Bal Nedir? Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir?
Bal, dünyanın en değerli ve dayanıklı besinlerinden bir tanesidir. Bu değere sahip olması ise üretim aşamasının mucizevi bir şekilde tasarlanmasından geçmektedir. 1 yemek kaşığı bal için, bir arının en az 20 bin tane çiçeği gezmesi ve onun özünü kullanması gerekmektedir. Yani tek bir yemek kaşığı için, 1 arının tüm ömrünü harcaması gerekmektedir. Bu şekilde düşündüğümüzde ve balın faydalarını da göz önünde bulundurduğumuzda, kahvaltı soframızdaki bu besinin ne kadar değerli olduğunu fark edebiliriz.
Bal Nedir?
Besin değeri çok yüksek olan bal, tatlı olsa da şekerden yapılmaz. Enerji yönünden çok zengindir, 100 gram balda 300 kalori bulunmaktadır. Hastalara şifa olan bal, vücut direncini artırır ve sağlıklı bir yaşam sunar.
Önemli: 1 yaşına kadar bebeklere bal yedirilmesi çok tehlikelidir. Bal içerisinde yaşama ihtimali olan bir bakteri, 1 yaşına kadar olan bebeklerin ölümüne dahi sebep olabilmektedir.
İnsanlığın ilk besin kaynaklarından birisi baldır, bunun sebebi ise doğada bulmak için çok da fazla çaba gerekmiyor olmasıdır. Aynı zamanda balın doğal ortamda ve uygun sıcaklıklarda hiçbir zaman bozulmuyor oluşu, ilkel çağlarda onu çok değerli bir besin haline getirmiştir. Bal, birçok din için de kutsal bir besin sayılmaktadır. Her derde deva olduğunu, asırlar boyunca söylenmiştir.
Bal, arıların vücutlarından salgıladıkları bir maddedir. Çiçeklerden aldıkları çiçek özleri, arıların vücudundaki enzimler sayesinde bala dönüşür. Elbette her balın tadı aynı değildir. Arıların kondukları çiçeklere göre, balın kalitesi ve lezzeti de değişmektedir.
Bal Çeşitleri Nelerdir?
Kekik Balı: Kekik, dağların yüksek yamaçlarında ve tepelerinde yetişen bir bitkidir. Baharat olarak da kullanılan ve çok yapraklı bir bitki olan kekik, arıların da ilgi duyduğu türden bir bitki. O nedenle yüksek yerlere kurulan kovanlarda, kekik balı üretilmektedir. İç hastalıkların birçoğuna fayda gösteren kekik balı, birçok tedavi yönteminde de kullanılmaktadır.
Narenciye Balı: Meyve tadının yoğun bir şekilde alınabildiği bir baldır. Arıların narenciye ekili tarlalarda dolaşması sonucunda, balda C vitamin değeri çok yüksek görülür. Tıpkı narenciyeler gibi, bu bal içerisinde de demir ve fosfat oranı çok yüksektir. Özellikle karaciğer hastalığına sahip olan kişiler tarafından, günde 1 yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.
Kestane Balı: Tıpkı narenciye tarlalarında dolaşan arılar gibi, bu arılar da kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde dolaşırlar ve kovanları da ağaçlar üzerine kurulur. C ve B vitamini içeren bu bal aynı zamanda iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir, zira içerisinde doğal antibiyotik içermektedir.
Çam Balı: En yaygın bal türlerinden bir tanesidir. Çam ağaçları arasında dolaşan arıların üretimi ile gerçekleşir. Balda yoğun bir çam kokusu ve tadı vardır. Fiyat açısından en ucuz ballardan bir tanesidir.
Anzer Balı: Karadeniz Bölgesi’nin doğusundan çıkan bu bal, %100 doğal olması sebebiyle çok değerlidir. Küçük bir kavanozunun bile 100’lerce lira ettiği Anzer Balı, Rize bölgesindeki çiçeklerden elde edilen polenler ile üretilmektedir.
Balın Faydaları Nelerdir?
- Antioksidan özelliğe sahiptir ve iltihaplı hastalıkları önler.
- Mide asitlerini dengeye sokar ve özellikle reflü üzerinde etkilidir.
- Kötü kolesterolü düşürerek, bu rahatsızlığı ortadan kaldırır.
- Kuru öksürüğü keser ve boğaz ağrılarını yatıştırır.
- Enerji verir, sağlıksız ve şekerli atıştırmalıkların yerine doğal bir seçenektir.
- Şeker hastalarının tatlı ihtiyacını karşılar.
Cevap Bırak