B Grubu Vitaminleri Nelerde Bulunur? Ne İşe Yarar?
Hayatımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için sağlıklı beslenmemiz gerekir. Sağlıklı beslenmek demek ise vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri, tükettiğimiz gıdalardan en iyi şekilde alabilmek demektir. Sağlıklı bir insan olabilmek için mutlaka yediklerimizi iyi bir filtreden geçirmemiz gerekiyor.
Meyveler, sebzeler, et ürünleri ve süt ürünleri, farklı vitamin ve mineralleri içeren besin gruplarıdır. Haliyle tüm vitamin ve minerallerden faydalanabilmek için çeşitli ve zengin bir beslenme programına sahip olmak gerekiyor.
Et ağırlıklı veya tam tersi aşırı sebze ağırlıklı beslenme programları, bir süre sonra çeşitli problemleri beraberinde getirebilmektedir.
Vitaminler arasında en değerlisi olarak gösterilen B grubu vitaminleri hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? B grubu vitaminlerinin diğer vitaminlerden farkı, kendi içerisinde çok fazla çeşide ayrılıyor olmasıdır. Şimdi gelin teker teker B grubu vitaminlerini inceleyelim.
B1 Vitamini Nedir?
Tiamin olarak da bildiğimiz B bir vitamini, vücudun en önemli enerji kaynağı olan karbonhidratın dönüştürülmesinde kullanılır. En çok yumurta, karaciğer, et, süt, baklagiller ve tahılda bulunur. Kuru yemişlerden ise fındık ve ceviz içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.
B1 vitaminini yeterince tüketmeyen bireylerde stres, huzursuzluk, kalp hastalıkları, sindirim sorunları, mide bulantısı, iştahsızlık, yorgunluk, denge sorunları ve sinir sistemi hastalıkları ortaya çıkabilir.
Enerjiye ulaşmamız için çok kritik bir görevi yerine getiren B1 vitamini, özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilere daha çok gerekmektedir. Vücutta depo edilemediği için sürekli olarak günlük alınması gerekir. Tüketilen her 2.500 kalori için 1 gram alınması gerekmektedir.
B2 Vitamini Nedir?
Riboflavin olarak da bilinen B2 vitamini, B1’den farklı olarak yağların ve proteinlerin metabolizmada kullanılmasını sağlayan bir vitamindir. Suda erir ve ışığa karşı duyarlıdır. Bu sebepten dolayı B2 vitamini içeren besinler, ışıkta bekletilmemelidir. Aynı şekilde bu besinler, suları ile beraber tüketilmelidir.
Bu suya örnek vermek gerekirse, yoğurt suyu harika bir örnek olacaktır. En çok süt ürünlerinde, balıkta, yumurtada ve yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur. Birçok B grubu vitamini gibi karaciğer içerisinde de çok fazla vardır. Tahıllar da önemli bir B2 vitamini kaynağıdır.
Yeterince B2 vitamini tüketmeyen kişilerde ishal, göz sorunları, kansızlık, sinir sistemi bozuklukları, göz çevresinde yaralanmalar, dudak sorunları ve deri hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.
Ortalama bir birey tükettiği her 2.000 kalori için 1 gram B2 vitamini de tüketmelidir. Özellikle gelişim dönemi olarak bilinen ergenlik evresinde bu vitamine daha fazla ihtiyaç bulunmaktadır. Vücutta depolanması mümkün olmadığı için günlük olarak tüketimi şarttır.
B3 Vitamini Nedir?
B1 ve B2 vitaminlerinin toplamı gibi işlev gören B3 vitamini; karbonhidrat, protein ve yağ bileşiklerinin metabolizmada kullanılmasına destek olmaktadır. Su ve alkolde çözünen bu asit türü, ışık ve ısıya karşı ise dayanıklıdır. En çok karaciğer, kümes hayvanları, maya, tahıllar, et, balık ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.
B3 vitamini yetersiz almak kişide sinir ve ruhsal bozukluklar, depresyon, kol ve bacaklarda ortaya çıkan yaralara, halsizlik, iştahsızlık ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
Günlük B3 vitamini ihtiyacı ise 2.500 kalori başına 20 gramdır.
B5 Vitamini Nedir?
B3 vitaminin işleyişine çok benzeyen bir B grubu vitaminidir. Özellikle sinir sistemi ve bir takım hormonların desteklenmesini de sağlamaktadır. Yağların, proteinlerin ve karbonhidratların sentezlenmesinde görev almaktadır. Suda erir ve asitlere karşı duyarlıdır. Hemen hemen tüm hayvansal ve bitkisel ürünlerde bulunur. Bu nedenle B5 vitaminin eksikliği çok nadir görülür.
Eksikliğinin var olması durumunda kusma, karın ağrısı, kasılma nöbetleri ve yorgunluk gibi belirtileri ortaya çıkarabilir.
Günlük ihtiyacımız 5 miligram civarındadır. Her besinde bulunması ve günlük ihtiyacın çok az olmasından dolayı bu B grubu vitamininin eksikliği neredeyse hiç görülmez.
B6 Vitamini Nedir?
Işığa karşı duyarlı olan B6 vitamini, suda ise çok kolay çözünür. Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmasına destek olmaktadır. Bağışıklık sistemini ayakta tutar. En çok karaciğer, böbrek, et, baklagiller ve tahıllarda bulunmaktadır.
B6 vitamini eksikliğinde deri yaraları, sinir sistemi bozuklukları, bayılma, dudak ve dil bölgesinde yaralar, gerginlik, kansızlık, gelişim geriliği, sindirim sorunları ve böbrek taşları görülmektedir.
B6 vitaminini alabilmek için kaliteli proteinler ile beslenmek şarttır. Günlük ihtiyaç 2 miligram civarındadır.
B7 Vitamini Nedir?
Biotin adı ile de bilinen B7 vitamini, büyümede çok etkilidir. En çok yumurta akında bulunur ve suda çözünür. İnce bağırsak bakterileri tarafından sentezlenmektedir. Karbonhidrat bileşiklerinin işlenmesinde görev alır ve enerji oluşumuna katkı sağlar.
Tüm yiyeceklerde bulunur fakat en çok yumurta akı , karaciğer, soya ve mayada bulunmaktadır. Hemen hemen tüm besinlerde bulunduğu için eksikliği ile neredeyse hiç karşılaşılmaz.
Yumurtanın akından kastımız ise pişmiş halidir. Çiğ halinde tüketilmesi durumunda vücut biotini kullanamaz zira buna avidin isimli protein engel olur.
Eksikliği iştahsızlığı ve kas ağrılarını getirebilir. Hem dışarıdan alınması hem de bağırsaklar tarafından üretiliyor olması nedeni ile eksikliği görülmesi çok zordur. Günlük ihtiyaç duyulan ortalama B7 vitamin miktarı ise 25 mcg civarındadır.
B vitamini grupları hakkında sizler ile kısa bilgiler paylaştık. B grubu vitaminleri ile alakalı sormak istediğiniz soruları, aşağıdaki yorum kutucuklarını kullanarak bize aktarabilir ve diğer okurlarımız ile de B vitamini hakkında fikir alışverişi yapabilirsiniz.
Hangi B grubu vitamini üyesinin eksikliğini yaşıyorsunuz ve bunun için neler yaptınız?
Başlıklar
Cevap Bırak