Bebekle Birlikte Uyumanın Riskleri ve Faydaları
Bazı çalışmalar, bebekle yatak paylaşımının yararlı olduğunu söylerken, diğerleri uygulamayı ciddi sağlık riskleriyle ilişkilendirmiştir. Peki, yeni ebeveynler ne yapacak?
Hem Pediatri Akademisi hem de Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu, bir bebekle aynı koltukta veya yatakta uyumak olarak tanımlanan bir bebekle yatak paylaşımını karşı şiddetle tavsiye eder.
Ancak , Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yapılan 2013 tarihli bir araştırmaya göre , bir ebeveynle bir yatağı paylaşan bebeklerin yüzdesi, 1993-2010 arasında iki katından fazla,% 6.5’ten% 13.5’e yükseldi.
Bu yılın başlarında Pediatri Akademisi ani bebek ölüm sendromunun (SIDS) birincil nedeni olarak yatak paylaşımını belirttiği bir çalışmada, 1-12 aylık bebekler arasında önde gelen ölüm nedeni olduğunu bildirdi.
Yayınlanan çalışma, 2004-2012 yılları arasında meydana gelen 8,207 bebek ölümü arasında, bebeklerin% 69’unun ölüm anında yatak paylaşımı olduğunu bulmuştur.
Yatak paylaşımı aşırı ısınma, yeniden nefes alma veya hava yolu tıkanıklığı, kafa örtüsü ve tütün dumanına maruz kalma riskini artırabilir. Bunların tümü SIDS için risk faktörleridir.
Ayrıca, bebek güvenliği için tasarlanmamış bir yetişkin yatakta yatak paylaşımı böyle boğulma, asfiksi, tuzak, düşer ve boğma olarak kaza sonucu yaralanma ve ölüm için ek riskler için bebeği ortaya çıkarır. Bebekler özellikle yaşamın ilk 3 ayında olanlar ve erken ve / veya düşük doğum ağırlığına sahip olanlar – muhtemelen olgunlaşmamış motor becerileri ve kas gücü potansiyel tehditlerden kaçmayı zorlaştırdığı için en yüksek risk altındadır.
Daha yakın bir tarihte, Pediatri Akademisi tarafından yapılan bir başka araştırma, bebekle kanepe üzerinde yatmanın bile SIDS riskini önemli ölçüde artırdığını buldu. Araştırmacılar, 9.073 uyku kaynaklı bebek ölümünün% 12,9’unun kanepelerde meydana geldiğini buldular. Bu bebeklerin çoğu öldüğünde kanepeyi başka bir kişiyle paylaşıyordu.
Çalışma istatistiklerinin yanı sıra, bazı raporlar yatak paylaşımı nedeniyle bebek ölüm riskinin çok gerçek olduğunu göstermiştir.
2012’de İngiltere gazetesi Daily Mail , Idaho’daki 3 haftalık ikiz bebeklerin, anneleri yatağında uyurken yanlışlıkla onları boğduktan sonra öldüklerini bildirdi. Birkaç ay sonra gazete, annenin uykusunda onu yuvarlarken bebeğini yanlışlıkla boğduğu başka bir olayı bildirdi.
Pediatri Akademisine göre, ebeveynlerin çok yorgun olması, sigara içmesi, alkol kullanması veya uyuşturucu alması durumunda yatak paylaşımı risklidir.
Yatak Paylaşımı ve Emzirme
Birçok annenin bebekleriyle yatak paylaşmayı istemesinin başlıca nedeni uzun süreli emzirmeyi teşvik etmektir.
Emzirme Tıp Akademisi emzirme konusunda yatak paylaşımını destekler. Ve geçen yıl, yayınlanan bir çalışma, bebekleriyle düzenli olarak yatak paylaşımı yapan annelerin daha uzun süre emzirmenin daha olası olduğunu ileri sürdü. Birçok başka çalışma da aynı sonuca varmıştır.
Birçok anne için emzirme bir mücadeleye dönüşebilir. Gece boyunca çeşitli vesilelerle kendilerini yataktan kaldırıp ve bebekleri beslenirken uyanık kalmaya çalışmak; ve bunu her gece tekrar etmek yorucu olabilir ve bu durum birçok annenin emzirmeyi tamamen bırakmasına neden olabilir.
Bu nedenle birçok ebeveyn yatak paylaşımını uygun bir seçenek olarak görmektedir; anne daha fazla uyurken bebek beslenebilir.
“Bebeklerin doğuştan itibaren dokunulması ve tutulması gerekir. Gündüz ve gece fiziksel yakınlığa sahip olmaktan hoşlanırlar ve bu tür bir bağlantıdır. Bebeğin sıcaklık, konfor ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için gereklidir.”
Yatak paylaşımıyla ilgili devam etmekte olan tartışmalara rağmen, çocuk sağlığı kuruluşları ve sağlık uzmanlarının bir şey konusunda hemfikir olduğu görülmektedir: bebeklerle yatak paylaşımı kararı sadece ebeveynlere aittir.
Boğulma riskinden kaçınmak için bir bebek yastıktan uzak tutulmalıdır ve ebeveynler bebeğin yataktan düşmemesini veya yatak ile duvar arasında sıkışmamasını sağlamalıdır.
Ebeveynler ayrıca yatak örtülerinin bebeğin yüzünü örtmemesine dikkat etmeli ve bebekler tehlikeli bir konuma gelmeleri durumunda yatakta yalnız bırakılmamalıdır.
Ayrıca, ebeveynler sigara içiyorlarsa veya uyuşturucu veya alkol tüketmişlerse çocuklarıyla aynı yatağı paylaşmamalıdır.
Cevap Bırak