Ay Ay Gebelik: 7. Ayda Hamilelik Belirtileri ve Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 7. ayı ile beraber artık sürecin son 3 aylık dönemine de girmiş bulunuyorsunuz. Bu ayda ve sonraki aylarda artık bebeğimiz giderek daha hızlı büyüyecek ve içeride sıkışmaya başlayacaktır. Onun sıkışması, doğal olarak sizin de organlarınızı sıkıştıracak ve hareket kabiliyetinizi kısıtlayacaktır.
Tüm bu zorluklara rağmen artık bebeğinizi hiç olmadığı kadar daha çok hissediyor olmak da size tarifi mümkün olmayan bir mutluluk aşılayacaktır.
Hamileliğin 7. Ayında Görülen Belirtiler
Karnınızın büyümesi ve bebeğimizin artık çok daha fazla enerjiye ihtiyacının olması, bu aylarda gördüğünüz belirtiler üzerinde etkilidir. Gebeliğin bu ayında görülmesi muhtemel belirtiler, aşağıda listelenmiştir.
- Uykusuzluk, pozisyon zorluğu nedeni ile uyku sorunları çekme.
- Ani ruh hali değişimleri.
- Nefes almada zorluk.
- Sık idrara çıkma.
- Anne adayını sıcak basması.
- Ayak ve bacaklarda yaşanan ani kramplar.
- Birçok cilt noktasında gerilme nedeni ile ortaya çıkan kaşıntı.
- Cilt çatlakları.
- Mide yanması, ekşimesi.
- Eller ve ayakların ödem toplaması.
- Yorgunluk.
- Bel ve sırt ağrıları.
- Yalancı doğum kasılmaları.
Bu belirtiler, kişiye göre ağır veya hafif yaşanabilir. Bazı anne adayları, belirtilerin hiçbirisini yaşamazken, bazıları da tamamını yaşayabilmektedir.
Anne adaylarını en çok cilt çatlakları endişelendirmekte ve güzelliğin kaybolmaya başladığı düşünülmektedir. Halbuki bu çatlakların büyük bölümü, gebelik sonrasında ortadan tamamen kalkar. Özellikle mor çizgiler sizi hiç ürkütmesin, tamamı gebelik sonrasında kaybolacaktır.
Çatlakların doğum sonrasında hemen kaybolması ve kalıcı olmaması için badem yağı ve doktorunuzun önerdiği bir nemlendirici krem kullanabilirsiniz.
Çatlakların neden olduğu bir yan etki de kaşıntı olacaktır. Aynı şekilde nemlendirici ve doğal yatıştırıcı yağlar kullanarak, ciltte görülen kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Ilık bir duş da, kaşıntılara iyi gelecektir. Çok sıcak su ile duş almak da kaşıntıları artırır. Kaşıntının neden kuru cildin gerilmesidir.
Gebeliğin 7. Ayında Bebek Gelişimi
Birçok anne adayında bu ayda bebeğimiz baş aşağı döner ve aşağıya doğru harekete geçer. Bu sayede akciğer üzerindeki baskı azalır ve artık daha rahat nefes almaya başlarsınız. Bu durum, mesane üzerinde baskı oluşturacağı için bu aralar çok sık idrara çıkıyor olmanız normaldir.
Bebeğimiz artık giderek daha hızlı büyüyor ve ağırlığı kilolar ile ifade ediliyor. Kas ve kemik gelişimi oldukça hızlı ilerlemektedir. Bunun için dengeli ve yeterli besleniyor olduğunuzdan emin olmalısınız.
Hamileliğin 7. Ayında Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin bu ayında artık ciddi manada kilo almış olacaksınız. Bebeğimiz büyüdüğü için hareket alanı kısıtlanmıştır ve önceki aylara göre hareketlerini daha az hissedersiniz. Bu durum tamamen normaldir. Tekmeler, yerini dönmelere ve dokunmalara bırakacaktır.
Karnınız giderek büyüdüğü için vücudunuzun ağırlık merkezi de değişiyor olacaktır. Beyniniz bu duruma hemen ayak uyduramayacağı için ayakta olduğunuz zamanlarda dengeniz bozulabilir. Bu nedenle artık doğuma kadar kendinize yavaş hareket etme parolası verin ve buna bebeğinizi kucağınıza alasıya kadar uyun.
Artık eğilmek veya hafif bile olsa orta ağırlıktaki cisimleri kaldırmak yok. Etrafınızdaki insanlardan yardım istemekten çekinmeyin.
Gebeliğin 7. ayında artık göğüslerinizde büyümüş ve ağırlaşmış olacaktır. Göğüs içindeki damarlar çok daha belirgin olarak görülür ve göğüs ucundaki kahverengi alan genişleyip, daha da koyu bir renge bürünür.
Gebeliğin 7. Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Önceki aylarda enerjiniz gayet yüksek olduğu için hareketli bir gebelik geçirmiş olmanız muhtemeldir fakat artık dinlenme zamanı. Karnınız büyüdükçe, uyku sorunu da yaşayacaksınız ve bu nedenle gün içerisinde daha çok dinlenmeye ihtiyaç duyacaksınız. Uyurken veya uzanırken, bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak uyumaya çalışın.
Erken doğum hakkında bilginiz var mı? Ya da bu konu sizi endişelendiriyor mu? Tüm bunları düşünerek erken doğum konusu hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Tıp dünyasında Braxton Hicks olarak bilinen sancılar, yalancı doğum sancılarıdır ve bu sancılar başınıza geldiğinde endişe duymanız gerekmez. Pozisyon değiştirdiğinizde kaybolan veya dengesiz aralıklar ile gelen sancılar, doğum sancıları değildir. Elbette bu sancıların çok şiddetli olması durumunda doktorunuz ile iletişime geçmeniz önemlidir.
Bebeğinize isim buldunuz mu? Hala bulamadıysanız, acele etmenizde fayda var. Bebeğinizin doğmasına çok az kaldı ve bu işi son aya bırakarak, istemediğiniz bir ismi seçmek zorunda kalabilirsiniz. İsim konusunda kararı mutlaka eşiniz ile verin.
Gebeliğin 7. ayı ile alakalı söyleyeceklerimiz bu kadar. Bugüne kadar gebelik döneminiz nasıl geçti? Kendi küçük gebelik öykünüzü, aşağıdaki yorum forumlarını kullanarak tüm Bilgilerinize okurları ile paylaşabilirsiniz.
Cilt çatlakları için hangi ürünleri kullanıyorsunuz? Bebeğinize ne isim koymaya karar verdiniz? Uyurken sorun yaşıyor musunuz? Ek olarak bu soruları da cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden, tüm okurlarımıza sağlıklı ve sorunsuz doğumlar diliyorum.
Başlıklar
Cevap Bırak