Astım Hastalarında Öksürük Nasıl Geçer?
Astım Hastalarındaki Geçmeyen Öksürük
Astım hastalarındaki inatçı ve geçmeyen öksürüklerin sebebi reflü olabilir. Her 5 astım hastasından 4’ünde reflü şikayeti görülmektedir. Özellikle öksürüğü hiç geçmeyen astım hastaları, en kısa zamanda reflü varlığını kontrol ettirmelidir.
Klimalar, hava kirliliği, tozlu halılar, bilgisayar tozları ve dengesiz beslenme, astım krizlerini tetiklemektedir. Alerjik bünyeye sahip kişiler, bunun üzerine bir de reflü sahibi oldukları zaman bu krizler çok daha uzun süreli öksürüklere neden olmaktadır. Reflü görülen astım hastalarının mutlaka reflü tedavisi görmeleri şarttır.
Çok sinsi ilerleyen hastalıklarından birisi olan reflü, bulunduğu 10 hastadan 4’ünde kronik öksürüğe neden olmaktadır.
Stresin Astım Üzerindeki Etkisi
Astım rahatsızlığı genetik faktörlere dayalı olarak ortaya çıksa da, çevresel faktörler bu hastalığın şiddetini artırmaktadır. Reflü, alerjik reaksiyonlar, çok kötü kokular ve kuru hava astıma etki eden çevresel faktörler olarak bilinmektedir. Tüm bunlara ek olarak neredeyse tüm hastalıklara etken olan faktörlerden birisi olan stres, astım hastalığına da olumsuz yönde etki etmektedir.
İyi beslenmek, stressiz hayat ve temiz hava, astım hastalarının kaliteli bir hayat yaşaması için ihtiyaç duydukları gereksinimleridir.
Bahar Alerjisinin Astım Hastalığına Etkisi
Astım ve reflü, birbirlerini direkt olarak etkileyebilecek iki hastalıktır. Reflü rahatsızlığı, mevsimsel olarak tetiklenebilir. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler, normal alerjisi olan bir insanı dahi oldukça yoracak iken, astım hastalarını geçmeyen öksürük krizlerine sokabilir.
Alerji hassasiyeti olan kişilerin, polenlerin kol gezdiği 1 kaç hafta evlerinde dinlenmeleri veya fazla dışarıya çıkmamaları tavsiye edilmektedir. Bu zamanlarda, evin penceresinin de sınırlı ölçüde açılması faydalı olacaktır.
Astım rahatsızlığı bulunan kişiler, tatil planlarını da bu dönemler haricinde planlamalıdırlar. Konaklayacakları otelde halı olmaması, astım hastaları için önemlidir. Aynı şekilde çok sıcak tatil bölgelerine gidildiği zaman yoğun klima kullanımı gerekeceği için astım hastaları yine rahatsız olacaklardır.
Astım Nasıl Tedavi Edilir?
Astım, genetik olarak insana gelen bir hastalıktır. Bunu tamamen yok etmenin en kolay yolu, hastaya erken tanı koymaktır. Bilinçli hasta ve iyi doktor yönetimi sayesinde, astım uzun süreli bir tedavi süresi sonrasında yok edilebilir. Hasta, tüm hayatını iyi dizayn etmeli ve hastalığın karakterini bilerek yaşamalıdır.
Astım hastalığının tedavi süreci iyi gittiği takdirde, şikayetler de doğal olarak azalacaktır. Bu süreçte hastaların yaptığı en büyük yanlış ise ilaçları bırakmaktır. Astım ilaçlarının yan etkisi yoktur ve vücuda zarar vermezler.
Hekiminizin onay verdiği ilacı, hekim kararı olmaksızın bırakmamanız önerilir. Ancak bu sayede hastalıktan tamamen kurtulup, yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak