Bağırsak Tembelliği Nedir? İyi Gelen Şeyler
Bağırsak tembelliği, aslında bir hastalık değildir ve bir durumu ifade etmektedir. Sindirim sisteminin yavaş çalışması, halk arasında böyle bir tanım ile karşılık bulmuştur. Sık olmayan bağırsak hareketleri, kabızlık veya dışkıda zorlanma gibi sonuçlar doğurabilir.
Tembel bağırsak, birçok nedenden ortaya çıkmış olabilir. Sindirim sistemini iyi çalıştırmak için gerekenleri ve bağırsak tembelliğine nelerin sebep olduğunu öğrenmek için yazımızın devamına geçebilirsiniz.
Bağırsak Tembelliği Nedir? Tehlikeli Midir?
Tembel bağırsak, bir tıbbi tanım değildir. Birçok kişi bunu kullanıyor olsa da, tıp literatüründe böyle bir tanım söz konusu değildir. Doktorlar buna transit kabızlığı adı vermiştir ve bağırsakların yavaş çalışmasına karşılık gelmektedir.
Kişideki dışkı bir nedenden dolayı kurumuş ve iyice sertleşmiş olabilir. Bağırsaklar, bu dışkıyı atmakta epey zorlanabilir. Öyle ki bu durum anüste yaralanmalara dahi neden olabilir.
Bazı ilaçların kullanımı da sindirim sistemini yavaşlatabilir. Vücut sindirim ve boşaltım sistemini işletmek için bir dizi kas kasılması gerçekleştirir. Bu kasılmaların yavaşlaması da bağırsak tembelliğine neden olabilir.
Tedavi için doktora başvurduğunuzda, mutlaka uzun süredir kullandığınız ilaçları hekim ile paylaşınız.
Bağırsak Tembelliği Belirtileri
- Normalden daha az dışkı yapmak.
- Haftada 3’den az dışkı yapmak.
- Karın şişkinliği ve beraberinde ağrı.
- Mide bulantısı.
Bağırsak Tembelliği Neden Olur?
Uzun süre müshil kullanımı, bağırsakların artık bir süre sonra o olmadan dışkıyı atmakta zorlanmasına neden olur.
Kullanılan bazı ilaçlar sindirimi yavaşlatabilir ve kabızlığa neden olabilir.
Çok fazla veya çok az lifli besin tüketimi de bağırsak hareketlerinin işleyişini bozar.
Sindirim sistemi içerisindeki bir büyüme veya herhangi bir fiziksel bozukluk sonucunda da bağırsaklar tıkanabilir.
İrritabl barsak sendromu da kabızlığa ve birçok bağırsak sorunlarına neden olur.
Tiroid hastası kişilerde de bağırsak hastalığı görülür.
Sindirim sistemi içerisindeki çeşitli sinirlerin zarar görmesi de sindirim sistemini yavaşlatabilir. Özellikle omurilik veya beyin yaralanmalarında da bu durum görülmektedir.
Anal kaslarda hasar, basur, bunaklık ve bazı gelişimsel bozukluklar da bağırsak tembelliğine neden olabilir.
Tembel Bağırsak Nasıl Teşhis Edilir?
Bağırsak tembelliği tanısı konulmaz fakat teşhis edilmesi için yöntemler mevcuttur. Bağırsaklarınızın normal çalışmadığını düşünüyorsanız, mutlaka doktora başvurmanız gerekecektir.
Bağırsak tembelliği için lifli besinler tüketmek veya daha fazla su içmek işe yaramayabilir. Hatta bazı kabızlık ilaçları da işe yaramaz. Bu nedenle doktorun size özel bir tedavi üretmesi önemlidir. Tıbbi geçmişiniz ve kullandığınız ilaçlar burada belirleyici olacaktır.
Elbette hekimler, rektum ve anüs bölgesinde her şeyin normal olduğunu görmek için fiziksel muayene yapmak isteyebilir. Buna ek olarak sindirim sistemindeki anormallikleri tespit amaçlı kolonoskopi işleminin yapılması gerekebilir.
Bağırsak Tembelliği Tedavisi
Sindirimin yavaşlamasının altında yatan eden bulunmalıdır. Bazı durumlarda hiçbir neden bile tespit edilemez. Bu nedenle bireyde sindirim sistemi ile alakası olmayan sorunlar da aranabilir.
Doktor tedavi için sadece lif yönünden zengin bir beslenme programı önerebilir. Çünkü hasta eğer lif yönünden çok düşük besleniyorsa, bu durum dışkıların zor geçmesine neden olacaktır.
Kullanılan ilaçlarda da bir takım değişikliklere gidilebilir. Doktor gerekirse, lavman yaptırmak isteyebilir. Lavman ile rektum içinden bir sıvı enjeksiyonu kullanılarak bağırsakların yıkanması sağlanır. Bu sayede bağırsak tekrar eski hareketliliğine kavuşur. Sürekli lavman yaptırılması, bağırsakları yine tembel hale de getirebilir.
Bağırsak Eğitimi Nasıl Yapılır?
Bağırsakları yeniden eğitme, bağırsakların bozukluklarının davranışsal bir tedavisidir. Bu sayede kişinin bağırsaklarını daha efektif kullanması sağlanır. Bunun için doktorlar bazı organik besinler önerebilir.
Bağırsak eğitimi için bağırsak hareketlerini gösteren bir elektrot sistemi de kullanılmaktadır ancak ülkemizde henüz çok yaygın değildir.
Cerrahi Operasyon Seçeneği
Bağırsak hareketlerinin çok az olması ve boşaltım yönünde eksik kalması durumunda, doktor kolostomi torbası takmak için ameliyatı önerebilir. Bu durum artık son çaredir. Altta yatan bir nörolojik bozukluk varsa ve kişi şiddetli kabızlık çekiyorsa, bu yöntem kullanılmaktadır.
Bağırsak Tembelliği Hakkında
İnsanlar sindirim sisteminin yavaş çalışmasına bağırsak tembelliği gibi uygun bir isim bulmuştur. Sert dışkılar, karın ağrıları ve bağırsakların hareket ederken acı vermesi, en yaygın belirtiler arasındadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sindirimin yavaşlamasının çok fazla nedeni bulunmaktadır. Yaşam tarzı, beslenme düzeni ve kullanılan ilaçlar, bunlar arasında ilk sıralarda bulunur. Bazen de sindirim sistemi ile tamamen alakasız bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir.
Bağırsak tembelliği yaşıyorsanız, birçok hastalıkta olduğu gibi bunda da erken teşhisin önemi çok büyüktür. Hastalığın ve acılarınızın ilerlemesini beklemeden, en kısa zamanda bir hekime başvurarak sorununuzu bildiriniz. Doktor önerisi olmadan hiçbir şekilde müshil veya herhangi bir ilacı da kullanmayınız.
Başlıklar
Cevap Bırak