Bebeklerde Gaza Ne İyi Gelir? Gaz Yapan Yiyecekler
Bebekler, doğduktan sonra tam bir gaz makinesine dönüşebilirler. Hatta bazı ‘kolik’ olarak adlandırdığımız bebekler, bu gaz sancısı nedeni ile ağlama nöbetleri dahi geçirebilir. Yetişkin bir insanın haberi bile olmayacak kadar küçük gaz kütleleri, bebeklerin henüz çok ince olan bağırsaklarını zorda bırakabilir. Bebek de bu acı ile beraber sürekli ağlamak zorunda kalır.
Bebeklerde Gaz Neden Olur?
Bebeklerde gaz sancısının neden olduğu daha doğrusu kolik olarak adlandırdığımız şiddetli gazların neden ortaya çıktığı tam olarak ortaya çıkmamıştır fakat elbette bazı güçlü teoriler bulunmaktadır.
Bunlardan en önemlisi olarak bebeğin doğru emzirme pozisyonunda tutulması gösterilmektedir. Bu nedenle bebek fazla hava yutmakta ve beslenme sonrası gazlanmaktadır. Beslenme sonrasında gazı iyi çıkarılırsa, bir nebze de olsa rahatlayacaktır.
Bir diğer neden ise sindirim sisteminin henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bu durumda bağırsak sisteminde normalin üstünde karbondioksit birikebilir ve bu da bebeğin canını yakar. Mide ve yemek borusuna kaçaklar olabilir.
Psikolojik olarak da bebeklerde gaz birikebilir. Bu genelde ilk bebeklerde olur zira anne ve baba henüz çok acemidir ve gerginlikleri bebeğe yansır. Anne ne kadar gerginse, bebek de o kadar gerilecektir. Özellikle çok sesli ortamlarda bulunan çocuklar da strese girer ve daha çok gaz biriktirir.
Genel olarak özetlemek gerekirse, bebeklerde gaz sorunu ilk 3 ayda normal kabul edilir. Altıncı aydan sonra bebeğinizde hala ciddi gaz sorunları varsa, fizyolojik bir sorun söz konusu olabilir. Doktorunuz ile iletişim kurmakta lütfen gecikmeyiniz.
Anne Sütü Gaz Yapar Mı?
Anne sütü ile 1 numara bebek mamaları arasında, birisinin daha fazla gaz yaptığına dair bir kanıt yoktur fakat bazı hekimler, kolik olan çocuklar için günde 1-2 kere mama önermektedir.
Her çocuğun bünyesi farklı olacağı için elbette kolik olan çocuklar için 1 numara olmak şartı ile mama denenebilir.
Anne sütünün mamaya göre daha fazla gaz yapma riski vardır fakat bu durumun anne sütü ile alakası yoktur. Burada 2 etken bulunur. Anne adayı gaz yapacak şeyler yiyor olabilir (Örn: mercimek) veya doğru pozisyonda emzirmiyor olabilir. Bu nedenle anne sütü, bebek mamasına göre daha çok gaz yapar.
Eğer sütünüz yoksa ve bebeğiniz hep mama ile besleniyorsa, kolik bebeklere özel olarak tasarlanmış olan biberonları tercih etmenizi şiddetle öneriyorum.
Bebeklerde Gaz Sorunu İçin Öneriler
Öncelikle, gaz sorununu kökünden çözmeniz mümkün olmayabilir. Bu olağan bir süreçtir ve bunun yüzünden psikolojinizi bozmamanız gerekir. Üç veya en kötü dördüncü aydan sonra zaten gaz sorunu kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu bir gelişim sürecidir ve normal kabul edilir.
Anne bebeğiniz emziriyorsa soğan, bakliyatlar, brokoli, lahana, narenciye, limon, kepekli gıdalar, çikolata, çay ve kafein içerikli içeceklerden uzak durmalıdır. Bu içecekler annede gaz yapar ve süt yolu ile de bebeğe gaz iletir.
Egzama gibi deri hastalıkları bulunan anneler, süt ürünlerini çok az tüketmelidir. Zira alerji hastası olan kişiler bu nedenle bebeklerinde gaz, ishal ve cilt döküntüsü sorununa yol açabilirler. Dördüncü aydan sonra normal beslenme programlarına devam edebilirler.
Birçok kişi emzik kullanımına karşıdır fakat emzik kullanımı, bebeklerin gazını almaya yardımcı olmaktadır. Birçok bebek de emzik sayesinde hem daha derin hem de daha uzun uykular almaktadır.
Beslenme bittikten sonra veya göğüs değiştirirken mutlaka bebeğin gazının iyi çıkarılması önemlidir.
Gaz sancıları tuttuğunda telaşa kapılmamalı ve bebek kucağa alınarak, ninniler eşliğinde gezdirilmeli ve sırtı sıvazlanmalıdır. Bebeği elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesi sesi de susturabilir. Bunun için Youtube üzerinde videolar mevcuttur.
Gündüz vakti ise bebeğinizi araba ile bir gezintiye çıkarabilirsiniz. Arabanın titreşimi ve motor sesi, genelde bebekleri sakinleştirir ve uyumalarını sağlar.
Bebeğinizi göğsünüzde uyutabilirsiniz. Vücut sıcaklığınız, gazın dışarıya daha rahat çıkmasını sağlar ve bebeğin bağırsak aktivitelerine yardımcı olur.
Bebeklerin ayakları çok çabuk üşür. Gerekirse 2 veya 3 çorap giydirin.
Karnına küçük bir sıcak havlu koyabilirsiniz. Havlu kesinlikle çok sıcak olmamalıdır, bebeğinizin cildinin çok narin olduğunu unutmayın.
Ilık bir banyo her zaman iyi gelir. Bebeğin sakinleşmesini ve uyumasını sağlar.
Gaz Sancısı Geçmezse Ne Yapmalıyım?
Bazen gaz sancını geçiremeyebilirsiniz. Ağlama nöbetleri durmuyorsa, doktora giderek bebeğinizin başka bir problemi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hiçbir şey yoksa muhtemelen zorlu bir gaz bulutu ile karşı karşıyayız demektir. Burada beklemekten başka bir çare olmayacaktır zira doktorlar gaz için bebeğe ilaç vermezler.
Özellikle bilinçsiz aileler, bebeklerine doktor onayı olmadan ilaç verebilmektedir. Yetişkinler için olan ilaçların yan etkileri, bebekler ölüme ve sakatlığa yol açabilir.
Başlıklar
Cevap Bırak