Baş Ağrısı ve Burun Kanaması Neden Olur?
Burun kanaması, her insanın başına gelebilecek ve toplumda yaygın olarak görülen bir şikayet olarak bilinir. Bazı insanların başına sadece birkaç kez gelirken, bazılarında ise sık sık meydana gelebilmektedir. Çoğu zaman zararsızdır fakat kronik hale gelmesi, yaşamı tehdit edebilir.
Özellikle çocuklarda görülmesi, anne ve babaları tedirgin edebilir. Burun kanamasının en yaygın nedeni, mukoza içerisindeki kılcal damarların yara alması veya çatlamasıdır. Burun ön kısmında, birkaç damarın birleştiği bir nokta bulunmaktadır. Burun kanamalarının çok büyük bölümü, burada gerçekleşen yaralar sonucunda ortaya çıkar.
Burun Kanamasının Türleri
Burun kanaması, burnun kanadığı bölgeyi düşünürsek iki türe ayrılabilir. Bu türlerin adın ön ve arka kanamalar olacaktır. Her 10 burun kanamasından 9’u ise ön burun kanamalarını oluşturmaktadır. Damar ağlarının burnun ön tarafında birleştiği noktada oluşan yara nedeni ile kanama gerçekleşir. Bu kanamaların kontrol edilmesi kolaydır, çoğu zaman hastaneye başvurulması dahi gerekmez zira kanama kısa sürede vücudun kendisi tarafından kontrol altına alınır. Yapılması gereken sadece pamuk veya bir bez ile kanayan bölgeye hafif baskı uygulamaktadır.
Arka burun kanamaları ise daha az görülür fakat daha tehlikelidir. Genelde ileri yaşlarda daha sık görülür ve bir atar damardan kaynaklanır. Bu nedenle tedavisi için kişinin hastaneye başvurması gereklidir. Bu kanama durumunda, mutlaka bir KBB uzmanının hastayı tedavi etmesi gerekir.
Burun kanamalarının toplumda her yıl ne kadar yaşandığı bilinemez zira hastaların çok büyük bölümü hastaneye gelmez. Kanamalar özellikle çocuk yaşlarda, dışarıdan gelen top veya yumruk darbeleri ile gerçekleşir. Bu darbe çok şiddetli ise hayati tehlike oluşturabilir. Burun kanamaları ciddiye alınmalı ve tıbbi yardıma başvurulmalıdır.
Özellikle kronik hale gelmiş burun kanamalarının altında farklı bir hastalık da yatıyor olabilir. Tekrarlayan özellik taşıyan burun kanamalarının altında yatan faktörler, uzman hekimler tarafından araştırılmalıdır.
Burun Kanaması Neden Olur?
Burun kanamasına tümörler, travmalar, septal anormallik, iflamatuar hastalıklar, kalıtsal nedenler veya sebebi bulunamayan nedenler sebep olabilir.
Burun kanamasına neden olan en yaygın faktör, travmadır. Travma sonucunda burun herhangi bir darbe almasa dahi kanayabilir. Buna ek olarak burunda bulunan yabancı cisim, sinüs enfeksiyonları, uzun süre kuru hava solumak veya yüz travmaları da burun kanamasına neden olur.
Küçük çocuklar, henüz cisimleri tanımlayamadığı için burunlarına leblebi, düğme veya bezelye gibi yabancı cisimleri iterler. Çoğu zaman bu cisim ebeveynler tarafından çok geç fark edilir. Bu cisim içeride yaralanmaya neden olabileceği gibi enfeksiyon başlangıcını da tetikleyebilir. Bu tür küçük cisimlerden çocuklarımızı okul çağına kadar uzakta tutmakta fayda vardır.
Kullanılan bazı burun spreyleri de, hassas bünyelerde tahribata neden olabilmektedir. Özellikle havadaki nem oranının düşük olması, burun tahrişini tetiklemektedir. Burun septumunda eğrilik var ise bu da içeriye giren hava akımını etkileyecek ve burun kanamalarına neden olacaktır.
Kanamaya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Burun kanamasına alerjik rinit, yüksek tansiyon, sinüzit, pıhtılaşma sorunları ve kanla ilgili diğer hastalıklar da neden olabilir. Kişinin yaşlanması da başlı başına burun kanamasını artıran nedenler arasındadır. Yaşlı kişilerin, iklimi çok kuru bölgelerde yaşaması önerilmez.
Damar kırılganlığı yaşayan kişilerde de burun kanaması sık görülmektedir.
Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Burunda eğer az miktarda kanama varsa ve bu kanama, tekrarlayan bir kanama değilse, tedavi gerektirmez. Kanama durmuyorsa, ancak o zaman vakit kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu sırada kanı bir pamuk yardımı ile durdurmaya çalışmak faydalı olacaktır. İlk gelen kanın boşalmasına izin verilmelidir, burun içinde kalması gereksiz yere kafa içi basıncını artıracaktır.
Kanama sadece iz şeklinde oluyorsa, bu süreçte burnunuzu karıştırmayın ve çok şiddetli sümkürmeyin. İz şeklinde olan kanamalar, kılcal damarların tahriş olduğunu fakat tam olarak yaralanmadığını göstermektedir. Bir süre dikkat ederek damarların kendisini onarmasına izin vermelisiniz. Bu çatlamalar sürekli oluyorsa, nemsiz bir ortamda yaşıyor olabilirsiniz. Şehir değiştirme gibi bir lüksünüz yok ise evinize buhar makinesi alarak, en azından yaşam alanınızdaki nem oranını artırabilirsiniz.
Burun kanaması gerçekleştiğinde, sakinliği korumak önemlidir. Kanama gerçekleştiğinde hasta dik oturmalı ve başını hafifçe öne eğmelidir. Başınızı tam tersi yöne kaldırmanız, kanamayı durdurmaz. Tam aksine kan yutmanıza neden olur ve kafa içerisindeki basıncı yükseltir.
Ağza kan gelmiş ise bunu tükürün, kan yutmak mide bulandırır ve bir de kusma gibi bir sorunu karşınıza çıkarabilir.
İlk kan aktıktan sonra burun deliklerinizi iki parmağınız ile sıkarak, yaklaşık olarak 10 dakika bu şekilde tutunuz. Burnunuzun kan dolduğunu hissediyorsanız, ara ara bu kanı boşaltınız. Bu süre sonrasında hala kanama durmamış ise mutlaka hemen acil servise gidiniz.
Kanama durmuş ise sonrasında burunda tahrişe neden olabilecek her türlü eylemden uzak durunuz.
Kış mevsiminde insanların düştüğü hatalardan en yaygını, pencereleri hiç açmamaktadır. Bu nedenle bir süre sonra içerideki ne oranı düşer ve hem pis, hem de nemsiz bir hava ile yaşarsınız. Bu da burun içerisindeki flora için sağlıksızdır. Çocukların gelişimi dahi bu durumdan olumsuz etkilenir. Öğle saatlerinde evinizi 5-10 dakika havalandırarak, evin içerisindeki hava dengesinin sağlanmasına destek olunuz.
Çocuklarda Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda burun kanaması, yetişkinlerden farklı değildir. Ebeveynlerin bu esnada sakin olması ve çocuklarını da sakin tutması önemlidir. Çocuklardaki burun kanamaları genelde erişkinlerde olandan çok daha zararsızdır ve hızlı geçer. Tıpkı büyüklerde olduğu gibi büyük bölümü ön kısımdan kaynaklı ortaya çıkar.
Burun kanaması 2 yaşından itibaren başar ve 10 yaşına kadar sık görülür. Eğer yenidoğan ve ona yakın bebeğinizde burun kanaması söz konusu ise hemen doktorunuza gidiniz. Bebeklerde burun kanaması, olağan karşılanmaz ve bir uzman tarafından incelenmesi gerekir.
Tedavi süreci, yetişkinler ile tamamen aynıdır. Çocuğunuza dik oturmasını ve başını hafif öne eğmesini söyledikten sonra burun deliklerini fazla bastırmadan iki parmağınız ile sıkarak kapatınız. 10 dakika sonra kanama durmamış ise mutlaka acil servise gidiniz.
Burun Kanaması İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
- Burun kanamasına, yüksek ateş eşlik ediyorsa.
- Kanama ile beraber kusma da söz konusu ise.
- Kalp atışı hızlanmış ise.
- Nefes darlığı varsa.
- Baş dönmesi varsa.
- Yakın zamanda kemoterapi tedavisi görülmüş ise.
- Cilt döküntüleri varsa.
- Bilinç kaybı veya bilinçte bulanıklık söz konusu ise.
- Kısa süre içerisinde birkaç kez tekrarlamış ise.
- Kan kayıp miktarı çok fazla ise.
- Uygulanan basınca rağmen 10 dakika sonra hala kanama devam ediyorsa.
- Kişide kan pıhtılaşmasını etkileyecek bir hastalık var ise.
- Böbrek ve karaciğer hastalığı var ise.
- Ciltte morarmalar görülüyor ise.
- Kanamaların atak şeklinde ara ara gelmesi durumunda.
- İdrar veya dışkıda kan görülmesi durumunda.
- Burnu kanayan kişi düzenli olarak aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa.
Mutlaka en kısa zamanda acil servise başvurmalıdır. Burun kanaması basit gibi görülse de, kişiyi ölüme kadar götürebilecek bir rahatsızlıktır. Bu nedenle yukarıdaki maddeler söz konusu olduğunda, kesinlikle ihmal etmeden en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşunun acil servis bölümüne başvuruda bulununuz.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrısına çok sayıda hastalık neden olabilir. Toplumda en yaygın olarak görülen ise gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu baş ağrısı stres ve kaygılar nedeni ile kişinin tabiri caiz ise gerilmesi sonucu ortaya çıkar. Başın tamamını saran bir ağrıdır. Genelde günün orta saatlerinde görülür. Kişi bu ağrıları sürekli olarak çekiyorsa, bir süre sonra ağrı kesiciler de işe yaramayacaktır.
Uzun süre ağrı kesici kullanan veya tek seferde birden fazla ağrı kesici kullanan kişiler, bir süre sonra böbrek hastalıkları ile baş başa kalacaktır. Bu nedenle çaresiz baş ağrıları bulunan kişiler kendi iradeleri ile ağrı kesici içmeyi sonlandırmalı ve kişiye özel tedaviyi tercih etmelidir.
Toplumda en çok görülen 2. baş ağrısı türü ise migrendir. Migren, toplumda çok sık görülür ve tek taraflı bir ağrıdır. Halk tabiri ile başım zonkluyor rahatsızlığıdır. Şiddetli hale gelmesi, mide bulantısına ve kusmaya da neden olabilir.
Migren ağrısı, kişinin eğitim ve kurumsal hayatını olumsuz etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Bunun için özel ağrı kesiciler kullanılır fakat mutlaka kişiye özel olarak doktor tarafından reçete edilmelidir. Her migren ilacı, her migren hastasına işe yaramamaktadır. Özellikle ağrılar çok sık geliyorsa ve artık ilaçlar etki etmiyorsa, tekrar hekime başvurulmalı ve alternatif ilaçlar denenmelidir. Migren ağrısının kalıcı bir tedavisi yoktur, kişi ömür boyu ilaç kullanmalıdır. Yaşam şartlarının iyileşmesi ve kişinin stresten uzak kalması, ağrıların doğal çözümleri arasında yer almaktadır.
Bazı kadınlarda, sadece adet dönemlerinde görülen migren atakları olmaktadır. Bu durumda kişi sadece adet döneminde ilaç tüketerek, hastalık ile mücadele edebilir.
Migrenden sonra en çok görülen baş ağrı tipi de nevralji olarak bilinir. Bu baş ağrısı genelde çok kısa sürelidir ve çok şiddetli olarak gelir. Kişi adeta başıma birisi elektrik veriyor yorumunu yapar. Bu rahatsızlığın tedavisinde epilepsi ilaçları kullanılmaktadır. İlaç tedavisi sonuç vermez ise sinir engellenmesi tedavisi kullanacaktır. Bu tedavide sinire direkt ilaç verilir ve uzun süreli uyuşması sağlanır.
