Aspergillus Niger Nedir?
Aspergillus Niger Nedir?
Siyah çürüklük veya küf hastalığı olarak da bilinen Aspergillus Niger, birçok meyve ve sebze üzerinde görülmektedir. Toprak ve ürün atıklarında görülen bu fungal etmen, tohum kökenli de olabilmektedir. Özellikle depolarda saklanması zorunlu olan soğanlara sıçrayabilen bu etmen, ürünlere büyük oranda hasar vermektedir.
Özellikle soğanların muhafaza edildiği depolarda, anlık nem yükselişleri dahi olması durumunda Aspergillus Niger etkisi, çok daha büyük zararlara yol açabilecektir. Bu hastalık etmeni, ürünlere temas yolu ile bulaşabildiği gibi, hava yolları ile de sağlıklı soğanları etkileyebilir.
Aspergillus Niger en çok sıcak ortamları sevmektedir. 10 derece üzerinde etkin olabilen Aspergillus Niger, 35 derece civarlarında en yüksek zararı vermektedir. Halk arasında siyah çürüklük olarak bilinen hastalık başta soğan ve sarımsak da görülüyor olsa da, portakaldan incire kadar onlarca farklı meyvede de görülmesi mümkündür.
Hastalık etmenleri, özellikle çatlamış veya kesik ürünleri tercih eder zira zayıflardır. Meyvelerde özellikle yarılmış ürünleri tercih eden bu hastalık, soğanlarda ürünün içine girmeden de kendini çoğaltabilmektedir.
Aspergillus Niger Özellikleri
Soğanlarda bu hastalık, yumruların boğaz kısmında gerçekleşmektedir. Hastalık etmeninin yayıldığı yumru bölgesinde, siyah ve çürük gibi lekeler oluşacaktır. Fungal etmenin ürettiği binlerce spor, dış kabuklar arasında kendini belli etmektedir. Bu siyah leke, aynı zamanda çürük, dış kabukta yumuşama ve pis bir kokuya da neden olacaktır.
Aspergillus Niger hastalığında oluşan küflenmeden tüm gıda sektöründe kullanılan sitrik asit yani E330’un elde edildiğini biliyor muydunuz? Daha fazlasını öğrenmek için E330 Nedir konumuza bir bakın derim.
Aspergillus Niger Tedavisi
- Soğanların bulunduğu deponun sıcaklığı düşürülmeli ve anlık sıcaklık veya nem yükselmelerine dahi izin verilmemelidir.
- Hasat sonrasında soğanların, kesinlikle kuru hale getirilmesi ve ıslak bir şekilde depolara konmaması gerekir.
- Nakliye esnasında, soğanların ezilmemesine özen verilmelidir. Aspergillus Niger etmenleri, ezilmiş soğanlarda 10 kat daha hızlı çoğalabilmektedir.
- Hastalığın kimyasal ilaçlar ile de kesin çözümleri bulunmaktadır. Koruyucu fungistler olan Mancozeb veya Maneb hastalıkla mücadele için yeterlidir.
Aspergillus Niger ile alakalı aklınıza takılan soruları bize yorum olarak iletebilirsiniz.
Cevap Bırak