Bel Ağrısı Nasıl Geçer? Egzersizleri Nelerdir?
Bel ağrısı geçmişten bugüne insanların sıkça karşılaştıkları bir fizyolojik problemdir. Özellikle bilinen bir nedeni olmamasına karşın, bel ağrıları bazı durumlarda insanı endişeye sevk edebilecek boyutlara ulaşmaktadır. Yetişkinlerin %80’i bu rahatsızlığı hayatlarının belli bir döneminde mutlaka yaşarlar. Bu ağrılar kimi zaman genç bir sporcunun başına gelebilirken kimi zamansa hamile bir kadının zorlu bir gebelik dönemi geçirmesine sebep olabilir. Bu ağrılarla genellikle gün içinde ağır bir kutu kaldırma esnasında ya da spor salonunda egzersiz sırasında karşılaşabilirsiniz. Bu tip ağrılarda, ağrının şiddeti tedavi türünü doğrudan etkiler.
Kişi kendini idare edebildiği durumlarda dinlenme ve ilaç kullanımı ile ağrılarını aşabilirken, kişinin ani bir hareket ile belinde hissettiği şiddetli ve uzun süreli ağrılar ise cerrahi bir müdahale gerektirebilir.
Bel ağrılarınızı azaltmak ve günlük hayatta belinizi ağrıtabilecek durumlar karşısında önlem almak için bel kaslarınızı güçlendirmenin yanında ağırlığı yerden doğru şekilde almayı ya da oturduğunuz yerden doğru şekilde kalkmayı bilmeniz büyük önem taşımaktadır. Yerden ağırlık kaldırırken kalçanızdan boynunuza uzanan omurganızı bükmeden topuklarınıza basarak ve bacaklarınızdan güç alarak ağırlığı kaldırmanız, belinizde oluşacak ani gerilimleri azaltacaktır. Belinizi ve kalçanızı güçlendirmek için squat, hipturst ve deadlift gibi hareketleri vücut ağırlığınız ile ya da küçük ağırlıklar ile çalışabilirsiniz.
Bel Ağrısı Anında Yapılması Gerekenler
Belinizde, yaptığınız bir hareket ya da kaldırdığınız bir ağırlık sonucu ağrı hissederseniz, ilk olarak o hareketi yapmayı hemen bırakın. Genelde sporcular bu tip ağrıları önemsemez ve antrenmanlarına devam eder. Bu tip ağrılar geçici bir ağrı ise hareketi hemen bırakmanız durumunda birkaç saate geçebilecek iken, bele gerilimli uygulamayı sürdürmek ağrının günlerce hatta haftalarca devam etmesine neden olabilir. Bu sebeple her ne olursa olsun belinizde bir ağrı hissettiğinizde hemen egzersizinizi ya da kaldırdığınız ağırlığı bırakın. Eğer ağrılar devam ediyor ise belinizin arkasına bir yastık koyarak oturun. Ağrılarınızı bu işlem de geçirmedi ise sert bir zemine sırt üstü uzanın. Ağrılarınızın devam etmesi durumunda en yakın hastaneye gitmenizi tavsiye ederiz.
Alt Sırt Bölgesinde Kas Gerilimleri
Kas gerilimleri ağır bir yükü kaldırırken veya bir eşyayı çekmek için beli eğip bükerken aniden ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda alt sırt bölgesinde karıncalanma ya da yanma hissi var ise bu bir ağrı habercisidir. Kas gerilimleri sonucu oluşan ağrılar basit bir tedavi ile ya da sadece dinlenerek giderilebilir. Ağrılarınızın geçmesinin ardından bu bölgeyi güçlendirmek için bisiklete binme ya da yüzme egzersizleri tavsiye edilir. Bunu yanında bir fizyoterapist ile birlikte sırt bölgesi kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapabilirsiniz. Kas gerilimlerini azaltmak için bölgeye sıcak su torbası ile 20 dakika süresince tutulup 20 dakika beklenerek bu işlem 3-4 kez tekrarlanabilir.
Statik Nedir? Siyatik Ağrılarını Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?
Siyatik, kabaca kalçadan topuğa kadar uzanan vücuttaki en büyük sinire verilen addır. Siyatik ağrıları basınç yolu ile ortaya çıkar. Bu basınç fıtıklaşmış disk yaralanmalarının yanı sıra duruş bozukluğu olan yetişkinlerde de görülür. Genellikle 20 ile 50 li yaşlar arasında spor yapmayan erkek ve kadınlarda karşılaşılan bu rahatsızlığın bir diğer muhatapları ise günlük işlerinde ağır yükler ile uğraşan insanlardır. Siyatik yetişkin insanlar arasında yaygın bir rahatsızlık olmasının yanında bel ağrıları ile karıştırılmaması da önemlidir. Eğer kişinin hissettiği ağrıları siyatik semptomları ile örtüştürüyor ise bir uzmana başvurmalıdır. Siyatik ağrıları birikerek aniden ortaya çıkmasının yanı sıra bir yırtılma hissi veya bir yanma hissi ile de gelebilir. Hastalar genellikle siyatik ağrısını alt sırt kısmından kalçaya doğru sıcak ve yırtılma hissi olarak tanımlıyor. Siyatik ağrıları fizyoterapist ile yapılacak egzersizlerle azaltılabilir. Doğru duruş ve oturuş ile de sinirlere olan baskı önlenebilir. Siz de bu ağrılar ve bel-sırt rahatsızlıkları ile olan tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak