Bel Fıtığı Neden Olur? Evde Kesin Tedavi Yöntemleri
Bel fıtığı, belimizde bulunan omurgaların arasındaki diskin yırtılması sonucunda oluşur. Bu yırtılma sonucunda dışarıya sarkan sinirler sıkışır ve bu da şiddetli bir ağrıya neden olur. Sosyal ve iş yaşamımızı olumsuz etkileyen bu durum, kendisini genellikle şiddetli bel ve bacak ağrıları ile gösterir. Ağrı genelde yayılan şekilde devam eder.
Bel Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Bel fıtığı olan kişi ilk kez ayaklarında uyuşma ve yürümede zorluk belirtileri ile karşı karşıya kalır. Bacaklarına ve beline yayılan şekilde ağrı vurur. Genellikle bu şikayetler ile doktora başvuran kişi bel fıtığı olduğunu anlar.
Bel fıtığı yaşayan kişiler genelde zorlayıcı bir hareket sonrasında bu ağrıları yaşarlar. Diskler üzerine fazladan ağırlık binmesi sonucunda yırtılma gerçekleşir. Bu her zaman ağır kaldırmak ile alakalı değildir, daha çok kontrolsüz kaldırma ile alakalıdır. 20-30 kiloyu çok rahat kaldırabilen kişi, 3-4 kilo kaldırırken bu duruma düşebilir. Bel kasları kuvvetli olan kişilerde bel fıtığı çok daha nadir görülmektedir.
Belirtiler, hastalığın oluşuna göre de değişebilmektedir. Özellikle belde zorlayıcı bir hareket olmuş ise omurganın arkasında ve kıkırdak yapının önünde duran bağ dokusu yırtılmış olabilir. Böyle gerçekleşmiş ise hasta ilk önce sadece bel ağrısı hisseder. Bir süre sonra yırtılan bağın olduğu yerdeki kıkırdak doku, sinirlerin olduğu kanala gider ve burada sinirleri sıkıştırır. Ağrı artık hem şiddetlenmiş hem de bacaklara vurmuş olacaktır.
Bu yüzden hastaların büyük bölümü bel fıtığı hastasıyım fakat belimde ağrı yok diye sorarlar. Sinirler her zaman sıkıştığı yerde değil, gittiği yerde de ağrıyı hissettirir. Bu nedenle bacak ve ayakta, belden daha çok ağrı bile görülebilir.
Bel fıtığı ilerlemiş ise idrar ve dışkı tutamama sorunları da ortaya çıkar ve buna ek olarak cinsel performansta da düşme görülür.
Bu belirtilerin gelişim aşaması ise her hastaya göre farklılık gösterebilir. Bazı kişiler son aşamaya birkaç ayda giderken, bazıları birkaç dakika içerisinde gidebilir. Bu birazda hastanın kendini ne kadar zorladığı ile alakalıdır. Örneğin bir trafik kazasında, hasta direkt ileri derece bir bel fıtığı hastası olarak kazadan çıkabilir.
Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?
Hekim tarafından yapılan fiziksel muayene sonrasında MRI, CT ve EMG gibi bilgisayarlı görüntüleme teknikleri kullanılır. Bu tetkik ve bulgular sonrasında ortaya bir tablo çıkar ve hastanın bel fıtığı olup olmadığı ve bel fıtığı ise hastalığın şiddetli net bir şekilde görülür.
Bel Fıtığına Neler Neden Olur?
Günümüzde iş hayatındaki iş gücü kaybına en çok neden olan hastalık bel fıtığıdır. İş gücün kaybeden her 4 kişiden 1 tanesinin bel fıtığı sorunu yaşadığı tespit edilmiştir. Tedavi süreci 6 aya kadar sürebileceği için bel fıtığı, kişinin iş ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir.
Özellikle bazı meslek türlerinde bel fıtığı çok daha fazla görülmektedir. Ağır yük taşımak zorunda kalan işçiler, uzun süre masa başında oturan memurlar ve şoförler, en çok bel fıtığı yaşayan çalışanlar arasında gösterilmektedir. Ev hanımları da, sürekli ev işi yapmaktan ve kontrolsüz eşya kaldırmaktan dolayı bel fıtığı yaşayan kişiler arasında önemli bir paya sahiptir.
Her 10 insandan 9’u hayatında en az 1 kere bel ağrısı yaşamaktadır. Bu ağrılar genelde uyarı niteliğinde olur ve kendiliğinden geçer.
Erkekler ve kadınlar arasında genetik olarak hastalığa daha yatkın olan bir taraf yoktur. İki cinsinde yaşam şekilleri, hastalığa yakalanma riskini etkiler.
Örneğin hamile kalan kadınlar, kaldırmak zorunda oldukları ağırlık nedeni ile daha büyük bel fıtığı riskine sahiptir. Şişmanlık da aynı şekilde, hem kadınların hem de erkeklerin bel fıtığına yakalanma riskini yükseltmektedir. Şişman olmak, bel fıtığı tedavisinin de daha güç olmasına neden olur.
Bel Fıtığı Olmamak İçin Neler Yapılmalıdır?
İdeal kiloda olmak en önemli etkendir. Fazla kilolar, bel ve omurlar üzerindeki basıncın yükselmesini ve bu basıncın sürekli hale gelmesine neden olur.
Bir diğer önemli etken de hareketsiz yaşamdır. Egzersiz yapan ve aktif bir yaşama sahip olan kişilerde bel fıtığı çok daha zor görülmektedir. Düzenli egzersiz, bel ve karın kaslarını güçlendirir ve omurlara binen yükü düşürür.
Vücudumuzu sadece omurgamız taşımaz. Tüm vücut kaslarımız da iskelete destek olur. Kaslarımız ne kadar kuvvetli olursa, iskelet üzerine de o kadar az yük binecektir. Özellikle omurga boyunca uzanan kasların kuvvetli olması, bel fıtığı riskini de düşürmektedir.
Bel fıtığından korunmak için omurga fizyolojisine uygun hareket etmek de çok önemlidir. Yük kaldırırken dizlerden güç almak, en kritik harekettir zira hepimiz yerde olan bir şeyleri kaldırırız. Eşya kaldırırken belden kuvvet almak, omurlara zarar verir. Sadece bir şey kaldırmak değil yatış şekli ve yattığımız yatağın kalitesi dahi omurgamızı etkileyebilir.
Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırarak, toplumun bel fıtığı ile daha az muhatap olmasını sağlayabiliriz.
Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel fıtığı ilerlemiş ise artık kişi idrarını ve dışkısını tutamaz pozisyona gelebilir. Cinsel işlevlerin kaybedilmesi de hastalığın etkilerinden birisidir. Bu durumda artık acil cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
İlaç ve fizyoterapi tekniklerinin yeterli gelmediği durumlarda ameliyat yapılır. Hastalığın tedaviye cevap verip vermediği konusunda birkaç ay beklenmesi gerekebilir ve ardından ameliyat kararı alınır.
Günümüzde gelişen tıp teknolojisi ve mikrocerrahi sayesinde artık ameliyatlardaki risk düşmüştür. Bel fıtığı ameliyatı, düşük riskli ameliyatlar arasında görülmektedir. Mikroskop yardımı ile en ince ayrıntıların dahi görülebiliyor olması, bel fıtığı operasyonlarının rahat geçmesini sağlamaktadır.
Evde bel fıtığı tedavisi yapmak söz konusu değildir. Ancak bel fıtığı çok erken aşamada ise doktorunuz evde uygulayabileceğiniz egzersizleri verebilir ve daha sert bir zeminde yatmanızı isteyebilir. Bunun haricinde evde veya herhangi resmi olmayan bir ortamda bel fıtığı tedavisi yaptırmak, felç ve ölümle dahi sonuçlanabilecek tehlikeli bir yola sizi sokabilir. Bu tip bilimsel olmayan yöntemlerden mutlaka uzak durmalı ve bel fıtığı hastası yakınlarınızın da uzak durmasını sağlamalısınız. Bu tip merdiven altı kurumlar, anlık bir rahatlama sağlarlar fakat daha sonra kişi çok daha ciddi bir şikayet ile hastaneye gitmek zorunda kalır.
Bel Fıtığı Tekrarlar Mı?
Bel fıtığının tekrarlama oranı düşüktür fakat bu kişinin ameliyat sonrasındaki yaşam şekline göre de değişmektedir. Düzenli egzersiz ve kontrollü bir yaşam, bel fıtığının tekrarlama riskini düşürmektedir.
Sizin bel fıtığı öykünüz nedir? Aşağıdaki yorum kutucuklarını kullanarak bugüne kadar bel fıtığı ile alakalı yaşadıklarınızı ve geçirdiğiniz tedavi aşamalarını bizimle ve diğer okurlarımız ile paylaşabilirsiniz.
Bel fıtığı hastası olmanıza ne neden oldu? Operasyon sonrasında hayatınızda ne gibi değişiklikler yaptınız?
Başlıklar
Cevap Bırak