Ay Ay Gebelik: 6. Ayda Hamilelik Belirtileri ve Bebeğin Gelişimi
Gebeliğin 6. ayı ile beraber artık 2. trimester döneminin de sonuna gelmiş oluyoruz. Bu ayda anne adayının karnı artık iyice büyümüş olacaktır ve enerjisi de 5. aya göre biraz daha azalmıştır fakat yine de sonraki aylara göre oldukça iyi durumdadır diyebiliriz. Yazımızın devamında hamileliğin 6. ayındaki belirtileri ve bebek ile annedeki değişimleri öğreneceksiniz.
Hamileliğin 6. Ayında Görülen Belirtiler
Aşağıdaki belirtiler, gebeliğin bu ayında sık görülen belirtiler olsa da sizde tamamı ortaya çıkmayabilir. Gebelik belirtileri, genetik faktörlerden kişinin fizyolojik yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Gebeliğin 6. ayında en yaygın olarak görülen belirtileri aşağıda listeledik.
- Bel ağrıları.
- Ağırlık merkezinin değişmesi nedeni ile anne adayının yürürken dengesiz hareket etmesi ve sık sakarlık yapması.
- Eller ve ayaklarda görülen şişme.
- Vücudun çeşitli yerlerinde ödemler.
- Karın ve göğüs bölgesinde kaşınma. Çok kilo alan kişilerde kalça bölgesinde de kaşınma görülebilir.
- Mide yanması.
- Kabızlık.
- İştah artışı.
- Hazımsızlık ve sindirim sorunları.
- Baş dönmesi.
- Geceleri horlamaya başlama.
- Uyku sorunları.
- Varis.
- Bacaklarda kramp.
Gebeliğin 6. Ayında Bebeğin Gelişimi
Bebeğimiz ilk kez göz kapaklarını açacak ve içeride yaşadığı dünyayı keşfetmeye başlayacaktır. Dışarıdan gelen yüksek sesler ve ışıklar da onun ilgisini çekecek, ona karşı tepki vermeye çalışacaktır. Bebeğimizin dikkat çeken gelişimlerinden birisi de dili üzerindeki tat alıcılarıdır.
Henüz ağzıyla beslenemiyor olsa da içerisinde bulunduğu amniyotik sıvının tadına bakacak, pek beğenmeyecektir. Amniyotik sıvı, sizin beslendiğiniz besinlerden aromalar içerir. Özellikle baharatlı ve tatlı besinler tükettiğiniz zaman, bebeğiniz bunu fark eder ve yeni tatları keşfetmiş olur.
Kalp atışları artık güçlenmiştir ve sadece ultrason ile değil steteskop ile dahi duyulabilecek kadar yüksek ses çıkarmaktadır. İyi bir kulağı olan kişiler de, bu kalp atışlarını duyabilirler.
Gebeliğin 6. Ayında Annede Görülen Değişiklikler
Altıncı aya girmeniz ile beraber bebeğiniz gibi siz de bir hayli kilo almış olacaksınız. Bu ani kilo artışı, vücudunuzun ağırlık merkezinin değişmesine neden olacak ve yürürken arada bir sakarlık yapmanıza neden olacaktır. Bunu azaltmak için düzenli egzersizlere devam edebilir ve uzun süre ayakta kalmaktan kaçınabilirsiniz.
Özellikle yatış pozisyonunda iken veya uyurken, ayaklarınızın altına bir yükselti koyarak, ayaklarınızda ve bacaklarda oluşacak şişliklerin önüne geçebilirsiniz. Vücudunuz ağırlaştığı için ayaklar artık daha fazla yük kaldırmakta ve su toplamaktadır.
Bacaklar, kalça, göğüs ve karın bölgesindeki cildiniz gerildiği için kaşıntı ve çatlaklar ortaya çıkacaktır. Bunun için doktorunuzun önerdiği bir nemlendirici ve her yerde bulabileceğiniz organik badem yağı kullanın. Bu ürünleri, masaj yaparak ilgili bölgelere kendiniz uygulayabilir veya eşinizden bunu yapmasını rica edebilirsiniz.
Sadece ayaklarınızda değil ellerinizde ve hatta bileklerinizde de şişlikler olabilir. Bu şişlikler çok ani ortaya çıkmış ve size acı veriyorsa, bunun nedeni gebelik değil başka bir faktör de olabilir. Bu konuda doktorunuza başvurmayı unutmayınız.
Bebeğinizin doğum sonrası ihtiyaçlarını ise artık tamamlamaya çalışın. Gelecek ay ve sonrasında hareket kabiliyetiniz düşeceği için tüm hazırlıklarınızı tamamlamakta fayda vardır. Özellikle bebek bezi gibi mutlaka ihtiyaç olacak ürünleri, önceden satın alarak enflasyon kaybınızı da ortadan kaldırabilirsiniz.
Araç Koltuğu Satın Aldınız Mı?
Araç sahibi iseniz bebeğinizin güvenli seyahat edebilmesi için ona konforlu bir araç koltuğu almanız şarttır. Araç koltuğu satın alırken, nasıl kullanacağınızı da detaylı bir şekilde öğrenin. Çoğu anne ve baba, araç koltuğunu düz bağlamakta ve bebeğin güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Ürünün kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyunuz.
Evinizde de hazırlıkları tamamlamanın zamanı geldi. Ona özel bir oda olacaksa, tüm ürünleri satın almış olmanız önemlidir. Gebeliğin son 3 ayında bunlar ile uğraşmak istemeyeceksiniz. Özellikle beşiği de, önünüzdeki birkaç yıl daha kullanabilecek şekilde satın alabilirsiniz.
Gebeliğin 6. Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğumun ne zaman olacağını biliyor musunuz? Doktorunuz ile bebeğin muhtemel doğum zamanı hakkında görüşün. Elbette genelde bebekler, bu tam tarihe uymazlar. Doğum başladıktan sonra neler yapacağınız konusunda tam bilgi sahibi olun. Özellikle hastaneye gidilecek yollar konusunda eşinizin antrenmanlı olması önemlidir. Doğum sırasında alacağınız pozisyonları da doğum kurslarından veya youtube üzerinde hekimlerin verdiği eğitici videolardan öğrenerek, evde kendiniz antrenman yapabilirsiniz.
Araç koltuğu ve beşik konusunu bu ay halledebilirsiniz.
Bu ayda genelde anne adayları, son yıllarda popüler hale gelen baby shower partisi düzenlemektedir. Siz de unutamayacağınız bir anı yaşamak için bu şekilde bir tema partisi düzenleyebilirsiniz.
Gebeliğin yarısından fazlasını atlattınız ve bunun için bile kocaman bir tebriği hak ediyorsunuz. Önünüzde artık bebeğinize kavuşmanız için sadece 3 ayınız kaldı. Bu günler aslında gebelik sonrasına göre çok rahat olduğunuz günler. Zor bir süreçten geçiyor olsanız da, olabildiğince mutlu ve stressiz olmaya önem veriniz. Sizin mutluluk hormonlarınız, bebeğinize de giderek onun daha keyifli olmasını sağlayacaktır.
Gebeliğin 6. ayı hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar. Bu güne kadar gebeliğiniz nasıl geçti? Neler yaşadığınızı bize aşağıdaki yorum kutucuğu ile iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak