Bahçe (Osmaniye) Gezilecek Yerler
Osmaniye’nin güzide ilçesi Bahçe’nin gezilecek yerlerini tanıtmadan önce, ilçe tarihi ve ilçenin genel kültürel durumu hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım.
Bahçe İlçesi Hakkında Kısa Bilgi
Bahçe ilçesinin tarihine baktığımızda, en eski milattan önce 10. asra kadar gidebiliyoruz. Antik çağlarda Kilikya Bölgesi’ne bağlı olduğunu bildiğimiz Bahçe, Hitit Krallığı’nın sınırları içerisinde tarih sahnesine dahil olmuştur. Bahçe ilk olarak bir kalenin bulunduğu yer olarak kullanılmıştır.
Hitit Krallığı’na bağlı olan Kızvatna devletinin topraklarının içinde olan Bahçe, daha sonra Asurlular ve Kilikyalıların egemenliği altına girmiştir. Perslere ve daha sonra da Büyük İskender’in devleti olan Makedonya’ya geçen Bahçe’nin bir sonraki adresi ise Roma İmparatorluğu olmuştur.
Bölge Roma döneminde gelişmiş ve asırlar boyu, Roma himayesinde kalmıştır. Özellikle Hadrianus’un bölgeye önem vermesi, Bahçe ve çevresinin refahını artırmıştır.
Roma ayrıldıktan sonra Doğu Roma tarafından yönetilen Bahçe, Bizans yönetiminde asırlar boyunca huzurla yönetilmiştir. İslamiyetin yayılması ile beraber Araplar bölgeye akın akın gelmişler ve Bahçe’yi ele geçirmişlerdir fakat Bizans İmparatorluğu, karşı saldırı ile tekrar ele geçirmiştir.
Bölgenin el değiştirmesi ve Türklere geçmesi ise 1071’den sonra gerçekleşmiştir. Sırası ile Anadolu Selçuklu, Ramazanoğulları Beyliği, Memlükler bölgeyi ele geçirmiş ve daha sonra tekrar Ramazanoğulları Beyliği, Bahçe’yi sınırlarına katmıştır.
Son olarak Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine giderken burayı Osmanlı sınırlarına katmıştır. Bahçe, genel olarak çok sorunlar yaşamış ve Osmanlı döneminde huzur bulmamıştır. Özellikle Sultan Süleyman döneminden sonra aşiretler sürekli olarak köyleri yağmalamış ve halk, dağlara çıkmak zorunda kalmıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nda da bu karışıklık devam etmiş ve Fransızlar bölgeyi işgal ettiği için ilçe tamamen boşaltılmıştır. 1921’de Kuvayı Milliye birlikleri Fransızları bölgeden def etmiş ve bölge tekrar huzura kavuşmuştur.
Cumhuriyet sonrasında Çukurova’ya yatırımlar artmış ve Bahçe de bundan nasibini almıştır. İlk kez 1933’te belediye kurulmuş ve Bahçe, Adana’ya bağlanmıştır. 1996 yılında çıkarılan kanun ile Osmaniye il olmuş ve Bahçe ilçesi de, ona bağlanmıştır. Bahçe’ye bağlı olan Hasanbeyli de, ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Bahçe Gezilecek Yerler
Bahçe, onlarca medeniyet görmüş olmasına rağmen tarihi ve turistik birikimi çok yüksek bir ilçe değildir. İlçe merkezinde, bir takım arkeolojik alanlar bulunuyor olsa da, henüz yeterince çalışma yapılamadığından bu değerler gün yüzüne çıkarılamamıştır. Arkeolojik çalışmaların yapılması, mutlaka ilçenin yerel ve Uluslararası arenadaki önemini de artıracak ve turizm potansiyeli oluşturacaktır. Aşağıda Bahçe ilçesinde gezip görmeniz gereken yerleri, maddeler halinde bulabilirsiniz.
Ağcabey Camii
İlçenin önemli ibadethanelerinden olan Ağcabey Camii, ilçenin merkezindeki Atatürk meydanında yer almaktadır. Caminin ilk yapım yılı 15. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır. O yıldan sonra tahribata uğramış ve 19. yüzyılın başında Ağcabey olarak bilinen kişi tarafından restore ettirilmiştir. Caminin sadece minare kısmı tarihi eser özelliğini korumaktadır.
Yapıldığı tarihte oldukça ihtişamlı olduğu bilinen caminin çini süslemeleri çalınmış veya restorasyonlar nedeni ile yok olmuştur. Cami, son olarak 201 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçirilip, tekrar ibadete açılmıştır.
Derviş Paşa Gözetleme Kulesi
Abdülmecit’in komutanlarından birisi olan Derviş Paşa tarafından 1865 yılında yaptırılmıştır. Adından da anlaşılacağı üzere stratejik bir konumdadır ve gözetleme amacı ile yapılmıştır. Ayran boğazını ve Kanlıgeçit bölgesini gözetlemeye imkan veren gözetleme kulesi, günümüze kadar sağlam şekilde gelmeyi başarmıştır.
Şifa Pınarı Mesire Alanı
Kent halkının yoğun ilgi gösterdiği mesire ve yaşam alanı, Bekdemir Köyü yolunun üzerine bulunmaktadır. Buradan çıkan bir kaynak suyunun, cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir, bu neden ile adı şifa pınarı olarak konmuştur. Belediye tarafından su kaynağının çevresi, piknik alanı olarak düzenlenmiştir. Özellikle hafta sonu günlerinde bir hayli yoğun olmaktadır.
Karaoluk mesire alanı ve Arif Yaşar Fettahlıoğlu Kale Parkı da, ilçe halkının vakit geçirdiği turistik mekanlar arasındadır.
İlçeye uğradığınız zaman bu alanlara gelerek, gün boyu güzel vakit geçirebilirsiniz.
Yolunuz Kızlaç Köyü’ne düşerse, 450 yıllık çınarın yanında fotoğraf çektirmeyi de unutmayın.
Bahçe ilçesi ile alakalı söyleyeceklerimiz bu kadar. Eğer orada doğmuşsanız veya ilçeyi çok iyi biliyorsanız, yorum bölümünden diğer Bahçe gezilecek yerler hakkında bize bilgi verebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak