Bebeklerde İçe Dönük Bacak ve İçe Basma Tedavisi
Bebeğinizin adımlarında bir tuhaflık görüyorsanız, bu durumu onun bebek olduğuna bağlamayın. Bu ihmal, kalıcı bir yürüme bozukluğuna neden olabilir. Bebeklerdeki basış bozuklukları bazen kendiliğinden düzelse de, bazen de kalıcı sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorun genelde çocuk doğduğunda da fark edilmektedir.
Aileleri bir hayli endişeye sokan bu basış bozukluğu, büyük çoğunlukla cerrahi müdahaleye gerek kalmadan birtakım önlemler ile düzeltilebilmektedir.
Bebeğim Neden İçe Basık Yürüyor?
Çocuklarda görülen basış bozukluklarının başında yüksek taban veya düz tabanlık gelmektedir. Düztabanlık çocuğun ayağına yandan bakıldığında fark edilir. Ayağın orta kısmında olması gereken eğim ya çok az vardır ya da hiç yoktur. Bu da bebeğin ayağının olması gerekenden daha fazla yere temas etmesine neden olacaktır.
Bu durum kilolu çocuklarda daha zor anlaşılır zira ayağın büyük bölümünü yağ tabakası oluşturacaktır.
Yüksek taban durumunda ise bu ayak çukuru olması gerekenden çok daha eğimlidir. Yüksek taban olan çocuklar, içe basarak yürürler. Tam tersi düztaban çocuklar da dışa dönük yürürler.
Bu durum genellikle genetik bir sorunun işaretidir fakat yüksek taban sorunu bazen nörolojik hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Çıplak ayak yürüyen çocuklarda bu sorun çok açık bir şekilde görülebilmektedir. Özellikle anne veya babada böyle bir sorun varsa, bu konuda daha dikkatli olmakta da fayda var. Çocuk doktorları rutin muayenelerde buna bakmalıdır, aileler de bu konuda doktorları uyarmalıdır.
Tedavi Ne Zaman Gerekir?
Bu sorun genelde tedaviye gerek duymaz. Burada çocuğun ayağı doktor tarafından incelenmeli ve tedavinin gerek olup olmadığı konusuna karar verilmelidir. Bu süreçte çocuklara mümkün olduğunda az ayakkabı giydirilmeli ve çıplak ayak ile gezmesine izin verilmelidir.
Bir uzmana başvurulduğunda, uzman sadece ayakları değil bacak ve kalça kaslarını da inceleyecektir. Çünkü sorun sadece taban değil diğer kas ve dokulardan da kaynaklı olabilmektedir. Buna göre tedavi süreci planlanmalıdır.
Sağlıklı Taban İçin Neler Yapılabilir?
Bebeğinize ayakkabı giydirmekte acele etmemeniz gerekir. Özellikle ilk sene ayakkabı tamamen gereksizdir zira daha doğru dürüst yürümesi mümkün değildir. 2 yaşına kadar ise güvenilir markaların esnek tabanlı ayakkabı modellerini tercih ediniz.
Çocuğunuzun mümkün olduğunca fazla çıplak ayak ile yürümesini sağlayın. Ayak kasları bu şekilde daha da güçlenecektir. 2 yaşını geçtikten sonra ona parmak ucunda yürüme, ayağının yan kısmı ile yürüme ve topuk üstüne basarak yürüme gibi egzersizler yaptırın. Bu sayede hem ayak hem de bacak kasları güçlenecektir.
Biraz daha ileriye giderek jimnastik veya bale gibi sporlara katılmasını sağlayabilirsiniz.
İçe Basıklık Sorunu Doğumdan Mı Gelir?
Ayaklarda basış sorunlarının tamamına yakını doğumdan gelir fakat bazıları doğumda fark edilemeyebilir. Çocuk yürüme çabasına girdikten sonra görülebilir. Bazı durumlarda anne karnında dahi bu sorun ortaya çıkarılır ve aile bu konuda uyarılır.
Ultrason teknolojisinde en çok tespit edilen sorun çarpık ayaktır. Çarpık ayak tedavi edilmezse çocuklar hep dışa basarak yürüyecek ve ayağını tam verimle kullanamayacaktır. Bu sorun geç fark edilirse tek seçenek olarak ameliyat kalacaktır.
Bu nedenle doğar doğmaz, alçılama yöntemi .le tedavi yapılmalıdır. Bu alçılar haftada bir kez değiştirilir ve ayağın doğru yönü alması sağlanır. Bu gerginlik devam eder ve ayaklar normal halini almaz ise çocuğa basit bir cerrahi operasyon yapılır. Bu operasyon, ileri yaşlarda yapılacak operasyonlara göre çok basit ve kısa sürelidir.
Ayağın dışa veya içe dönük olması, ayağın iç veya dış kemiklerinin yanlış gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuk doktorunuzun bunu fark etmesi için dikkatli olması gerekir. Dikkatli olmadığını düşünüyorsanız, bu konuyu sizin hatırlatmanız gerekecektir. Bu sayede uzman bir ortopedi hekimine giderek tanı konulmasını ve tedavi sürecinin işletilmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuklarda içe veya dışa basma sorunları da görülmektedir. İçe basma sorunu, ayağın içe doğru olması nedeni ile olmaktadır. Bu sorun genelde kalça kemiğinden kaynaklanmaktadır. Erişkinliğe gelince bu sorun kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Ancak bazı çocuklarda bu sorun devam edilebilir. Bu çocuklara müdahale edilmemekte fakat takip edilmektedir.
Yetişkin olmasına rağmen hala normale dönmemişse fakat kişide herhangi bir şikayet yoksa tedavi edilmemektedir. Günlük hayatı etkileyecek bir ağrı söz konusu ise cerrahi operasyon tek seçenektir. Dışa bakma sorunu da tamamen aynı şekilde takip edilecek bir sorundur.
Başlıklar
Cevap Bırak