Ay Ay Gebelik: 3. Ayda Hamilelik Belirtileri ve Bebeğin Gelişimi
Hamilelik ile normalde ilişkisi olmayan insanlar, gebeliğin ilk aylarının kolay olduğunu ve sonraki aylara kadar giderek zorlandığını zannederler. Aslında dışarıdan görülen görüntü budur, kocaman bir karın ile anne adaylarının ne kadar zorlandığını düşünür herkes.
Bu kısmen doğru olsa da, çoğunlukla yanlış bir görüştür. Gebeliğin en zor aylarından bazıları, henüz gebe olduğunu dönemlerdir. Gebeliğin 3. ayı da, bu zor dönemlerin aslında son ayıdır. Gebeliğin 2. ve 3. ayı kişi için oldukça zorlayıcı geçebilir. Güzel haber ise 3. aydan sonra artık anne adayının uzun bir rahatlama dönemine girecek olmasıdır.
Üçüncü aydan sonra düşük riskinin de önemli oranda düşmesi, anne adayının psikolojik olarak da rahatlamasını ve daha rahat hareket edebilmesini sağlayacaktır.
Gebeliğin 3. Ayında Görülen Belirtiler
Hamileliğin üçüncü ayında görülen belirtiler zorlayıcı olsa da aslında siz keyfini çıkarmaya çalışırsanız, bu semptomları daha hafif geçirebilirsiniz. Önemli olan tüm bu yaşadıklarınızın normal olduğunu bilmeniz ve bu belirtilere aslında bir nevi hazır olmanızdır. Aşağıda, hamileliğin 3. ayında en çok görülen belirtileri listeledik.
- İdrara çok sık çıkma.
- Baş dönmeleri.
- Damarlarda oluşan varisler.
- Vajinal akıntıda görülen artış.
- Annedeki yüksek enerji artışı.
- Kilo alımı.
- Unutkanlık.
- Heyecanın yerini sakinliğe bırakması.
- Cilt rengindeki değişiklikler.
Hamileliğin 3. Ayında Annedeki Değişiklikler ve Bebek Gelişimi
Cenin geçen ayda olduğu gibi 3. ayda da inanılmaz bir hızda büyümekte neredeyse her gün kendini ikiye katlamaktadır. Üçüncü ayda en dikkat çeken gelişimler arasında ise cinsel organın şekillenmesi görülür.
Bebeğimiz, dünyaya geldiği anda en iyi bildiği şey emme ve yutma refleksleri olacaktır. Bu kadar iyi bilmesinin nedeni ise bunun antrenmanına şimdiden başlıyor olmasıdır. Gebeliğin 3. ayında yutma ve emme reflekslerinin ilk pratiklerine kendiliğinden başlar.
Sadece sizin duygularınız değişken değil, bebeğimizin ki de öyle. Hatta o duygu diye bir kavram ile ilk kez karşılaşıyor. Kulakları henüz çok gelişmemiş durumda fakat dışarıdan gelen sesleri, net olmasa da duyabilir ve buna bir şekilde anlam vermeye çalışıyor. Gözleri halen kapalı olsa da, dışarıdan yoğun bir ışık geldiği zaman bunu hissedebiliyor.
Hamileliğin 3. ayında bebeğimizin tüm vücudu lanugo adını verdiğimiz tüyler ile sarmalanır. Bu sayede, amniyotik sıvının bebeğimize zarar verilmesinin de önüne geçilmiş olur. Bu tüyler, doğumdan önce tamamen dökülür. Sadece çok erken doğan bebeklerde görülebilir ve onlarda da birkaç hafta sonra tamamen dökülür.
Anne adayının vücudunda da önemli değişiklikler artık başlamıştır. Çok az da olsa göbeğiniz artık hafiften ortaya çıkmaya başlar. Bebeğimiz henüz çok küçük olduğu için göbeğinizin şişmesini o sağlamaz, ondan ziyade rahim, uterus ve gebeliğin diğer alt yapısını oluşturan dokuların varlığı, küçük bir göbeği ortaya çıkarır.
Göğüslerinizin şişmesi normaldir. Mide bulantısı ve kusmalar, bazı anne adaylarında 3. ayın sonuna kadar devam eder fakat genelde 3. ayın ortalarında, yerini korkunç bir iştaha bırakır. Öyle ki gördüğünüz her şeyi fazla fazla yemek istersiniz.
İştahınızın yeniden gelmesi çok güzel fakat bunu kontrol edemezseniz, daha şimdiden kilo almaya başlayabilirsiniz. Bunun için her zaman dediğimiz gibi sık öğün yapın fakat az miktarlarda yiyin.
Yediklerinizin miktarından çok kalitesine önem vermelisiniz. Besin değeri yüksek fakat bir o kadar da sağlıklı yiyecek ve içeceklerden oluşan beslenme programı oluşturmanız önemlidir. Bunun için bir diyetisyenden yardım alabilir veya sitemizdeki beslenme programlarına göz atabilirsiniz. Sitemizden uygun bir program bulamazsanız, aşağıdaki yorum bölümünden isteğinizi iletebilirsiniz.
