Bebeklerde Çatlamış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir?
Yeni doğan bebeklerin vücudu, rahmin nemli ortamına alıştığından dolayı doğumdan sonra dudakları kurumuş yada çatlamış gibi görünebilir. Bu durum herhangi bir sağlık sorununa işaret etmez iken eğer şüphelenilen bir durum var ise uzmana başvurmak en doğru adım olacaktır.
Bebeğin dudağındanki kızarıklık yada çatlaklamalar bir sorun gibi görünsede endişe edilecek bir rahatsızlığın habercisi değildir. Bu durum nemlendiriciler ve merhemler ile düzeltilebilir. Tabi bu durumlar için kendi yetişkinler için bir nemlendirici ya da merhem kullanılmamalı.
Eğer bu görüntü sizi rahatsız ediyor ise bir sonraki doktor kontrolünde bu durum hakkında doktora bilgi verebilirsiniz. Genelde bir sorun teşkil etmeyen kuru dudaklar bazı durumlarda bebeğin susuz kaldığınıda anlatıyor olabilir. Eğer dudaklardaki çatlama sadece görüntü itibari ile problem ise evde hazılanacak birkaç ürün ile bu durum giderilebilir.
Yenidoğan Bebeklerde Çatlamış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir?
Yenidoğan bebeklerin dudaklarındaki çatlama herhangi bir rahatsızlığın semptomu değilken bu görüntü kişiyi rahatsız ediyor ise evde hazırlayacağı tarifler ile bu durumu düzelebilir. Bebek dudaklarında kurum yada çatlama belirtilerini şu durumlarda anlayabilirsiniz:
- Ağrılı, kırmızı veya kuru görünen dudaklar
- Dokunma hissi veren dudaklar
- Dudak yüzeyinde görünen ve zamanla daha derinleşen çatlaklar
- Kanama çatlakları
- Dudakların etrafındaki cildin koyulaşması
Lanolini Bebeğin Dudaklarına Sürebilirsiniz
Anne bebeğini emzirirken çatlayan meme uçlarını iyileştirmek için lanolin kremini kullanır. Lanolin doğal olarak koyunun yünü içinde bulunan bir maddedir. Bu kremi yeni doğan bebeğinizin dudaklarında güvenle kullanabilirsiniz. Lanolin bebeğin dudağında oluşan çatlaklara ve ağrılara karşı yatıştırıcı ve nemlendirici bir fayda sağlayacaktır.
Anne Sütünü Kullanabilirisiniz
Anne sütü yeni doğan bebeklerin bağışıklığını güçlendirmek ve hastalıklar ile savaşmak için antikorlarla doludur. Doğumdan sonraki günlerde anne sütü yeni doğanları virüs ve bakterilerden korumak için kolostrum içerir. Bebeğinizin kuruyan ev çatlayan dudaklarına birkaç damla anne sütü damlatarak, bebeğin dudaklarının nemlenmesine ve rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bu işlem bebekte enfeksiyon riskini azaltır.
Bebeğin Çatlayan Dudaklarına Yağ ve Vazelin Uygulayın
Bebeğinizin çatlayan ve kuruyan dudaklarına zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlar uygulayarak nemlendirebilir ve rahatlatabilirsiniz. Bu yağları parmak ucunuz ile bebeğin dudaklarına sürdüğünüzde dudak yumuşar ve kuruluğu azalır.
Bebeğin dudaklarına vazelin uygulamak gün içinde çatlakların ve kuruluğu eğer varsa ağrısını ve görüntüsünü ortadan kaldıracaktır. Fakat kullanımına dikkat edilmediği takdirde, bebek yutarsa ishal, mide ağrısı ve öksürüğe neden olabilmektedir.
Bebekler İçin Dudak Balsamı Kullanın
Dudak balsamları da bebeklerin çatlayan ve kuruyan dudaklarının onarımında oldukça işlevseldir. Fakat dudak balsamı kullanırken ürünün yetişkinler için değil bebekler için üretildiğinden emin olun. Çünkü yetişkinler için üretilen balsamlar kimyasallar içerir. Bebekler için satılanlar ise bitkisel ürünlerden imal edilir. Bu tip merhemleri kullanamdan önce doktorunuza ya da bir çocuk doktoruna danışmadan hareket etmeyin.
Soğuk Hava Koşullarına Dikkat Edin
Bebeğiniz özellikle kış aylarında doğdu ise bebeğin ortamını sıcak tutmak bebeğin cilt sağlığı için oldukça önemli. Bulunduğu ortamdan daha sıcak veya soğuk ortamlara ani giriş çıkışlarda da bebeğin dudakları zarar görebilir. Bu sebepten bebeğinizin ortam sıcaklığını sabit tutarak evden dışarıya çıkardığınızda korunmasına özen göstermelisiniz.
Soğuk havanın yanı sıra rüzgarlar ve güneş ışınları da bebeğin dudaklarında kuruluk ve çatlaklara neden olabiliyor. Bu sebepten bebeğinizin genel cilt bakımına özen gösterin ve tehlike oluşturabilecek durumlarda tedbirinizi önceden alın.
Nemlendirici Kullanın
Bebeğin cildine yada dudakları için kullanılan nemlendiricilerin yanında evdeki havanın nem oranın artmasını sağlayan nemlendirici cihazlardan da kullanabilirsiniz. Bebekler için sıklıkla kullanılan nemlendirici cihazları bulunulan ortamın nem oranını artırarak bebekler için daha kolay nefes alma ve benzeri faydalar sağlar.
