkes için aynı değildir. Bazı insanların, arı içerisinde zehre karşı alerjisi bulunmaktadır. Bu da, kişide alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durum, birden fazla arının sokması durumunda daha yüksek olarak yaşanabilir.
Arı zehrine karşı hassasiyeti olan kişilerde nefes darlığı ve vücudun başka yerlerinde de çıkan şişlikler görülebilir. Bu gibi belirtiler ile karşılaştı iseniz, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşunun acil bölümüne başvurunuz.
Bağışıklık sistemi, arı zehrine karşı hassasiyet gösteren kişiler, sadece 1 arının sokması ile bile hayatını kaybedebilir. Normal arı sokmalarında ise evde uygulanabilecek yöntemler ile, arının neden olduğu tahribat kısa sürede yok edilebilir.
Arı Soktuktan Sonra Ne Yapılır?
Eğer ciddi bir alerjik reaksiyon veya belirti yok ise ilk yapılması gereken şey, arının iğnesini dikkatli bir şekilde çıkarmaktır. Bu konuda acele etmeden, iğneyi kırmadan veya iğneyi itmeden, dikkatli davranmaya önem veriniz. Küçük bir cımbız, bu konuda size yardımcı olabilir.
İğne çıkarıldıktan sonra bölgeye, buz dolu bir poşeti uygulayabilirsiniz. Arı sokmasına bağlı olarak anafilaktik şok geçiriliyorsa, hemen ambülans çağrılmalıdır.
Arı sokması sonrasında oluşan ağrının ve belirtilerin nedeni, arı içerisinde hayvanın savunma mekanizmasının bir parçası olan zehirdir. Bu zehrin içerisinde çeşitli proteinler, aminler ve enzimler bulunmaktadır. Toksik etkisi yapan bu zehir, her insanda ciddi belirtiler göstermez. Bazı kişilerde böbrek iflasına, iç kanamaya ve ölüme kadar giden yolları açabilir.
Bal arıları, soktuktan sonra ölürler zira iğneleri kancalıdır. İğnede kanca bulunduğu için, insan vücuduna saplanır ve iğne kopar. Bu da hayvanın ölümüne neden olur. Eşek arıları ise çok kez sokabilirler zira iğneleri daha yumuşak ve serttir. Bilinenin aksine dünyada binlerce farklı arı türü bulunmaktadır.
Arı soktuğunda, eğer iğnesini bıraktığını net bir şekilde görüyorsanız, cımbız yardımı ile dikkatli şekilde çıkarın. İğne ne kadar uzun kalırsa, o kadar çok zehir salgılanır. İğne çıkarıldıktan sonra bölgeyi, sabun ve soğuk su ile iyice yıkayın ve soğuk kompres uygulayın.
Arının soktuğu yerin harici bir yerde, farklı belirtiler görüyorsanız veya başınız dönüyor, mideniz bulanıyor ya da nefes darlığı yaşıyorsanız, hemen acil bir servise gidin. Gidemeyecek durumdaysanız, ambülansı arayın.
Arı sokması, sokmaktan birkaç dakika sonra belirtilerini gösterir. Hassasiyeti olan kişilerde, 20 dakika sonra bile nefes darlığı başlar ve hatta bilinç kaybı görülebilir. Ölüm ise aynı saat içerisinde gerçekleşebileceği gibi 5 gün sonra da gerçekleşebilir. Hatta bazı vakıalarda, 2 hafta sonra ölüm de görülmüştür.
Çocukları Arı Sokması Hakkında
Çocuklar ve yaşlılar, yetişkinlere göre daha zayıflardır. Arının küçükleri ve yaşlıları sokması, ölüm riskini daha yükseltmektedir. Çocuğunuzun alerjisi olduğunu öğrendiğiniz anda mutlaka onun bulunduğu her yerde, alerji müdahale ilaçlarını da bulundurmalısınız.
Arı Sokmasına Nasıl Müdahale Edilir?
Nefes borusu veya göz kapağı gibi kritik bölgeler sokulmuş ise ve kişinin alerjisi varsa, anafilaksi ihtimali çok yüksektir. Eğer daha önce bir alerjik çok geçirmiş ise kişiye hemen epinefrin yapılmalı ve ambülans çağrılmalıdır. Epinefrine rağmen belirtilerde azalma görülmüyorsa, 10 dakika sonra tekrar yapılmalıdır.
