Balık Pişirme Teknikleri
Balık Pişirme Teknikleri
3 tarafı denizler ile çevrili bir ülkede yaşıyor olmamıza rağmen maalesef balık kültürümüz, hamsi koydim tavaya da başladim oynamaya dan öteye geçememiştir. Halbuki bizden çok da fazla şanslı olmayan Norveç, 165 ülkeye balık satmaktadır.
Balık, günümüz kırmızı et ve tavuk eti sektörü düşünüldüğü zaman tüketilebilecek en sağlıklı et çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanoğlu halen, okyanuslara ve denizlere yeterince karışmayı başaramadığı için bu asırda da, bu durumun değişmeyeceğini tahmin ediyoruz.
Omega 3 açısından çok zengin bir içeriğe sahip olan balık, en çok ölüme sebep olan kalp ve damar hastalıklarının riskini düşürmektedir. Her yaştan insanın haftada en az 1 kere tüketmesi gereken balık, özellikle çocukların zeka gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Balık, kalsiyum açısından da çok zengin bir besindir ve kemik gelişimini destekler. Özellikle hamsi, turna, uskumru ve sardalya türü balıklar, kalsiyum yönünden zengindir. Lüfer, hamsi, tuna, uskumru ve sardalya türü balıklar da, omega-3 açısından çok zengindir.
Balıkları her zaman mevsimine göre yemek gerekir. Bu nedenle, mümkün olduğunca dondurulmuş balıklardan uzak durmanızı öneriyoruz. Balık elbette kaliteli ve taze olmalıdır fakat yemeğin lezzetini belirleyecek şeylerden birisi de pişirme yöntemidir.
Balığın Türüne Göre Pişirme Yöntemleri
Balık pişirirken ilk dikkat edilmesi gereken şey, balığı yeterli miktarda pişirmektir. Az pişirilirse çiğ kalır fakat fazla pişirildiği zamanda tüm besin değerini kaybeder. Balık türüne göre kızartma, fırında veya ızgarada pişirilebilir. Bazı balıklar ise buğulama, sote ve haşlama yöntemleri ile de hazırlanabilmektedir.
Balık Buğulama: Beyaz etli balıklarda yapılır. Balıklar kendi suyunda ve eklenen domatesler ile birlikte çok kısık ateşte, fırında pişer.
Buğulama için kırlangıç, iskorpit, levrek, lüfer, sardalya, hamsi, kefal, kalkan, karagöz ve çipura tercih edilmelidir.
Balık Kızartma: Eğer balık büyükse mutlaka dilimlenmelidir. Küçük balıklar bir bütün olarak kızartılabilir. Balığın unlanması çok önemlidir, bu sayede tavaya da yapışmamış olacaktır.
Yağlı balıkların kızartılması önerilmez fakat yağsız balıklar, kızartma şeklinde yapıldığı zaman çok lezzetli olurlar. Balık, düşük ateşte kızartıldığı zaman tavadaki yağı çeker. Kırmızı etteki mühürleme olayı, balık içinde geçerlidir. Yağ eklediğiniz tavanın, kızmış olmasına dikkat ediniz.
İzmarit, kalkan, barbunya, dil balığı, hamsi ve istavrit türü balıklar kızartma için uygundur.
Balık Izgara: Izgara yapılacak balıklar yağlı olmalıdır, aksi takdirde ızgaraya yapışırlar. Özellikle iri balıklar tercih edilmelidir. Balıklar, ızgaraya atılmadan önce bıçak yardımı ile çizilmelidir.
Balıkların en yağlı olduğu dönemde tercih edilmesi gereken bir yöntemdir ve balığın en lezzetli hali de elbette ızgarada yapılanıdır. Balıkların yapışmasından endişe ediliyorsa, ızgaraya atmadan önce ayçiçek yağı ile yağlanabilir.
Izgara balık yaparken dikkat edilmesi gereken ilk şey ise mangal ateşinin çok harlı olmaması ve balıkların, ateşe çok yakın tutulmamasıdır.
Izgara için çipura, barbunya, izmarit, kılıç, hamsi, sardalya, uskumru ve palamut önerilmektedir.
Fırında Balık: En temiz balık pişirme yöntemidir zira koku olmaz ve ev pislenmemiş olur. Tek yapılması gereken, balığın birkaç saat önceden limon ve zeytinyağı karışımında bekletilmesidir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına, zeytinyağı ve dilenen sebzeler ile beraber balık yerleştirilir. Pişme süresi ise balığın büyüklüğüne göre 30 ile 60 dakika arasında değişecektir. Fırında en güzel palamut veya torik balığı pişmektedir.
Fırında istavrit, levrek, palamut, sardalya, karagöz ve çipura önerilmektedir.
Balık Pişirmeden Önce Bunlara Dikkat Edin
- Balığınızı veya balıklarınızı çok iyi temizleyin.
- Pişirilmeden önce zeytinyağı sürülüp, dolapta 3 saat kadar bekletilirse, balık çok daha lezzetli olacaktır.
- Balık fırınlandığı zaman mutlaka çevresine veya üzerine dilimlenmiş limon bırakılmalıdır.
- Balık sonrası kokan mutfağı eski haline getirmek için bir cezvede sirke kaynatmak iyi bir çözümdür. Ya da bir mum veya ocak üzerinde limon kabuğunu yakarak da mutfağın kokusunu ferah hale getirebilirsiniz.
Siz en çok hangi balığı tüketmeyi seviyorsunuz? Bilgilerinize okurları olarak sürekli yaptığınız ve herkese tavsiye edeceğiniz balık tariflerinizi bizlere yorum olarak gönderebilirsiniz. Gelen tarifler, bu yazının altında okur tarifleri olarak listelenecektir.
Balık Tüketmenin 10 Faydası
- Bağışıklık sistemini korur
- Omega 3 sağlar
- Zeka geliştirir
- Kalp ve damar sağlığını korur
- Hücreleri yeniler
- Stresi azaltır
- Şeker hastalığını önler
- Alzheimer riskini düşürür
- Eklem ağrılarına iyi gelir
Daha ne olsun? Haftada en az 1 kere balık tüketmeyi unutmayınız.
Başlıklar
Cevap Bırak