Düzenli Beslenmesine Özen Gösterin
Düzenli beslenmeyen bebeklerde su kaybı olduğundan hızla dudaklarında kuruma başlar. Beslenmenin yanında kusan bebekler su kaybı yaşayacağından yine dudaklarında çatlama gözlemlenecektir. Bu gibi durumların önüne geçmek için yeni doğan bebekleri 1-3 saatte bir ya da günde 8 yada 12 kez beslemek gerekmektedir.
Çatlamış dudaklara sahip bir bebek normalden daha az yemek yiyor ve bebek bezi daha az ıslak ise bu bebeğin susuz kaldığına işaret eder. Bebeğinizin susuz kaldığını düşündüğünüzde derhal tıbbi yardım almalısınız.
Yenidoğanda Çatlamış Dudaklara Ne Sebep Olur?
Yenidoğan bebeğin susuz kalmasının dışında birden fazla sebeple çatlak dudaklara sahip olabilir. Bu sebeplerden biride kronik durumlardır. Kronik olarak bebeğin dudaklarını çatlak oluşu herhangi bir tehlike içermez.
Kuruluk
Yenidoğan bebek anne sütünü yada anne sütü yerine aldığı mamayı yeterince almazsa susuz kalabilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde anne sütüne ek olarak bebeğin susuz kalmaması için doktordan takviye önerisi alınabilir.
Bir bebeğin bir gün içinde kaç adet ıslak bez değiştirdiği de susuzluk açısından bir fikir verebilir. Yenidoğan bir bebek günde dört veya daha fazla ıslak dışkı yaparken 6. haftadan itibaren bu sayı düşmeye başlar.
Bebeklerde dudaklarda kuruluğun dışında susuzluğu belirtisi şunlardır:
- Batık bir fontanel, bir bebeğin kafasındaki “yumuşak nokta”
- Baygın gözler
- Gözyaşı olmadan ağlamak
- kuru cilt
- Soğuk, lekeli eller veya ayaklar
- Uyuşukluk
- Hızlı bir kalp atışı
Cilt Dökülmesi
Yenidoğan bebekler dış dünyaya adapte olduğundan vücudundan bir takım deri dökülmeleri olabilir. Bunun yanında kuru dudaklarada sıkça rastlanmaktadır.
Emme yada Yalanan Dudaklar
Yenidoğan bebeklerin güçlü bir emme iç güdüsü vardır. Bu sebeple meme emmedikleri süreler içinde de dudaklarını emip yalayarak kurutabilir. Bu zamanla çatlaklarada yol açabilir.
Cilt Hassasiyetleri
Hassas cilde sahip yeni doğanlarda dışarıdan gelen herhangi kimyasal bir ürün ciltte kuruluğa ve çatlamaya yol açabilir. Örneğin makyajlı birinin bebeği öpmesi yada bezler, ıslak mendiller, kremler ya da merhemler hassas ciltli bebeklerde kuruluk veya döküntüye neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli
Bebeğin kuruyan ya da çatlayan dudaklarını evde bulabileceğiniz nemlendiriciler ya da losyonlar ile geçiremiyorsanız çocuk doktorundan yardım almanız gerekmektedir. Yukarıdaki susuzluk belirtilerini gözlemliyor ve aldığınız önlemlere rağmen susuzluğu geçiremiyorsanız bebeğinizi doktora göstermenizi tavsiye ederiz.
Yenidoğan Çatlak ve Kuru dudaklar İçin Önlem
Yeni doğmuş bebeğinizin çatlamış dudaklara sahip olmasını engellemek için:
- Evin sabit, ortam sıcaklığında tutulması ve gerekir. Bir nemlendirici kullanılması havanın çok kurumasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Bebeğin dışarıda soğuktan, güneşten ve rüzgardan koruyabildiğinde hava şartlarına uygun giysiler giydiğinden emin olun.
- Bebeğin cildinin yetişkin cildinden daha ince ve daha hassas olduğuna dikkat etmek ve bebek için güvenli olmadıkça herhangi bir losyon veya krem kullanmaktan kaçının.
- Yenidoğan bebeği düzenli olarak beslemek ve sıcak havalarda beslenmesini arttırmak, bebeğin yeterince sıvı almasına yardımcı olabilir.
Yenidoğan bebeklerde çatlamış ve kurumuş dudakların görülmesi yaygındır ve nadiren endişe edilmesi gereken bir durumdur. Doğru önleme yöntemlerini kullanmak ve yeni doğmuş bebeğin dudakları çatlamaya başladığında hızlı bir tedavi yöntemi aramak, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Lanolin, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve anne sütü, yenidoğanın dudaklarını nemlendirmeye yardımcı olabilir.
Evde aldığınız bu önlemler yardımcı olmazsa veya yenidoğan bebek başka semptomlar gösterirse, doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
Başlıklar
- 1 Yenidoğan Bebeklerde Çatlamış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir?
- 2 Lanolini Bebeğin Dudaklarına Sürebilirsiniz
- 3 Anne Sütünü Kullanabilirisiniz
- 4 Bebeğin Çatlayan Dudaklarına Yağ ve Vazelin Uygulayın
- 5 Bebekler İçin Dudak Balsamı Kullanın
- 6 Soğuk Hava Koşullarına Dikkat Edin
- 7 Nemlendirici Kullanın
- 8 Düzenli Beslenmesine Özen Gösterin
- 9 Yenidoğanda Çatlamış Dudaklara Ne Sebep Olur?
- 10 Ne Zaman Doktora Gidilmeli
- 11 Yenidoğan Çatlak ve Kuru dudaklar İçin Önlem
Cevap Bırak