Yukarıdaki nedenlere ek olarak çok sayıda baş ağrısı etkeni de bulunmaktadır. Yükse tansiyon, kan basıncının artması veya nörolojik birçok hastalık da baş ağrısına neden olabilir. Bazen fiziksel hiçbir neden olmasa da kişi psikolojik sorunlar nedeni ile baş ağrısı çekebilir.
Başım Ağrıyor Ne Yapmalıyım?
Öncelikle baş ağrısı ilk defa geliyorsa, çok endişelenmeyin. Baş ağrısı inanılmaz şiddetli ise ve daha önce yaşadıklarınıza hiç benzemiyorsa, hemen bir doktora başvurun.
Geceleri baş ağrısı nedeni ile uyanıyorsanız, mideniz bulanıyorsa veya baş ağrısı hayatınızda hiç yaşamadığınız bir tipte ise hemen doktora başvurun.
Baş ağrıları, bazen beyin kanaması gibi ölümcül durumların ilk belirtisi olabilmektedir.
Baş ağrısı olan kişiler, ağrı kesicileri bir süre sonra şekerli draje gibi tüketmeye başlarlar. Bu ilaçlar masum gibi görünür fakat değildir. Bir süre sonra mide ve böbrekler üzerinde kalıcı hasar bırakırlar ve ne yazık ki bunların tedavisi yoktur. Bu nedenle uzun süreli ağrı kesici kullanımı tehlikelidir. Haftada 1’den fazla ağrısı kesici almanız gerekiyorsa, bu sizin baş ağrısı hastası olduğunuzu gösterir. Hemen bir nöroloji doktoruna başvurarak, size en uygun tedavinin yürütülmesini sağlayınız.
Migren Ömür Boyu Çekilir Mi?
Migren, çocukluk döneminde çok fazla görülmez fakat sonrasında her yaştan insanda görülebilir. Çoğunlukla kişinin hayatındaki belirli bir dönemde yaygın olarak görülür. İstatistiklere bakıldığı zaman 20 ile 55 yaşlar arasında daha sık görülmektedir. Yaşam boyu sürer fakat ileri yaşlarda şiddetli ve sıklığı azalır.
Migren tamamen ortadan kaldırılamaz. Önleyici birçok tedavi mevcuttur. İlaç tedavisine ek olarak kişi bol su içmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve stresten uzak durmalıdır. Bu 3 madde bile ağrıların şiddetini önemli ölçüde azaltacak ve sıklığını da düşürecektir.
Çocuklarda Baş Ağrısı
Migren, çocuklarda da görülen bir hastalıktır. Tedavi edilmesi önemlidir zira eğitim hayatını olumsuz etkileyebilir.
Baş ağrısının altında yatan neden daha ciddi de olabilir. Çocuğumuzun ‘başım ağrıyor’ yakınmalarını ciddiye almalı ve bir nöroloji uzmanından randevu almalıyız. Çocukta ruhsal sorular da söz konusu olabilir, bu konunun üzerine de düşmeli ve bir ruh sağlığı uzmanından da görüş almalıyız.
Burun Kanaması ve Baş Ağrısının Aynı Anda Olması
Baş ağrısı ile beraber burun kanaması olması, kafa içindeki basıncın eseri olabilir. Kesinlikle ciddiye alınmalıdır, beyin kanamasına dahi işaret ediyor olabilir. Tekrarlanması beklenmeden, acil servise gidilmelidir. Baş ağrısı, burun kanaması sonrasında geçmiyor ise durum daha da tehlikeli olabilir.
İki faktör aynı anda görülüyorsa, her şartta sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Başlıklar
- 1 Burun Kanamasının Türleri
- 2 Burun Kanaması Neden Olur?
- 3 Kanamaya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
- 4 Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
- 5 Çocuklarda Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
- 6 Burun Kanaması İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
- 7 Baş Ağrısı Neden Olur?
- 8 Başım Ağrıyor Ne Yapmalıyım?
- 9 Migren Ömür Boyu Çekilir Mi?
- 10 Çocuklarda Baş Ağrısı
- 11 Burun Kanaması ve Baş Ağrısının Aynı Anda Olması
Cevap Bırak