Ay Ay Gebelik: 1. Ayda Hamilelik Belirtileri ve Bebeğin Gelişimi
Bu ay, hayatınızda belki de ilk kez kendinize hamile olup olmadığınızı sormaya başladınız. Vücudunuz bunun sinyallerini vermeye başlamış olacak ki, bu soruyu sordunuz ve bir şekilde gebe olduğunuzu öğrendiniz.
Adetinizin gecikmesi muhtemelen sizi şüpheye soktu ve hemen eczaneden bir gebelik testi alarak güzel haberi öğrendiniz. Elbette hamileliğin kesin tanısı, ancak hastanede yaptıracağınız kan testi ile mümkün olacaktır. Günümüzde eczanede satılan gebelik kitlerinin büyük bölümünün, %99 oranla doğru sonuç verdiğini de not olarak geçmiş olalım.
İlk Ayda Hamilelik Belirtileri
Gebeliğin ilk ayındaki bazı belirtiler düşük seviyede gerçekleştiği için anne adayı tarafından çok da iyi fark edilmeyebilir. Yine de biz aşağıda, gebeliğin ilk ayında yaşamanızın muhtemel olduğu belirtileri listeleyelim.
- Adet gecikmesi.
- Ruh halinde radikal ve anlam veremediğiniz değişimler.
- Yemek yemeyi isteme ve özellikle bazı besinleri kişinin canı istemesi, halk arasında aşerme.
- Aşerme durumunun tam tersi olarak bazı besinlerden tiksinme ve koku nedeni ile kusma isteği.
- Mide bulantısı.
- Sindirim zorlukları ve kabızlık.
- Anlamsız yorulmalar.
- Göğüslerde hassasiyet.
- Sık idrara çıkma.
- Vajina bölgesinden gelen düşük miktarlı kan.
- Bel ağrısı.
- Kramp.
- Vücudun belirli bölgelerinde görülen ödem.
Gebeliğin ilk ayında, yukarıdaki belirtileri tüm anne adayları yaşamaz. Yani hepsini yaşayabileceğiniz gibi hiçbirini de yaşamayabilirsiniz. Bu maddelerden en önemlisi, adet gecikmesidir. Anne adaylarının büyük bölümü de zaten adetlerinin gecikmesi sonucunda hamile olduklarından şüphe duyar ve gerekli testleri yaptırırlar.
Gebeliğiniz zaten sürpriz değilse, bir çalışma içinde olmanız muhtemeldir. Yani gebelik zaten beklediğiniz bir şey olacaktır ve bu yüzden adetiniz birkaç gün bile gecikse, hemen gebelik testi alarak gerekli kontrolleri yaparsınız.
Her gebelik testi, adet sonrasındaki her günde yapılamaz. Gebelik kontrol kitleri de kendi aralarında ayrılırlar. Satın aldıktan sonra kitin kullanma kılavuzunu dikkatli okuyunuz.
Gebeliğin 1. Ayında Neler Olur?
Kişi gebe kaldıktan sonra erkek sperm hücreleri tarafından döllenmiş olan yumurta, dölyatağı borusundan rahme doğru gideceği bir yola çıkar ve orada rahim astarına yerleşir. Yumurta bölünmeye başlar ve embriyo ortaya çıkar. Sekizinci haftada embriyo artık insan formuna dönüşmenin ilk adımlarını atmaya başlar.
Omurga, kol ve bacakların ilk hatları ortaya çıkar ve bundan daha sonra kalp, beyin, gözler ve kulaklar gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gelişim sürecine girer. Doğum genelde 40. haftada gerçekleşir ve bu süre boyunca bebek hiç durmaksızın gelişmeye devam eder.
Anne adayının vücudunun içinde olduğu gibi dışında da değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Kişi gebe olduğunu anladıktan sonra hormonları adeta ışık hızı ile değişmeye başlar. Gebelik hormonlarının elbette bunda etkisi vardır fakat bu büyük haber, kişinin psikolojisini de kısa vadeli olarak derinden etkileyebilir. Özellikle hiç gebelik beklemeyen anne adaylarının, bu haberi duyduktan sonra diğerlerine göre daha fazla etkilenmesi elbette çok normaldir.
Haberi aldıktan sonra bir süre kendiniz ile baş başa kalarak, duygularınızı anlamlandırmaya çalışabilirsiniz. Evet, çok büyük bir değişime doğru ilerliyorsunuz fakat elbette bunu başarabilecek gücü de içinizde barındırıyorsunuz. Erken gebelik döneminin belirtileri, genel olarak duygusaldır ve fiziksel değişimler görülmez.
Gebelik Trimesterleri Nelerdir?
İnsanlarda gebelik ortalama olarak 9 ay 10 gün yani 40 hafta sürmektedir. Fakat bu demek değildir ki, her sağlıklı insan 40 haftada doğar. Son adet döneminizin ilk gününden itibaren 40 haftayı hesapladığınızda bebeğinizin yaklaşık doğum gününü de tespit etmiş olursunuz. Günümüzün gelişmiş ultrason teknolojileri de bu hesaplamaya gerek kalmadan, bebeğin doğum gününü söylerler.
Elbette her 100 bebekten 95’i bu güne tam uymazlar. Çoğu bebek 1 hafta erken veya birkaç gün geç doğabilir. Bazıları ise çok sabırsız davranıp, birkaç ay önce hayata merhaba diyebilir. Tıp teknolojisinin gelişmesi, 6 aylık bebeklerin dahi hayata tutunabilmesini günümüzde sağlayabilmektedir.
Peki trimester nedir? Biraz araştırma yapmış iseniz kesinlikle gebelik trimesterleri terimine rast gelmişsinizdir. Gebeliği 3 ana döneme ayıran bir kavramdır. On üçüncü haftaya kadar olan kısım ilk üç ay, 27. haftaya kadar olan kısım ikinci 3 ay ve son haftaya kadar olan kısım da üçüncü 3 ay olarak belirlenmiştir.
Gebeliğin İlk Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sigara ve alkol kullanımını artık tamamen durdurmanız gerekecektir. Artık siz bir anne adayısınız ve sorumluluk duygunuz en üst seviyede olmalıdır.
- Stres, sizi de bebeğinizin gelişimini de olumsuz etkiler. Stresli olan her şeyden uzak durmanızı öneririz.
- Beslenme, artık sizin için sadece bir kelimeden ibaret olmamalı ve sağlıklı beslenmeyi prensip haline getirmelisiniz. Doktorunuz ile vitamin veya besin takviyesi alıp almamanız gerektiği konusunda fikir alışverişi yapınız.
- Duygularınızı doya doya yaşayın fakat etrafınızdaki insanları da yıpratmayın. Evet, çok dengesiz bir hormon akını vücudunuzda adeta ralli yapıyor fakat bunun normal olduğunu bilmeniz, en azından kendinizi kontrol etmenizi de kolaylaştıracaktır.
- Bol bol dinlenin, ilk 3 dinleneceğiniz zamanlardır. Düşük riski, 3. aydan sonra düşer. Sevdikleriniz ile çok vakit geçirin, kendinizi yormadan kısa yürüyüşler yapın ve yoğun fiziksel aktivitelerden kaçının.
- Hamile olup olmadığınızı hala tam olarak bilmiyorsanız, adetinizin gecikmesinden bir hafta sonra eczaneden gebelik kiti alın ve sonuç pozitif çıkarsa, hastaneye giderek kan testi yaptırın ve gebe olup olmadığınızın kesin sonucuna ulaşın.
Gebeliğin ilk ayı hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Başlıklar
Cevap Bırak