Banyodan Sonra Kaşıntı Neden Olur? Tedavisi Nedir?
Kaşıntı, deride bir şeylerin normal olmadığının göstergesidir. Banyodan hemen sonra görülüyor olmasının nedenleri de çeşitli olabilir. Kaşıntılar sadece deri hastalıklarından değil, kansızlık veya vücuttaki parazitler nedeni ile de gerçekleşiyor olabilir. Her ne kaynaklı olursa olsun, uzun süredir var olan bir kaşıntı söz konusu ise bunu ciddiye almanız gerekmektedir.
Kaşıntı Nedir?
İlaç kullanımı, yanlış şampuanlar, alerji, egzama, mantar hastalıkları veya uyuz. Bunların tamamı kaşıntıya neden olabilir. Bunlara ek olarak onlarca farklı faktör de yine banyodan sonra veya normal zamanlarda kaşıntıya yol açabilir.
Kaşıntı deyip geçmemek lazım. Sürekliliği olan bir kaşıntı, insanları en az şiddetli bir ağrı kadar rahatsız edebilir. Uykusuzluğa neden olur, iş hayatını olumsuz etkiler ve kişi tedavi olarak kaşıntıdan kurulamazsa, işin sonu depresyon ile dahi bitebilir.
Kaşıntı yüzünden tarihte intihar etmiş çok sayıda insan bulunmaktadır. Kaşıntı, aslında vücudun bir uyarısıdır. Burada bir sorun var, bunu çöz demesidir. Bunu deri yolu ile yapmaktadır.
Kaşıntı Neden Olur?
Kaşıntının nedenini bulmak bazen çok kolay olmayabilir. Hekimler kaşıntının kaynağını araştırırken hastanın yaptığı işi, yaşını, mevcut hastalıklarını, kullandığı ilaçlarını, hastanın psikolojik durumunu ve banyo alışkanlıklarını dikkate almak zorundadır.
Yaygın olan görüşün aksine, kaşıntı her zaman deri kaynaklı olmaz. Kullandığınız bir ilaçta bulunan maddeye alerjiniz olabilir veya kullandığınız şampuan içerisinde yer alan bir madde de bu katlanılmaz derdi çekmenize neden oluyor olabilir.
İç organ kanserleri, bağırsak parazitleri, şeker hastalığı ve hepatit de bazı kişilerde kaşıntıya yol açabilmektedir.
Elbette kaşıntının en çok rastlanan nedeni, deri kaynaklıdır. Deri kuruluğu, kaşıntıya neden olur. Özellikle ilerleyen yaşlar ile deri esnekliğini ve nem oranını kaybeder. Bu da kaşıntıya kapı aralar. Deri artık eskisi kadar su tutamayacaktır. Özellikle sert bir şekilde banyoda derisini sürten veya çok sıcak su ile banyo yapan kişilerin derileri, daha erken yaşta tahrip olur.
Derideki koruyucu tabakayı aşındırmamak için ılık su ile banyo yapmalı ve sert lifler ile derinize zarar vermemelisiniz. Deride görünen hiçbir şey olmamasına rağmen kaşıntı söz konusu ise muhtemelen iç hastalıklar nedeni ile kaşıntı ortaya çıkmıştır. Uzman bir dermatolog, başvurmanız gereken ilk hekim olacaktır.
Hekimler eğer deride bir bulgu bulamazlar ise kan testleri yaparak vücuttaki demir oranını kontrol edecek ve tiroid seviyelerine bakacaktır. Bağırsak parazitleri için de idrar veya dışkı testleri talep edilebilir. Bu süreçte, sadece dermatolog değil birden fazla uzman hekim ile görüşülmesi muhtemeldir.
Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle kaşıntının altında yatan neden bulunacak ve ona göre tedavi yolu çizilecektir. Altta yatan faktör bulunduktan sonra tedavi süreci kolaydır. Hekim uygun ilaçları reçete eder ve hastadan bazı yaşam değişiklikleri talep eder.
Aşırı terlemeden kaçınmak, banyoda sıcak suya maruz kalmamak, serin ve klimalı bir ortamda yaşamak, hafif giyinmek, pamuklu giyinmek ve cildi nemli tutmak, kaşıntıyı azaltacaktır. Çok sıkı giyen kişilerin derileri de erken yaşlarda esnekliğini kaybetmektedir.
Deri Nasıl Nemlendirilir?
- Banyonuzu ılık su ile yapınız ve kısa sürede banyodan çıkınız.
- Haftada 2 veya 3 kere banyo yapmak yeterlidir. Çok gerekmedikçe bundan daha fazla banyo yapmak vücudunuzu temizlemekten ziyade savunma mekanizmasını bozacağı için mikroplara açık hale getirmektedir.
- Banyoda kese ve lif kullanmayınız. Temizlik malzemelerini eliniz ile vücudunuza sürünüz.
- Banyo sonrasında kullanacağınız bornoz veya havlu pamuk ürünü olmalıdır. Deri kurumadan nemlendirici kullanmanız da iyi olacaktır.
- Kolonya gibi alkol bazlı maddeleri derinizden uzak tutunuz. Buna bir takım jel ve parfümler de dahildir.
- Vücuda ilk temas eden iç çamaşırlarının pamuklu olmasına dikkat ediniz.
- Yüksek veya düşük ısılı ortamlarda uzun vakit geçirmeyiniz. Dar elbiselerden kaçınınız ve daima mevsimine uygun şekilde giyinin.
Alerji testi yaptırın. Kullandığınız bir üründeki etken madde, banyodan sonra kaşınmanıza neden olabilir.
Başlıklar
Cevap Bırak