Ay Ay Gebelik: 9. Ayda Hamilelik Belirtileri ve Bebeğin Gelişimi
Bu içeriği okuyorsanız artık muhtemelen 38. haftaya girmişsiniz demektir. Bu haftadan sonra artık her an bebeğiniz gelebilir ve ne güzel ki artık 38. haftada doğsa bile bebeğimiz dünyaya ayak uydurabilecek kadar güçlü. Çok az bebek, doktorun verdiği günde doğar. Kimizi birkaç gün erken kimisi de birkaç gün geç doğmayı tercih ederler. Artık patron o, ne zaman isterse, o zaman gelecek.
Hamileliğin 9. Ayında Görülen Belirtiler
Aşağıdaki belirtiler, gebeliğin 9. ayında yaygın olarak görülmektedir. Bu belirtilerin tamamı normaldir ve gebeliğin doğasında vardır. Bazıları can sıkıcı olsa da, dişinizi az daha sıkmanız gerekecek. Sonrası, sonsuz mutluluk. Hamileliğin 9. ayında görülen belirtileri listeleyelim.
- Yüzde kıllanma.
- Nefes almanın geçen aylara göre daha rahat olması.
- Bebeğin hareketlerinde görülen azalma.
- Göğüslerden süt gelmesi.
- Pelvik bölgeye baskı.
- Mukus yapıda vajinal akıntı.
- Sırt ve bel ağrıları.
- Cilt kaşıntıları.
- Sık idrara çıkma.
Hamileliğin 9. Ayında Bebek Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler
Bebeğimiz artık dünyaya gelmek için hazır. Bu ayın başında artık akciğerleri gelişmiş olacak ve doğuma kadar da gelişmeye devam edecektir. Bugüne kadar hiç oksijen ile tanışmadığı için doğar doğmaz, akciğerleri aslında hiç bilmediği bir sorumluluğu anında üstlenecektir.
Gebeliğin son ayında bir aksilik olmadığı sürece bebeğimiz artık baş aşağı dönmüş ve doğum pozisyonuna girmiş olacaktır. Doğum pozisyonunda değilse ve ters duruyorsa, doktorunuz bebeğinizi ters çevirmeyi deneyecek, eğer bu mümkün olmaz ise sezaryen yolunu önerecektir.
Gebeliğin son ayında olmanız nedeni ile artık kendinizi adeta kocaman bir kamyon gibi hissediyor olabilirsiniz. Onca ayın verdiği yorgunluk ve bir an önce bebeğinize kavuşmayı istiyor olmanızın verdiği sabırsızlık, sizi küçük çaplı bir bunalıma sokabilir. Özellikle ne otururken ne de yatarken rahat edebiliyor olmanız, can sıkmaya başlamıştır.
Gebeliğin son günlerinde, çoğu anne adayında bir enerji patlaması görülür. Bu enerji patlaması nedeni ile bazı anne adayları ev temizlemeye veya ağır spor yapmaya kalkabilir. Bu çok tehlikelidir. Her ne kadar kendinizi enerjik hissediyor olsanız da yavaş hareket etmeli ve doğuma kadar çoğu zamanınızı dinlenerek geçirmelisiniz.
Ani hareketler, erken doğumu tetikleyebilir. Her ne kadar 9. aya girmiş olsanız da, en güzel doğum zamanı bebeğin kendi iradesi veya doktor onayı ile geldiği zamandır.
Hamileliğin en son zamanlarındaki en olumlu gelişme, bebeğimizin artık aşağıya inmesi nedeni ile annenin ciğerlerine yaptığı baskının azalmasıdır. Bu da tabiri caiz ise annenin tekrardan rahat bir nefes alabilmesini sağlar. Ciğerler rahatlamıştır fakat aşağıdaki organlar, en önemlisi de idrar kesesi sıkışmıştır. Bu da annenin son aylarda tekrar sık idrara çıkmasına neden olur.
Gebeliğin son döneminde kramp ve kasılmalar, en büyük korkunuz olabilir fakat bu konuda bilgili olmanız, korkularınızı yenmenizi sağlar. Kasılmalar eğer düzenli oluyorsa, iki kasılma arasındaki zamanları not edin. Bu aralıklar hep sabitse ve pozisyon değiştirme ile sancılar geçmiyorsa, doktorunuz ile iletişime geçin.
Bebeklerin 40. haftada doğması beklenir. Doktorunuz 40. haftada suni ağrı vererek de doğumu başlatmayı önerebilir. Gebeliğin devam etmesine karar verirse 41 ve 42. haftalarda bebeği ve sizi yakından takip etmesi gerekecektir. Bazı bebekler 42. hafta dolmasına rağmen doğmaya yanaşmaz. Çok istisnai olarak görülen bu durumlarda, doktor normal veya sezaryen doğum sürecini kendisi başlatacaktır.
Hamileliğin 9. Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğinizin ismine karar verdiniz mi? Hala karar vermediyseniz, büyük bir hata yaptınız. Bence bu akşam eşiniz ile beraber kafa kafaya verin ve bu konuyu kapatın.
Son hazırlıklarınızı tamamlamanın zamanı geldi ve hatta geçti bile. Evinizdeki son rötuşları yapabilirsiniz. Doğum öncesinde bir enerji patlaması yaşayacağınızdan bahsetmiştik. Bu enerjiyi faydalı bir şeye dönüştürerek, lohusa dönemi için yemek yaparak dolabınızın buzluk bölümünde muhafaza edebilirsiniz.
Doğum yaptıktan sonra, size kim yardım edecek? Eğer anne veya kaynana gibi seçenekleriniz varsa, çok şanslısınız. Böyle bir seçeneğiniz yok ise profesyonel bir yendioğan bakıcısı ile görülebilirsiniz. Çalışan bir anne adayı iseniz daha uzun süreli bakıcılara ihtiyacınız olacaktır.
Doğuma giderken kimleri çağıracağınızın bir listesini yapın ve o anda pratik bir şekilde herkesi haberdar edin. Hatta gerekirse bunun için güvendiğiniz birisini görevlendirin, siz sadece onu haberdar edin.
Gebeliğin son ayında en çok yapmanız gereken şey nedir? Dinlenmek. Üzerinizdeki fazla enerjiyi atmak için gereksiz yere hareket etmeyin. Olabildiğince uyuyun ve kendinizi daima dinlenir pozisyonda tutun. Ağırlığınız çok arttığı için ayakta kaldığınız her an çok fazla yorulabilir ve ayaklarınızın şişmesine neden olabilirsiniz. Mümkünse eşinize ayak masajı yaptırın ve evde iki kişi olduğunuz son günlerin keyfini çıkarın.
Neden mi? Çünkü büyük patron çok yakında gelecek ve bundan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Biz gebelik içeriklerimizi siz de uzun ve zorlu gebelik sürecini bitirdiniz. Dokuz ay boyunca neler hissettiğinizi ve hamilelik döneminin nasıl geçtiğini aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanarak bize kısaca iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak