Bebeklere Vitamin Verilir Mi? Hangi Vitamin Ne Zaman Verilir?
Bebekler dünyaya geldikleri zaman bağışıklık sistemleri oldukça zayıftır. Anne sütünden gelen besinler ile zamanla bağışıklık sistemleri güçlenir. Bu sayede bebekler, dışarıdan gelebilecek enfeksiyon tehlikelerine karşı daha dirençli hale gelirler. Altıncı aya kadar bebeklere, doktor önermediği sürece ek bir vitamin gerekmez. Bu süreçte doktorlar genelde D vitamini veya demir takviyesi üzerinde dururlar.
Proteinin Bebeklere Faydası Nedir?
Bebekler proteini, gıda yolu ile alırlar. Gelişimin en önemli parçasıdır. Eksikliğinde iştah ve kilo kaybı görülür. Beyin gelişimi yeterince gerçekleşmez. Özellikle 1 yaşını geçmiş bebeklerin, günde 15 gram civarında protein almaları gerekir.
Bu da anne sütü ile beraber et ve süt ürünlerini tüketmelerinin de gerektiği anlamına gelir. Yumurta, yoğurt, balık ve kırmızı et, en güçlü protein kaynaklarıdır. Elbette yoğurt, evde yapılmalı ve diğer ürünler de bebeğe özel, en iyilerinden seçilmelidir.
Demirin Bebeklere Faydası Nedir?
Demir, sadece bebekler için değil tüm canlılar için çok kritik bir öneme sahiptir. Bunun nedeni ise solunan oksijeni, tüm hücrelere ve dokulara demirin taşıyor olmasıdır. Bu aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlü olmasını sağlamaktadır.
Kandaki oksijeni hücrelere götürdüğü gibi ortaya çıkan karbondioksit gazını da aynı şekilde vücuttan atar. Demir eksikliği olan bebekler, sık hastalanırlar ve iştahsız olurlar. Tenlerinde solukluk görülür. Demir en çok kırmızı et ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalar bulunmaktadır.
Elbette bebekler anne sütüne ek olarak sadece et veya hayvansal kaynaklı besinler ile beslenmez. Bol miktarda meyve ve sebze yemeleri de çok önemlidir.
Tekrar hatırlatmakta fayda var. Altıncı aydan önce hiçbir şekilde et veya diğer besin türlerini tüketmesi gerekmez ve bu onlar için en iyisidir.
Selenyumun Bebeklere Faydası Nedir?
Antioksidan yönü çok kuvvetli olan selenyum, bebeklerin bağışıklık sistemine destek vermektedir. Kan hücrelerinin ve kasların korunmasını destekler ve bu sayede bebeğin gelişimini hızlandırır. Çok değerli bir mineral olan selenyum, en çok süt ve süt ürünlerine bulunur. Buna ek olarak siyah üzüm, tam buğday, tahıllar ve ceviz de iyi bir selenyum kaynağıdır.
1 ile 3 yaş arasındaki bebeklerin günlük 20 miligram selenyum tüketmesi gerekir. Bunu hesaplamanız gerekmez. Yoğurt tüketen, ceviz yiyen ve siyah üzüm tüketen bebeklerde, selenyum eksikliği görülmez. Tek başına yoğurt dahi selenyum ihtiyacını karşılar.
Çinkonun Bebeklere Faydası Nedir?
Enfeksiyon ile mücadele eden çinko, antikor üretimine doğrudan katkı sağlar. Bebeklerin yaralarının çabuk iyileşmesine ve metabolik iltihapların yok edilmesinde de rol oynamaktadır. 1 ile 3 yaş arasındaki bebeklerin günlük çinko ihtiyaçları 3 mg civarındadır. Çinko en çok kırmızı et, tavuk eti, lor peyniri, yoğurt ve tam tahıllı besinlerde bulunmaktadır.
Bağırsak sağlığı için çok kıymetli olan yoğurt, çok zengin bir çinko kaynağıdır. Gördüğünüz gibi yoğurt, anne sütünden sonra bebekler için en faydalı besindir. İnek sütü için ise aynısını söylemiyoruz, inek sütü ile yoğurt aynı formda besinler değildir. İnek sütü için 14. ayı beklemeniz gerekecektir.
Omega 3’ün Bebeklere Faydası Nedir?
Bir yağ asidi grubu olan Omega 3, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için ihtiyacımız olan önemli bir bileşiktir. Vücutta üretilemez. En çok bağışıklık sistemi ve beyin gelişimi üzerinde etkilidir.
Balıklar, ceviz, badem, fındık, kivi, mısır, tatlı patates, lahana ve brokoli içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.
Bu besinlerin hepsine başlama yaşı ve ayı farklıdır. Bunun için mutlaka doktorunuz ile fikir alışverişi yapmayı da unutmayınız.
A Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
Kayısı, domates, ıspanak, brokoli, şeftali ve havuç içerisinde bol miktarda bulunan A vitamini, vücudun savunma sistemine destek olur ve yeni doku hücrelerinin üretilmesinde de rol oynar. Bu yüzden çok önemli olan A vitamininin eksikliği durumunda bebeklerin virüs kaynaklı hastalıklara yakalanma riski çok yükselir.
C Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, enfeksiyonlara karşı bebeği korur ve en önemlisi de kemik gelişimini destekler. En çok narenciyeler, kivi, kavun gibi meyvelerde bulunur. Buna ek olarak limon ve yeşil sebzelerde de bol miktarda bulunmaktadır.
D Vitamininin Bebeklere Faydası Nedir?
Kalsiyum emilimini artırması nedeni ile bebekler için çok kritiktir. D vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemini de destekler. Büyüme için çok önemli olan D vitamini, en çok yumurta ve somon başta olmak üzere birçok balıkta bulunur.
Bu vitaminlerin işlenmesi için bebeğin güneşe çıkması da gerekecektir. Balık tüketimi 9. aydan önce önerilmez. Bu konuda doktorunuza danışmayı da lütfen ihmal etmeyiniz. Bazı bebeklerin balığa karşı alerjisi olabilir, bu nedenle ilk tüketimler çok küçük miktarlarda olmalı ve herhangi bir rahatsızlık durumunda ise acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
D Vitamini Eksikliğinde Bebeklerde Görülen Belirtiler Nelerdir?
- Bıngıldak geç kapanır.
- Bebek ortam sıcak olmamasına rağmen aşırı terler.
- Dişler geç çıkar.
- Yürüme gibi motor beceriler geç gelişir.
- Kafada şekil bozuklukları görülür.
- İştahsızlık ve halsizlik görülür.
- Kasları ve kemikleri geç gelişir, kemik yeterince sertleşmez.
- Göğüs kafesinde beze oluşumları görülebilir.
- Süt dişleri hemen kırılabilir.
- Tüm kemikler fazla hassastır, sakatlanma riski yüksektir.
- Bebek dik duramaz, kambur bir postüre sahip olur.
- Raşitizm görülebilir. Raşitizm çocuklarda kemiklerin gelişmemesine ve yumuşak kalmasına neden olur.
Bebeğinizin iyi D vitamini alabilmesi için öğlen saatlerinde dışarıda olması gerekir. Herhangi bir güneş kremi olmamalı ve bebeğiniz ile güneş arasında cam gibi bir cisim de olmamalıdır. 30 dakikalık bir güneş yürüyüşü, yeterli olacaktır. Bebeğinizi mevsime uygun şekilde giydirmeli ve başını açık tutmalısınız.
B12 Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
Bebekler için B12 vitamini çok önemlidir ve sadece hayvansal gıdalarda bulunur. Vücuttaki kan üretimi ve sindirim sisteminin dengeli çalışması gibi konularda görev alır. Özellikle beyin gelişimi ve sinir sisteminin iyi çalışmasına da etki eder.
Annenin B12 vitamini seviyesi eksik ise bebeğin takviye alması gerekebilir. Bunun kararını çocuk doktoru verecektir.
B12 Vitaminin Eksikliğinde Neler Olur?
- Kilo kaybı.
- Katı gıda tüketimini bebeğin geri çevirmesi.
- İştahsızlık.
- Mide bulantısı.
- Kabızlık veya ishal. İshalin sürekli tekrarlaması.
- Kansızlık.
- Zeka gelişiminde gerilik.
- Konuşma, yürüme, gülme veya başını tutabilme becerilerinin gelişmesi.
- Çok uyuma.
- Titreme ve spazm gibi beklenmeyen hareketler.
- Bebeğin dirayetli durmaması, gevşek durması.
Eksikliğin saptanması için bebeğe kan testi yapılır. Eksiklik görülürse ağızdan veya iğne yolu ile takviye verilmesi gerekecektir.
Bebeklerin Günlük Vitamin İhtiyacı Nedir?
Yenidoğan bebekler, doğdukları andan itibaren tüm vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarlar. Anne sütü, bunların tamamını içermektedir. Gebelik süresinde annenin iyi beslenmiş olması da anne sütünün zenginliğini doğrudan etkileyecektir. Doğum sonrasında da yine anne iyi beslenmeli, kilo verme kaygısı gütmemeli ve günde en az 2 litre su içmelidir.
Anne sütünün yeterli olmaması durumunda ise formül mama kullanılmalı, başka hiçbir besin kesinlikle 6. aya kadar kullanılmamalıdır. Anne sütü en değerli içecek olsa da formül mamalar da tüm vitamin ve mineralleri içerirler ve anne sütünden sonra bebekler için en faydalı besindir.
Yeterli beslense dahi doktorlar, bebekler için D ve K vitamini gibi takviyeler verebilirler. Doktorun önerisi dikkate alınmalı ve bu takviyeler, düzenli ve zamanında kullanılmalıdır.
Bebeklere Hangi Vitamin Takviyeleri Verilir?
Çocuk doktorunuz bebeğinizi rutin izleyerek, hangi takviyelere gerek olduğunu tespit eder. Bunun için ara dönemlerde kan testleri de yapılır. Bebeğiniz sağlıklı besleniyor olsa dahi rutin D vitamini alacaktır. Günümüzde D vitamini besinlerden alınması en zor vitamindir ve bu nedenle doktorlar, bebeklerin doğru bir şekilde gelişimi için D vitamini takviyesi vermektedir.
Doktorun onayı dışında hiçbir takviye kullanılmamalıdır. Vitaminlerin eksikliği bebeğe nasıl zarar veriyorsa, aynı şekilde fazlalığı da zarar verecektir.
K Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
K vitamini, bebeğe verilen ilk vitamin olarak bilinir. Doğumdan hemen sonra yapılır. Bunun nedeni ise gebelik süresince K vitaminin, anneden bebeğe geçişinin hiç olmaması veya çok az olmasıdır.
K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlar ve yeni doğan bebek buna ihtiyaç duyar. Bunu almaması halinde beyin kanaması veya göbek kordonu kanaması riski bulunmaktadır. Karın içi kanama da K vitamini eksikliği görülen bebeklerin yaşayabileceği bir risktir.
Başlıklar
- 1 Proteinin Bebeklere Faydası Nedir?
- 2 Demirin Bebeklere Faydası Nedir?
- 3 Selenyumun Bebeklere Faydası Nedir?
- 4 Çinkonun Bebeklere Faydası Nedir?
- 5 Omega 3’ün Bebeklere Faydası Nedir?
- 6 A Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
- 7 C Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
- 8 D Vitamininin Bebeklere Faydası Nedir?
- 9 D Vitamini Eksikliğinde Bebeklerde Görülen Belirtiler Nelerdir?
- 10 B12 Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
- 11 B12 Vitaminin Eksikliğinde Neler Olur?
- 12 Bebeklerin Günlük Vitamin İhtiyacı Nedir?
- 13 Bebeklere Hangi Vitamin Takviyeleri Verilir?
- 14 K Vitaminin Bebeklere Faydası Nedir?
Cevap Bırak