Her anne adayında olmasa da bazı gebelerin karın bölgelerinde, koyu renkli bir çizgi ortaya çıkmaya başlayabilir. Hatta bazı anne adaylarının yüzlerinde de aynı renkte lekeler ortaya çıkabilir. Bazı gebelerde ise bunun tam tersi olarak tüm cilt dokularında inanılmaz bir parlaklık görülür. Bu biraz artık şans işi diyebiliriz. Lekeleri dert etmeyin, gebelik sonrasında ve hatta daha gebelik bitmeden kendiliğinden yok olacaktır.
Gebelikte Spor Yapılır Mı?
Gebelikte düzenli egzersiz yapmak, bebek gelişimi ve sizin bu dönemi daha rahat atlatmanız adına çok faydalıdır. Özellikle hamileliğin 3. ayı bile beraber yoğun bir enerji patlaması yaşamanız normaldir. Bunu faydalı bir şeye çevirmenin yolu da spor yapmaktan geçmektedir.
Elbette, öncelikle bu konuyu doktorunuz ile konuşmalısınız. Her gebenin tıbbi öyküsü farklılık gösterecektir.
Gebelik öncesinde bir spor geçmişiniz yoksa, hemen spora girişmek, size zarar verir. Gebelik sürecinde sporlar, genelde sizi yormayacak basit egzersizlerden oluşmalıdır. Hamile olmadan önce hiç spor yapmamış iseniz sadece yürümek veya yüzmek gibi basit spor türleri önerilmektedir.
Günümüzde açılan hamilelik kurslarında gebeler için yüzme programları veya hamile yogaları gibi aktiviteler düzenlenmektedir. Bu tip kurslara katılmanız hem sportif aktiviteler açısından önemlidir hem de diğer gebeler ile bir arada olarak, sosyal yönden de bu dönemi daha eğlenceli atlatmanız açısından faydalıdır.
Gebelik süresince düzenli olarak kaliteli protein, sebze, meyve ve tahıl tüketmeniz önemlidir. Lif yönünden zengin içerikli besinler tüketmek, kabız olmanızın da önüne geçecektir. En önemlisi ise günde en az 2 litre su içmelisiniz. Çay ve kahve gibi kafein içerek içeceklerden ise gebelik süresi boyunca uzak durmanız önerimizdir.
Günümüzde devlet hastanelerinde dahi diyetisyenler görev yapmaktadır. Henüz vaktiniz varken ve gebeliğin başında iken, bir uzman diyetisyen ile görüşerek kendinize uygun beslenme programı oluşturabilirsiniz.
İşlenmiş etler, trans yağ ile hazırlanmış tüm besinler, çiğ yumurta, kafein içeren her şey, pastörize edilmemiş süt ürünleri, civa içeren derin su balıkları ve alkol, gebelerin mutlaka uzak durması gereken besin türleridir.
Gebeliğin 3. Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi gebeliğin üçüncü ayında düşük riski önemli ölçüde düşmektedir. Bu nedenle artık ailenize ve arkadaşlarınıza bu güzel haberi verebilirsiniz.
Kurumsal bir firmada çalışıyorsanız, muhtemel doğum sürenizi hesaplayarak izin konusunda yöneticiniz ile konuşabilirsiniz.
Enerjiniz artık geçen aya göre çok yüksek, karnınız henüz üzerine çay bardağı koyacağınız kıvama gelmemişken ve hareket kabiliyetiniz yüksekken, spor programınızı aksatmadan uygulayabilirsiniz. Bu sayede varis ve ödem oluşum riskini de düşürürsünüz. Spor yapmak, tükettiğiniz besinlerdeki faydalı olan her şeyin emilimini kolaylaştıracağı için bebeğinize de olumlu etki etmektedir.
Bebeğiniz artık biraz boğuk olsa da sesinizi duyabiliyor. Onunla sürekli konuşun ve aranızdaki o eşsiz bağı oluşturmaya başlayın. Örneğin, ona ninni veya şarkı söyleyebilirsiniz. Siz hareket ettiğinizde, rahminizin ona adeta bir salıncak gibi geldiğini biliyor musunuz? Siz yürürken, o da sallanarak mışıl mışıl uyumaktadır.
Bu süreçte eşinize de destek olun. Baba adayları, hamilelik sürecinin görülmeyen kahramanlarıdır. Özellikle geçen ay ki hormon dengesizliği yüzünden muhtemelen onun kalbini biraz kırmış olabilirsiniz. O da baba olmanın heyecanı içerisindedir, her ne kadar çok belli etmese de. Onunla ve bebeğinizle ilgili geleceğe dair hayaller kurun. Mesela ilk isim araştırmalarına başlayın veya bebeğinizin kime benzeyeceğine dair tahminlerde bulunun.
Başlıklar
Cevap Bırak