Gözü arı sokması halinde, hemen acil servise başvurmak gerekir. Kör edici komplikasyonlara neden olabilir.
Dil ve dudak sokulduğunda ise, dil şişerek nefes alımını engelleyebilir. Bu durumda kişi hemen buz emmeli ve acil servise başvurmalıdır.
Bacak veya kol sokulmuş ise, bacağı da kolu da vücut hizasından yüksek tutmak gerekir.
Arıya Alerjim Var Mı?
Arıya olan duyarlılığınız, ilk arı sokmasında anlaşılmayabilir. Bazı insanların duyarlılığı, ikinci sokmada veya çoklu sokmalarda görülmektedir. Her 100 insandan, 2’sinin arı zehrine karşı duyarlılığı bulunmaktadır.
Bu duyarlılığın genetik yatkınlığı bulunmaktadır. Alerjisi olan kişilerde, bu reaksiyona tepki verecekleri bir kiti, sürekli taşımalıdır.
Kişinin arıya alerjisi olup olmadığını anlayabileceği laboratuvar testleri mevcuttur. Bunlar intradermal test, serum spesifik antikor ölçümü ve çeşitli pıhtılaşma testleridir.
Arı Sokmasında Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
- Baş dönmesi.
- Bilinç kaybı.
- Nefes darlığı.
- Nabzın hızlanması.
- Göğüste sıkışma.
- Mide bulantısı.
- Kusma.
- İshal.
- Enfeksiyon.
- Yüksek ateş.
- Üşüme.
- Geçmeyen ağrı.
- Organlarda şişlik.
- Şiddetli kaşıntı.
- Kurdeşen.
- Karıncalanma hissi.
Anafliaksi durumu sadece birkaç dakika içerisinde gerçekleşir ve acil müdahale gerektirir. Alerjisi olduğunu bilen insanlar mutlaka yanlarında epinefrin içeren enjektör taşımak zorundadır. Sadece kendileri değil, yakınları da enjektörü nasıl kullanacaklarını bilmelidir. Bu ilaç sayesinde, kişinin hava yolları açılır ve hayatta kalır.
Evde Arı Sokması Nasıl Tedavi Edilir?
Arı sokması sonucunda herhangi bir alerjik reaksiyon görülmüyorsa, basit müdahaleler ile arı sokması tedavi edilir.
Öncelikle iğne çıkarılmalı, bölge sabun ile yıkanmalı ve soğuk kompres uygulanmalıdır.
Kortizonlu bir krem, ağrıyı ve kaşıntıyı hafifletebilir. Kaşıntı çok şiddetli ise eczaneden bir oral antihistamin alınabilir. Aynı şekilde ağrı kesiciler de alınabilir.
Kızarıklık için ise kalamin losyonu önerilmektedir.
Arı Sokması İçin Doğal Tedaviler
Aloe vera, çay, lavanta, kekik ve biberiye yağları, arı sokmasına iyi gelmektedir. Elma sirkesi, karbonat ve bal da yaraları iyileştirmektedir.
Balı sadece sürmek ve bir bez ile bölgeyi kapatmak yeterlidir. Karbonatı ise biraz su ile karıştırdıktan sonra krem haline getirerek bölgeye uygulayabilirsiniz.
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
Sokulan yer, vücuttan yüksek tutularak, kan akışı azaltılmalıdır. Bu sayede ağrılar hafifler ve şişlik iner.
Sokulan bölge, kesinlikle kaşınmamalıdır. Bu, enfeksiyona yol açabilir. Üzerini temiz bir bez veya bandaj ile kapatınız.
Sokulan bölgeye buz uygulamak, zehrin vücut tarafından emilmesini zorlaştırır. Bu hem şişliği azaltır hem de tedavi edici özelliğe sahiptir. Bozu direkt uygulamak yerine, buz dolu bir poşeti, bir beze sararak uygulamayı deneyiniz.
Hayatınızda sizi kaç kez arı soktu?
Başlıklar
Cevap Bırak